懷孕前後

跳至

首頁
34567...15

尾頁

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-5-11 11:39
我都係十五周比人叫左入院,我住左五日,食左五日營養餐,再加教我點樣打針
...

點解會有時要即叫入院仲要打針?有時又去醫院聽講座拮手指?真係唔知佢點分。。
---------------m@-@m---LSY-----

別墅

少理阿爸 發表於 18-5-11 13:16
所以早d飲早d知唔係壞事,佢第一胎無戒口乜都食唔信邪,結果瀨晒野都唔知35w就緊急開刀,我姨生出世成個人 ...

下?咁又真係早知好d嘅。。
---------------m@-@m---LSY-----

別墅

sleeping1968200 發表於 18-5-11 17:00
我第二胎, 元朗叫我20週返去飲糖水, 係咪高危先甘早安排
話我現在體重窄界 ...

我都係第2胎,都係BMI擇介,不過就24週驗!不過就中了!

別墅

luv__hccc 發表於 18-5-11 17:56
我都揮下手,第二胎,第一胎中左,今次10幾週已經要飲,都係中左,一星期督兩三次手指
...

一星期拮2,3日,一日幾多次?

男爵府

mlsy921 發表於 18-5-11 22:46
點解會有時要即叫入院仲要打針?有時又去醫院聽講座拮手指?真係唔知佢點分。。
...

其實我都唔知,醫院既安排係點毫無頭緒,入左去,啲姑娘又問你有冇食葉酸食開幾多,一時又叫你唔好食,一時又話可以食,轉個頭又話唔好最後又話食得,個個醫生可能做法唔同,基本上我住左一個星期,去到出院都唔知邊個係主診醫生,應該聽邊個講野先岩,所以只可以話佢叫你點做就點做

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-5-11 22:53
其實我都唔知,醫院既安排係點毫無頭緒,入左去,啲姑娘又問你有冇食葉酸食開幾多,一時又叫你唔好食,一 ...

下?咁亂嘅。。

複式洋房

回覆樓主

我東區,剛剛28週中咗,未飲時4.3,飲完之後8.8,超左0.3.
下星期返去要見營養師,唔知之後要幾耐返去一次....

男爵府

mlsy921 發表於 18-5-11 23:00
下?咁亂嘅。。

係呀,亂到我都唔知應該點做,連我同房都覺得啲安排好亂

複式洋房

回覆樓主:

我30週時入院,醫生幫我照超聲波,發現啊B個肚仔大左2週,腳有啲長,於是建議我飲糖水,做血糖測試,點知出黎15.6勁高, ,隔左2日就入院做全日的血糖測試,都系五合格,好高,於是出院就開始營養餐,食左幾日就開始就開始降翻落黎,系正常範圍內,但過程好痛苦,每餐食完都要去公園行一個鐘先得,真系好痛苦 ,好攰好攰,幾時先可以撐到生?

男爵府

MavisLau1201 發表於 18-5-12 12:25
我30週時入院,醫生幫我照超聲波,發現啊B個肚仔大左2週,腳有啲長,於是建議我飲糖水,做血糖測試,點知出 ...

係呀,其實住院都好容易合格,因為醫院餐真係難食到你冇胃口,但出左院就唔同講洗,太多誘惑啦,但我姑娘話其實行半小時,但行半小時都超,有時行左一個鐘都話唔合格,我都好灰,但依家真係要忍下口啦⋯⋯小食多餐

別墅

MavisLau1201 發表於 18-5-12 12:25
我30週時入院,醫生幫我照超聲波,發現啊B個肚仔大左2週,腳有啲長,於是建議我飲糖水,做血糖測試,點知出 ...

30週啦,好快!仲有10週!加油呀媽媽!我地介口,BB就健康!值得的!

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-5-12 13:05
係呀,其實住院都好容易合格,因為醫院餐真係難食到你冇胃口,但出左院就唔同講洗,太多誘惑啦,但我姑娘 ...

我未開始見營養師,都開始介口,同夜晚自己食完飯2小時拮一次手指,都6.2至6.8左右,都合格!希望可以維持到BB健康!

複式洋房

mlsy921 發表於 18-5-12 13:25
我未開始見營養師,都開始介口,同夜晚自己食完飯2小時拮一次手指,都6.2至6.8左右,都合格!希望可以維持 ...

你宜家幾週?甘你都五系超好多,你食完使五使行下?如果我食完五行就五合格,真系好攰

男爵府

mlsy921 發表於 18-5-11 22:51
一星期拮2,3日,一日幾多次?

一日4次

男爵府

mlsy921 發表於 18-5-12 13:25
我未開始見營養師,都開始介口,同夜晚自己食完飯2小時拮一次手指,都6.2至6.8左右,都合格!希望可以維持 ...

你個間醫院計幾多度叫合格,唔知係咪我本身糖尿病,餐後兩小時6.7以下先叫合格,佢地話唔好在意個度數,但真係好難會唔在意,我依家先十六周,真係有排忍,最怕佢又捉返我入去

男爵府

MavisLau1201 發表於 18-5-12 14:11
你宜家幾週?甘你都五系超好多,你食完使五使行下?如果我食完五行就五合格,真系好攰
...

最慘就係,有時行左甘耐都超個下,攰得黎有啲灰,仲要跟足餐單都超,

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-5-12 15:14
最慘就係,有時行左甘耐都超個下,攰得黎有啲灰,仲要跟足餐單都超,

我通常要行一個鐘先得

男爵府

MavisLau1201 發表於 18-5-12 15:16
我通常要行一個鐘先得

係呀,有時行一個鐘都超,好唔開心,餐餐都冇飽肚感,最驚係依家甘早就行甘多,我怕好易早產

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-5-12 15:48
係呀,有時行一個鐘都超,好唔開心,餐餐都冇飽肚感,最驚係依家甘早就行甘多,我怕好易早產
...

你行一個鍾都超?你行完之後有幾高?

別墅

MavisLau1201 發表於 18-5-12 14:11
...

我而家25週,我食完無行呀!可能我行下會仲有d,不過有時真係好攰!

首頁
34567...15

尾頁

跳至