自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

留班冇用.無倫入到名校或寶校、都係靠自己!出面補習啦!操下卷!行到呢步學校幫晤到!

子爵府

sunnymama2 發表於 18-5-8 10:16
唔咁會好奇怪,咩叫有得救?假設全級有100人,姨甥仔排99,佢留班位係排90?
...

band1唔洗留,band3留都無用,機會都係比band2乖乖地有服務有技能果d。
去開補習都無乜改進就試下自己教,唔試教咪做書童,齊齊查字典,上網搵答案,一齊讀下課文...可能效果仲好。

珍珠宮

黑白豬 發表於 18-5-8 10:12
x2,我喺學校做,係真,如果學校要放棄你,一定唔會俾你留班,叫得你留,一定係覺得你有進步空間
...

唔明, 例如每級有100人, 每級留班的只有五個位, 排成績, 考最尾5個即第96,97,98,99,100名要留班, 例如考92個家長想佢個仔留班, 其實係無額比佢留, 點解係覺得要放棄佢? 點解唔係放棄第96-100嗰d先? thx

象牙宮

回覆樓主:

小學真係好難有得留班,可能係政府問題!以前識阿仔同校唔同班,除左體育視藝,其他科科唔合格都無得留

公爵府

唔會咁老定交個小朋友比學校!全部靠自己!我仔都係出面補!學校教得快!話之你明唔明明天又教第二課!所以溫書和補習少不了!不要相信e+仲有好負責任的老校!好多當當份工咁做!(其實又真係份工)!所以乜都靠自己!

子爵府

sunnymama2 發表於 18-5-8 12:25
咁嗰間學校係區內熱門學校,唔會被殺校

熱門學校想信而家三年級都滿人,跟本無位留班,要有人轉校先得一兩個位。
真係咁想讀多年就轉校啦!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

傳說❨不要問我源頭❩留班要先開會係咪值得比呢個學生留班, 仲要寫一大堆report向教育局解釋, 我仔小學都好好好好差, 無留過班, 上中學就見真章黎料要留, 底差夾硬上絕對吾係好事。
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

回覆樓主

留班對心理帶來負面影響,我不建議留班。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

gracelam 發表於 18-5-8 10:08
除非讀直/私, 官津小學留班位緊張, 唔容易有, 後面有一大條隊。

中學反而多留班位!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

無話可說 發表於 18-5-8 12:35
小學真係好難有得留班,可能係政府問題!以前識阿仔同校唔同班,除左體育視藝,其他科科唔合格都無得留
...

不知真偽, 我聽過包尾要留, 尾二無得留
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-5-8 09:48
係我姨甥仔,今年小四,成績下下游,前幾日班主任同我家姐講留班問題,班主任話人生苦短,要留班等將來中學 ...

小學生出問題,多係學習態度問題,留班唔係改善態度呢嘅方法。

男爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

我女小三評左讀寫障礙, 我想佢留班打好D個底, 但小朋友唔想。升上小四, 佢自己讀左唔夠1個學期同我講想留班, 好辛苦。
我就同老師講, 跟住學期尾自己寫信要求留班, 跟住訓輔主任有搵我女傾, 某程度學校應會考慮個小朋友係咪接受到留班。
丫女讀多年的成績出黎係比之前好好多, 升左2個GRADE.學校重比左個進步奬佢

不過到小五, 又要呈分, 課程又唔同左, 又會見到落差, 但就比未留之前好左, 係睇到無咁抗拒讀書, 會自動自覺做功課同上課投入。

所以留唔留班要睇番個小朋友意願, 如果本人唔想, 留左都唔會有動力追成績, 咁寧願佢真係想時先再做D件事。

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-5-8 10:15
即係又一間學店,唔係辦教育的學校?

不能這樣說學校是學店,因為香港教育制度就是這樣,全級計可能有更需要留班的同學,積極一點是找出成續差的原因,是對課文不明白,學習態度差……一定要找出原因,否則留班也是沒有用,教導成積差的學生不是只有學校老師的責任,家長也責無旁貸。

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-5-8 12:08
已經日日去補習班。不過,大家都知補習班一對1x個有幾癈。

成積差建議私補,針對性。

琥珀宮

我覺得個老師咁講好正常

公爵府

回覆樓主:

聽講官校留班位大約都系2~4個

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

仔仔以前小學時,我有問過學校老師,點介定小朋友要留班?(當年我仔成績完全冇問題的)
當年老師答,留有得救的
即唔一定係留最後果幾名學生
而係留d老師商討過,留班能有進步的學生,另外重要睇小朋友適唔適合留班,心理問題等
如果成績差,但老師都唔叫留班
可能老師覺得小朋友留左班都唔會進步,或會令小朋友更冇信心更放棄自己
等中學先留 等佢大d開竅再留

禁止訪問

大宅

sunnymama2 發表於 18-5-8 12:08
已經日日去補習班。不過,大家都知補習班一對1x個有幾癈。
知無用,重唔諗其他方法 ?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至