搭港鐵多人既時候,應該放低個背囊?

donuthk
|
事緣我系facebook見到有人話搭港鐵咩背囊好冇公德心,應該要放低,e家出街我一個背囊袋晒所有bb野,自己一個湊的話前面咩住阿b,後面一個背囊,如果放低背囊怕比人偷野,又怕比人踢走佐,除佐搭的士,我仲可以點做?
losttoa
|
以你個情況,根本唔使理佢
小金名
|
咁其實其他手袋都要放袋⋯ 女人袋咁大個,斜咩側咩都難頂。唔應該只側重於背包
yeemeif
|
要咩b,正常人都會體諒嘅
vincentjoan
|
咁你呢個情況當然可以理解喇
leungsyhk
|
又唔需要對號入坐既, 如果前面巳經有個B, 我相信D人唔係話你呢種人囉! 係有時D男人呀/學生呀, 個背褸囊大大個 (成個身位都有), 噤呢D人咪應該放低個袋囉, 唔好話地鐵, 其實搭lift時都一樣, 同埋放低個袋唔係放係地下, 只係唔好背住, 放落嚟再個手抽住
dabbycheung    發表於 18-5-9 16:07
mayuenhk
|
韓國地鐵有呼籲除背囊

我響港鐵間中就會響繁忙時間比男人啲背囊襲擊頭部,真心好痛
birdbird
|
在車廂最阻人的不是背囊, 而是掛住睇手機企定定唔郁的人。
crystal媽咪
|
有小朋友我覺得可以唔使放低背囊。
兩手fing fing好得閒嗰啲可以放低背囊, 我有時出街拿大旅行袋,人多我都會放低
櫻花bb
|
揹背囊唔係問題,最怕d人突然華麗轉身,真係俾佢撞到眼淚流呀
算死草
|
donuthk 發表於 18-5-8 14:30
事緣我系facebook見到有人話搭港鐵咩背囊好冇公德心,應該要放低,e家出街我一個背囊袋晒所有bb野,自己一 ...

可以抽住咪抽,搞唔掂咪照背住囉!
joeyjoey223
|

我唔會理,咩背(狠)就冇公德心?咩道理?
我日日搭港鐵送阿仔返學,我個背(狠)入面會放埋阿仔書包入去,再抱阿仔上車(訓左)

tester5
|
事緣我系facebook見到有人話搭港鐵咩背囊好冇公德心,應該要放低,e家出街我一個背囊袋晒所有bb野,自己一 ...
我覺得唔需要強制,如果車箱唔係擠迫,又何需要強迫別人放下背囊呢?如果車穩係迫,人都會自然而然放低個背囊。

HoshiSora
|

妳有BB揹喺身,其實理應有人讓座,妳抱BB坐好,而妳的背囊放地下,夾在腳中間。

不過,這只是我的理想認為。

如果妳冇位坐,其實其他人都應該要懂得思想方式應變,唔好再埋怒怨妳背上的背囊。因為妳已經揹BB,好唔方便,又辛苦。唔好要妳搞咁多啦,又放下背囊,又要看管背囊,又要扶穩,又要顧BB!陰公!
tikgie
|
我覺得揹住背囊既入到車箱唔好擰黎擰去撞到人,同埋如果可以既話,將背囊揹在前面已經足夠
小華子
|
女人孭背囊可以防止啲男人喺後面迫埋身,如果你有個女,你又會唔會叫個女除低背囊?俾我就唔會囉。女人要學識保護自己,背囊係其中一個好方法。
seaheart88
|
櫻花bb 發表於 18-5-8 14:53
揹背囊唔係問題,最怕d人突然華麗轉身,真係俾佢撞到眼淚流呀
...

背囊有幾條帶先至至命。。。。突然間除背囊。。。或者華麗轉身。。。條帶真係俾佢兜野撥中。。。眼都盲
brindlewin
|

我會轉以人手提,唔使放地下。
mmmo
|
其實除左背囊之外,介有長長既秀髮都好可怕
Amy1974
|
birdbird 發表於 18-5-8 14:49
在車廂最阻人的不是背囊, 而是掛住睇手機企定定唔郁的人。

果啲人係中咗降頭,呢啲叫 手機mummy 綜合症。