懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

得10w 比私家捉左去驗血糖,高左0.1。
無去私家驗,點知比份報告政府,即場叫我吉手指。岩岩食完個拉面8.x幾. 之後就定我為妊娠糖血
今日去政府覆診。佢叫我真係要戒口。如果唔係就捉我入完院,打藥。
唉。而家先24週。。。點忍口
晚飯我而家食菜同豆腐

別墅

babe_lu 發表於 18-5-25 22:24
無去私家驗,點知比份報告政府,即場叫我吉手指。岩岩食完個拉面8.x ...

唉。。忍唔到都要忍啦,唔通真係想入院打針咩?
---------------m@-@m---LSY-----

複式洋房

回覆樓主

我22週餐後7.9 borderline
聽日28週再驗
唉希望合格啦
成日都食唔飽宵夜失守
我出街食多
粥粉麵飯都唔食得真係好難
:(
我想問你地有冇尿頻?
我半夜超頻密
未訓得著就一個鐘一次
訓左都~3個鐘一次
不過又無好多尿

別墅

happynewmom 發表於 18-5-26 00:16
聽日28週再驗
唉希望合格啦

有呀。出街行2步都尿急。乜關血糖事架咩?

男爵府

聽日28週再驗
唉希望合格啦

其實出街食真係好易超,但睇你食啲啲,澱粉質既野唔好食甘多,尤其是粥,生果要餐後兩小時後食,每餐食完最好行下,未訓著就可能經常性尿頻,訓左就大概三四小時一次

大宅

各位,我現在25w,由於我屋企直系親屬血糖偏高(不過唔係糖尿),所以我係第20週被安排飲糖水。結果係空腹5.4兩小時後8.1,因為空腹fail,所以要見營養師再加入院一日驗兩次(早餐後加午餐後)。
早餐pass左因為係屋企食,食得好少,但午餐因為食醫院餐(要食晒碗飯同埋啲餸勁多汁,嗰日個護士仲話一定要食晒)所以篤手指fail,之後再抽血確認都係fail,所以要入院兩日。
入院總共篤左六次手指(早餐前後,午餐前後,晚餐前後),第一日個午餐fail左,再抽血都fail,所以醫生話要第二日午餐再篤過手指睇吓合唔合格。點知第二日午餐篤手指又fail,所以我又再抽血,等緊抽血結果時醫生巡房,佢話如果最後我抽血結果fail佢已經建議我要打針。我間醫院要求冇咁嚴,餐前小過6,餐後小過7。最後抽血結果我係6.9啱啱好pass (本身篤手指係7.6)。所以最後醫院比我出院淨係叫我每星期篤手指兩日去監察血糖,但係佢哋亦都強烈建議如果我控制唔到血糖就要主動提出入院學打胰島素針。
出咗院呢幾日我每日都有篤手指,因為想知道究竟自己嘅血糖指數係點。如果係屋企食嘅話就會合格,但一出街食就算唔食澱粉質都有時會唔合格(餐後有時7.1,有時7.4)。
因為我而家先至第25週,我擔心到後期血糖更加難控制,我依家苦惱緊究竟下次複診好唔好同醫生講直接打胰島素針算數。。。因為我覺得真係好難每一餐都合格😭😭
其實係咪真係要餐餐都合格先至唔使打針?

男爵府

4inthemorning 發表於 18-5-27 00:01
各位,我現在25w,由於我屋企直系親屬血糖偏高(不過唔係糖尿),所以我係第20週被安排飲糖水。結果係空腹5.4 ...

正常係既,我依家十八週,三餐都要打針,平時跟足佢地個餐單,食完行半小時,應該冇咩,你七度都算合格仲易過我,我六點七先算合格,生果最好就餐後兩小時先食,打針都唔一定合格,因為佢係幫你升糖唔好升甘勁,要配合飲食

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

cpycpyhelen 發表於 18-5-27 07:41

正常係既,我依家十八週,三餐都要打針,平時跟足佢地 ...

如果打針都超標,醫生有冇加胰島素份量?

男爵府

4inthemorning 發表於 18-5-27 08:45
如果打針都超標,醫生有冇加胰島素份量?

懷孕唔可以打太大劑量個啲架,我每次都係打兩度,如果你要求打針,可能又要住幾日醫院,佢要睇你食營養餐,之後再教你吉手指,再由內分泌科決定你要唔要打,打幾多,再教你點打

別墅

babe_lu 發表於 18-5-25 22:24
無去私家驗,點知比份報告政府,即場叫我吉手指。岩岩食完個拉面8.x ...

我晚餐都係肉同菜,唔敢食澱粉質,不過打邊爐同BBQ都無超!我只要唔澱粉質就可以了!
---------------m@-@m---LSY-----

別墅

聽日28週再驗
唉希望合格啦

咩要驗2次ka咩?佢無叫我再驗喎!驗一次中左都已經要見營養師吉手指了,仲要再驗ka咩?
尿我又無特別多喎,正常囉!不過可能BB壓住你!

別墅

4inthemorning 發表於 18-5-27 00:01
各位,我現在25w,由於我屋企直系親屬血糖偏高(不過唔係糖尿),所以我係第20週被安排飲糖水。結果係空腹5.4 ...

下?我都唔係餐餐合格!不過盡量少出街食同定時食就無事!

別墅

回覆樓主

28週喇!其實吉手指大部分時間都合格,真係有時出街食左,就高左,咁會唔會有問題呢可?

複式洋房

mlsy921 發表於 18-5-29 11:33
咩要驗2次ka咩?佢無叫我再驗喎!驗一次中左都已經要見營養師吉手指了,仲要再驗ka咩?
尿我又無特別多喎 ...

唔洗驗兩次
我私家驗完
公家話我之前 urine sugar 高所以要我再驗咋
糖尿會多尿屙架
不過我真係好密
同唔知點解夜晚再多啲

別墅

happynewmom 發表於 18-5-29 19:41
唔洗驗兩次
我私家驗完
公家話我之前 urine sugar 高所以要我再驗咋

係?糖尿會多尿ka?真係唔知!

大宅

mlsy921 發表於 18-5-29 11:38
下?我都唔係餐餐合格!不過盡量少出街食同定時食就無事!

咁你宜家自己控制?你第幾週?

複式洋房

少理阿爸 發表於 18-5-10 14:11
我屯院,因為我飲糖水成12.4,而家戒口餐前4.幾,餐後其實合格,但我返工要體力所以跟本長期好肚餓狀態又 ...

Same here

別墅

4inthemorning 發表於 18-5-30 07:57
咁你宜家自己控制?你第幾週?

28週!係呀!自己控制!

男爵府

mlsy921 發表於 18-5-24 18:15
哦。。成日空肚超都有得check?你覆診之後講嚟聽下,都想知道!

上星期四覆診完。嗰日9點空肚抽血5.0,自己部機度是4.9,所以話我部機冇問題,之前度到空肚高真的是高。至於整體方面,姑娘就話我有進步嘅,所以本身約1個月後先返去。但醫生就覺得如果跟咗餐都仲咁fluctuate唔係咁ok。照咗u/s,阿b normal size亦冇話胎水多。教授話其實我嘅情況應該要打針,而家俾多一個禮拜時間我。今個星期再覆診,佢話如果某一兩餐超0.1、0.2都可接受,但如果超0.5以上(即係多咗半度),咁就要打了。

首頁

尾頁

跳至