自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

熱血金章

小金名 發表於 18-5-8 14:33
咁其實其他手袋都要放袋⋯ 女人袋咁大個,斜咩側咩都難頂。唔應該只側重於背包
...

你講開側咩袋,我唔明點解啲人咁堅持繁忙時間要側咩果袋,

話說有日有個女子應該係曾經拉左個袋去前面摷野,係呢個時候有人上車,企正佢隔離,無預佢要側咩個袋,個女子摷完野堅持要撥返個袋去側邊,但側邊已經企滿人,佢個袋就隊住人地個大脾,咁人地係頂一頂佢個袋,暗示叫佢撥返個袋去身前,但個女子就堅持拉撥返去側邊,如時者,個袋係我前面郁黎郁去 (因為我坐係度,佢地企我前面)其實咁多人點解唔可以將就下,落左車你個袋點咩都得啦

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

背囊我自己就會咁... 如果多人我會揹番去前面....
咁樣就唔會撞到人....

侯爵府

陪月勳章

我單邊膊果D袋﹐
入MTR車箱就會放落黎。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

妳咩住BB, 其他人會體諒妳的

大宅

回覆樓主

你抱住bb就算啦,大家理解嘅

最討厭係嗰d背囊超大個又fing黎fing去、或者整到人又唔知嗰d人啫

水晶宮

櫻花bb 發表於 18-5-8 14:53
揹背囊唔係問題,最怕d人突然華麗轉身,真係俾佢撞到眼淚流呀
...

揹背囊唔周身郁應該ok, 我都中過幾次背囊友連環華麗轉身

伯爵府

熱血勳章

小華子 發表於 18-5-8 15:04
女人孭背囊可以防止啲男人喺後面迫埋身,如果你有個女,你又會唔會叫個女除低背囊?俾我就唔會囉。女人要學 ...

同意
我自己都唔會除底個手袋,用嚟隔一隔其他人

大宅

donuthk 發表於 18-5-8 14:30
事緣我系facebook見到有人話搭港鐵咩背囊好冇公德心,應該要放低,e家出街我一個背囊袋晒所有bb野,自己一 ...

我有時驚撞到人,特別係小朋友,她地個高度岩岩撞到塊面,我會用單肩背,用手磅住。甘樣唔容易撞到人,如果除底覺得好唔方便!

大宅

笑得好勳章

vincentjoan 發表於 18-5-8 14:36
咁你呢個情況當然可以理解喇
睇到大家反應我都安心d

大宅

笑得好勳章

leungsyhk 發表於 18-5-8 14:37
又唔需要對號入坐既, 如果前面巳經有個B, 我相信D人唔係話你呢種人囉! 係有時D男人呀/學生呀, 個背褸囊大 ...
有時d背囊又真系成日比門夾住

大宅

笑得好勳章

mayuenhk 發表於 18-5-8 14:47
韓國地鐵有呼籲除背囊

我響港鐵間中就會響繁忙時間比男人啲背囊襲擊頭部,真心好痛
有時睇唔到後面真系會唔小心,我都試過,但咁多人,對方唔系有心就算

大宅

笑得好勳章

birdbird 發表於 18-5-8 14:49
在車廂最阻人的不是背囊, 而是掛住睇手機企定定唔郁的人。
系呀,有時明明裡邊有位,都唔行入d,趕時間真系令人好嬲

子爵府

回覆樓主

最怕啲男仔咩住好似石頭咁大有又硬嘅背囊,又要生得高,撞落我個頭

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔好將問題放大,既然有需要又放低唔到個背囊,入到車廂可以的話盡量背部靠牆(即駁卡位),但就一定無人讓到座位比你,如果真係要企中間位,最好知出車是左還是右邊門,減少轉身這個可能發生碰撞的行為,大家盡量體諒下就不是問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢d 野冇話應唔應該。

而家好多人少少唔順意就話人自私。到有人放低個袋,但其他人因人迫或冇睇路而絆倒時,又會俾人話自私架啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

但放還放丫,唔係放係人地個頭同脚,我朝早有時瞓瞓下就係咁比人個袋撞埋黎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我都勁唔鍾意揹住個背囊就旁若無人果d人,搭車搭lift人多果陣,唔放低不特止,仲要擰來擰去,又唔讓路俾人。最憎係落大雨搭地鐵,d人用擋雨套套住背囊,濕哂又唔除就咁行入車廂,背囊d雨整濕哂企佢隔離d人唔好話背囊吖,我平時用側揹/斜揹袋,搭車搭lift人多果陣,都一定會放落來擺喺對腳前面,搵手抽住咯。
背囊其實唔駛除低擺地下㗎喎,好似揹bb咁揹喺前面就得啦,日本/韓國都係教人咁做。但樓主你要揹bb咁就真係無辦法啦,會體諒。

大宅

笑得好勳章

HoshiSora 發表於 18-5-8 14:56
妳有BB揹喺身,其實理應有人讓座,妳抱BB坐好,而妳的背囊放地下,夾在腳中間。

不過,這只是我的理想認 ...
有時多人起上黎,企門口位就未必有人讓,一黎睇我唔到,二黎廢事要人讓路

大宅

笑得好勳章

小華子 發表於 18-5-8 15:04
女人孭背囊可以防止啲男人喺後面迫埋身,如果你有個女,你又會唔會叫個女除低背囊?俾我就唔會囉。女人要學 ...
都系,唔好話男人喇,同陌生人企咁貼都有D尷尬

大宅

笑得好勳章

joeyjoey223 發表於 18-5-8 14:55
我唔會理,咩背(狠)就冇公德心?咩道理?
我日日搭港鐵送阿仔返學,我個背(狠)入面會放埋阿仔書包入去 ...
因為多人既時候會背囊會佔佐一個身位

首頁
12345...6

尾頁

跳至