自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-5-8 20:43
應該唔係學障。

係佢地兩公婆對教育睇法好有一套,例如小學階段,唔駛咁勤力讀書喎(係初小時的諗法)。

如果家姐同姐夫都咁 你可以唔洗幫佢諗了 佢唔會接受

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

學校唔俾留班一定有原因,係咪小朋友學習態度好差?學校唔俾留都無法,同家姐講下請個好少少既私補老師,現在開始補,可能期考會有d進步,暑假就要溫故知新,備定新學年課本,有心做實有進步,唔好俾老師睇死

翡翠宮

牛年勳章

sunnymama2 發表於 18-5-8 19:38
唔會啦。我 姐夫抽到呢間學校不知幾開心。一早同佢講學校程度較深,不如轉去第二間學校課程淺d, 但姐夫佢 ...

細仔而家簡單的2+2都唔識.....又入區內熱門學校

咁你由你家姐兩公婆啦,父母都唔緊張仔女學業,無野好做

男爵府

應該唔係學障。

係佢地兩公婆對教育睇法好有一套,例如小學階段,唔駛咁勤力讀書喎(係初小時的諗法)。

咁就唔好話班主任不負責任、學校唔係辦教育呢d說話啦!

我細仔係SEN,因唔想參加大抽獎入左哥哥間熱門一缐小學,好明顯真係跟唔到。
上個月開始,我揾左上門私補、周末上埋NET老師教既英文小組,學校又比左個支援老師佢。
一時間佢多左好多資源,呢輪見佢有好明顯既進步,今日竟然喺學校做曬功課!
不過,我都做埋兩手準備,會安排細仔轉去二、三缐小學。
如果轉得成,加上私補及小組,佢好大機會會追得番!
又唔願努力但又要戀棧熱門學校,所有野都係自己一手做成噃!

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-5-8 16:59
唉,其實我家姐家境唔好,所以冇能力一對一補習。

咁其實你地大家都知源頭係邊啦!留多一年根本就冇幫助

大宅

castle100 發表於 18-5-8 12:37
唔會咁老定交個小朋友比學校!全部靠自己!我仔都係出面補!學校教得快!話之你明唔明明天又教第二課!所以 ...

其實我識老師朋友,佢地唔系唔想教識班學生先開新一課,而系學校有個schedule要佢地跟。
所以唔好咩都賴落老師到,系香港教育制度出左問題

珍珠宮

見樓主講留班,我想起我契姐,佢大我幾個月,同我同年入學,但小四留過一次班,升中學咁岩同我同校,中一時又留一次,最後我中七時佢先中五

水晶宮

好媽媽勳章

應該唔係學障。

既然係咁,你都係慳返啖氣好過
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

回覆 Kelseyrobinson 的帖子

啊!原來係咁!所以真係靠自己!冇辦法!

大宅

應該唔係學障。

留來都無用!
問題跟本是父母!
老師可能曾經提議過什麼,被父母band 了。
知道好大機會給留班位,都不會有大進步!

首頁

尾頁

跳至