想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有JM或朋友仔有雙側朱古力瘤及一邊輸卵管阻塞,手術後能自然懷孕的例子? 抑或直接IVF苦惱中(emoji)(emoji)

大宅

may2565 發表於 18-5-9 11:53
有JM或朋友仔有雙側朱古力瘤及一邊輸卵管阻塞,手術後能自然懷孕的例子? 抑或直接IVF苦惱中(emoji)(emoji)
...

手術後卵巢細咗,排卵功能未必好。。塞咗係同一邊定另一邊?如果2邊都有事。。不如睇睇IVF醫生有咩意見先

大宅

...

我6年前係一邊有朱古力,之後做左開刀,最近翻發,兩邊都有,做咗微創~我16年開始試懷孕,但無消息,所以決定手術,醫生話吾做手術只會俾d朱古力侵蝕卵巢,之後卵巢功能一樣差~

我手術後岩岩開始試懷孕,之後無消息就ivf

大宅

lovelyfreda 發表於 18-5-9 17:30
手術後卵巢細咗,排卵功能未必好。。塞咗係同一邊定另一邊?如果2邊都有事。。不如睇睇IVF醫生有咩意見先
...

我係雙側朱古力瘤呀,有一個話一定要IVF,有一個話都可以試手術先,但我都差不多35歲,怕浪費太多試自然,但IVF又未決定搵邊個醫生……加上我份工都操勞,服務行業要成日行同企,怕返工會影響IVF結果,但又未諗點同老闆講,都幾煩惱(emoji)(emoji)

大宅

Dalkishan 發表於 18-5-9 17:49
我6年前係一邊有朱古力,之後做左開刀,最近翻發,兩邊都有,做咗微創~我16年開始試懷孕,但無消息,所以 ...

想問你係啱啱做完手術,仲努力緊嗎?醫生話黃金期術後6個月左右!(emoji)(emoji)

大宅

may2565 發表於 18-5-9 17:55
我係雙側朱古力瘤呀,有一個話一定要IVF,有一個話都可以試手術先,但我都差不多35歲,怕浪費太多試自然, ...

IVF,依條路要錢又要時間。。放胎後休息更重要。婦科同生育科醫生見解未必一樣。。我都有少少後悔割咗,搞到卵巢size細咗,卵都少咗。
如果經濟唔許可,可以排政府。。但會等好奈好奈。。
想平少少可以過台灣。。
冇時間就只可以係香港,如果公司比攞no pay..我會揀台灣。。我攞個幾日no Pay 夾夾埋埋都冇2萬咁多啦。。係飛來飛去辛苦少少

大宅

may2565 發表於 18-5-9 17:58
想問你係啱啱做完手術,仲努力緊嗎?醫生話黃金期術後6個月左右!(emoji)(emoji)
...

我3月先岩岩手術,4月先第一次有返M ~
所以都係岩岩先第一次試(emoji)(emoji)

大宅

我有朱古力瘤
做左手術後半年都未能自然懷孕
唯有做ivf喇

大宅

lovelyfreda 發表於 18-5-9 18:20
IVF,依條路要錢又要時間。。放胎後休息更重要。婦科同生育科醫生見解未必一樣。。我都有少少後悔割咗,搞 ...

不用灰心,聽朋友醫生話齋,卵子數目係指標,但質素最重要。
我都聽聞台灣IVF 口碑唔錯,但真係頻撲,而且要hk定時定候照超聲波check卵……但真係要老闆肯放人先得

大宅

Sodacream 發表於 18-5-9 20:39
我有朱古力瘤
做左手術後半年都未能自然懷孕
唯有做ivf喇

咁你有冇心水搵邊位醫生,實在好多選擇,怕做錯決定

大宅

may2565 發表於 18-5-9 21:23
咁你有冇心水搵邊位醫生,實在好多選擇,怕做錯決定

我係深圳做ivf架
香港太貴
台灣我怕遠 所以係深圳做

大宅

may2565 發表於 18-5-9 21:21
不用灰心,聽朋友醫生話齋,卵子數目係指標,但質素最重要。
我都聽聞台灣IVF 口碑唔錯,但真係頻撲,而且 ...

我已經係台灣一take過成功咗。

大宅

lovelyfreda 發表於 18-5-9 21:31
我已經係台灣一take過成功咗。

恭喜你呀(emoji)(emoji),可否講搵邊個醫師?

大宅

may2565 發表於 18-5-9 21:33
恭喜你呀(emoji)(emoji),可否講搵邊個醫師?

王家瑋。但佢都幾難book..要早30日前上網book。

大宅

lovelyfreda 發表於 18-5-9 21:57
王家瑋。但佢都幾難book..要早30日前上網book。

有一邊輸卵管阻塞問題,怕到時要先做手術解決後才可IVF ,又要先回香港……,知否王家瑋醫師對呢方面問題有冇經驗,自知本身問題比較複雜(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主

兩邊都有,我覺得卵巢都幾影響,建議直接ivf.跟著生完先順手割埋?

大宅

may2565 發表於 18-5-9 22:08
有一邊輸卵管阻塞問題,怕到時要先做手術解決後才可IVF ,又要先回香港……,知否王家瑋醫師對呢方面問題 ...

冇積水單純塞咗係唔洗做手術嫁(抽卵唔經輸卵管)。。我本身一邊有朱瘤(割咗),另一邊有少少積水,初診後,瑋話唔洗做手術,我積水唔多,流唔出子宮。。我完全唔洗做手術就已經可以開針。。當然case by case啦。。

大宅

chonglulu 發表於 18-5-9 22:12
兩邊都有,我覺得卵巢都幾影響,建議直接ivf.跟著生完先順手割埋?

係呀,所以初初知都好灰下

大宅

...

我就係兩邊卵巢有朱古力瘤,已經有5年啦,無影響卵巢功能同卵子數量,一邊輸卵管塞左+積水,我無做手術,而家進行緊ivf,醫生建議切左有積水既輸卵管先放胎,我準備6月抽卵,手術後放雪胎,如果你決定左ivf,就爭取時間睇不育醫生做ivf,醫生會比最好既建議你,加油

男爵府

回覆樓主:

我之前左邊卵巢有2個分別2.x 同3.x cm嘅朱古力瘤,本身都可以唔割嘅 ,但我又係一路都未有BB, 醫生話日後做iui 或ivf 打排卵針會刺激到個瘤變大,建議我割咗先,16年割咗後17年初試過化學懷孕,上個月開始做ivf, 做過手術嗰邊係有啲影響,卵泡少啲同埋對針藥反應係慢啲

不過即使唔做手術,醫生話個瘤其實會釋放毒素會影響懷孕架,仲可能會令輸卵管塞或積水等等,所以最好都係割啦,順手排埋公家不育,點都排咗先,話唔定日後有用

我嗰陣佢俾我個期係19年中,我都無諗過會等佢,但我拖拖吓,佢又提早到18年頭有期俾我,最後就用得著了

首頁

尾頁

跳至