跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為我係人奶媽, 而家要返工, 所以轉了用奶樽餵, BB差不多60天, 飲緊3.5安, 會唔會太少?
大家既BB, 無論係奶粉BB OR 人奶BB都好, 約莫飲緊幾多安呀?

大宅

奶粉BB, around 50 days, 160ml/4hrs

複式洋房

人奶, 3.5-4.5安士, 約3小時一次。
BB不太喜歡用奶樽, 成日要氹好耐才吃。

大宅

My son is 65 days old now. He drinks 150ml every 2 hours during daytime and 150ml every 4 - 5 hours during nighttime.

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

公爵府

我囝囝70日, 之前用樽餵人奶/ 奶粉都係6安
不過佢呢個星期唔知做乜唔肯飲樽, 要埋身餵左4日, 但今日表現好似唔夠飽~

複式洋房

你個仔都食得幾多喎, 幾耐食一次? 現在有幾重?

原帖由 幸福黃太太 於 09-3-25 12:52 發表
我囝囝70日, 之前用樽餵人奶/ 奶粉都係6安
不過佢呢個星期唔知做乜唔肯飲樽, 要埋身餵左4日, 但今日表現好似唔夠飽~

複式洋房

囡囡剛剛兩個月, 現重約10磅, 食奶粉, 每4小時食4安. 戒咗夜奶約一星期, 希望繼續下去. 因開始返工

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我阿b全人奶~依家兩個半月~4安半至5安~重14磅
我仲以為我阿b細食~原來同大家差不多~咁我都放心d

複式洋房

3 個月大, 食緊5oz奶

大宅

2個月人奶食緊4安,奶粉完全唔肯飲

My Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/yoyo_yuet/

別墅

原帖由 onionpig 於 09-3-25 13:17 發表
我阿b全人奶~依家兩個半月~4安半至5安~重14磅
我仲以為我阿b細食~原來同大家差不多~咁我都放心d

我仲以為我阿b細食, 原來大家都差不多!!

我阿b今日74日人仔, 全人奶, 食4-4.5安, 間唔中都食到5安, 重10.5磅. 日頭3-3.5hr餵一次, 戒左夜奶, 可以一瞓瞓7個鐘...

大宅

畀面勳章

囡囡兩個月零三個禮拜, 飲緊150ML奶粉一餐/4HR, 但已經停留咗喺呢個安數差不多一個月都無追奶嘅跡象, 仲有啲厭奶咁, 婆婆仲話囡囡瘦咗添~~ 上星期磅過重都有12,3磅GAR~~

民房

BB係十個禮拜人仔, 一直都係食150ml, 有時仲食160ml, 但最近呢個幾禮拜突然食得好少, 就算肚餓喊要食, 都只食約80-100ml, 掃完風後就個頭左擰右擰点都唔肯再食, 維持左十日都有, 好擔心, 無端端突然食咁少, 唔知幾時先食得番150ml, 点算好?

verymini

禁止訪問

大宅

bb岩岩今日十週,重6kg,長58cm,
又食人奶,又食奶粉
人奶:五安半、六安 頂到三個鐘
奶粉,五安半 頂到四個鐘
一日七餐,未戒夜奶!
我已經返工,所以都要成日泵定奶比阿b,而家一日三餐奶粉,四餐人奶,奶量仲夠比阿b,希望繼續有奶啦!

大宅

我阿B 今日50日
重13磅(出世時8磅)
係半人奶半粉的BB

人奶有時埋身
唔埋身時食4-6安(視乎之前訓左幾耐)
奶粉都係差唔多

有時奶粉會溝粥水(反而食多D)

但最近就食少左
一日食5餐左右
夜晚戒唔到夜奶..因為唔肯訓(日頭訓太多....隔6個鐘都唔起身)

男爵府

我bB 今日69日
重5.68kg(出世時3.5kg)
長59cm(出世時52cm)
係半人奶半奶粉的BB

人奶有時埋身4-6安pre day 3-4 time

奶粉150ml pre day 3time

大宅

原帖由 verymini 於 09-3-25 16:14 發表
我BB係十個禮拜人仔, 一直都係食150ml, 有時仲食160ml, 但最近呢個幾禮拜突然食得好少, 就算肚餓喊要食奶, 都只食約80-100ml, 掃完風後就個頭左擰右擰点都唔肯再食, 維持左十日都有, 好擔心, 無端端突然食咁少, 唔知 ...
我隻臭B都係咁 , 可能厭奶

男爵府

畀面勳章

我個仔13/1出世,4.11kgs,兩個月大時返健康院磅6.73kgs,over weight少少,身長60.5cm滿月時已戒夜奶,每日5-6餐,每次140-160ml,佢好耐都無再追加奶粉,

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至