胃酸倒流真係幾辛苦

mingwaiw
|
就算唔係食得好飽都會咁,D胃液湧返上喉嚨好似火燒咁,嘔又嘔唔出頂住頂住

有冇JM都好似我咁有呢個問題
holland_muihk
|
我,食野要慢慢食,特別係飲野時要分多次(每次1-2啖)咁飲,如果唔係不出30分鐘胃酸會湧上喉 ,就算飲完水都唔好咁快瞓低
me920
|
咁你有冇睇醫生?
嚴重的胃酸倒流要食藥呀
mingwaiw
|
回覆 holland_muihk 的帖子

其實我都係小食多餐,盡量避免一次過食好飽
同埋都知道食完野唔可以訓底

真係好辛苦
mingwaiw
|
me920 發表於 18-5-9 15:56
咁你有冇睇醫生?
嚴重的胃酸倒流要食藥呀
有睇醫生,醫生話唔嚴重,開左D藥食完好似好D但食晒過一排又係咁,不斷循環
Poyau
|
mingwaiw 發表於 18-5-9 16:09
有睇醫生,醫生話唔嚴重,開左D藥食完好似好D但食晒過一排又係咁,不斷循環
...

保重
crystal媽咪
|
yes.多年前試過很辛苦
永然
|
好明白,痛到去背脊都試過
spikenard
|
有試過,辛苦到不得了,做運動,每日要堅持去散步最少半個鐘,我唔知咩原理,但有效地改善
papat
|
我都有,千萬不能吃太飽,睡前起嗎3小時不能再吃東西,有時因為胃酸過多,成日要食益達胃中和返先冇咁辛苦!好似話冇得醫,祇有唔好食過量
koko2000
|
試過, 只要我係減肥時就唔會再有.....一唔減肥....又來
sumsumliu420
|
我大肚後期都試過
真係晚晚瞓唔到
mingwaiw
|
crystal媽咪 發表於 18-5-9 16:18
yes.多年前試過很辛苦
而家好返晒?
我愛芝麻卷
|
我試過,要去照胃鏡,確定有幽門螺旋菌,食咗一個療程嘅藥(大概幾個月),而家冇事喇
ching070707
|
食野系咪好急?好飽?

我以家改在 食下停下 就改善
因我食野 好急 好快
mingwaiw
|
spikenard 發表於 18-5-9 16:38
有試過,辛苦到不得了,做運動,每日要堅持去散步最少半個鐘,我唔知咩原理,但有效地改善
...
我都做多D運動先
tsung
|
mingwaiw 發表於 18-5-9 16:09
...

好慘
tszyan1001
|
我以前都有,改慢食和瞓高枕頭,好返好多了
八小龍
|
popo_0213
|
mingwaiw 發表於 18-5-9 15:40
就算唔係食得好飽都會咁,D胃液湧返上喉嚨好似火燒咁,嘔又嘔唔出頂住頂住

有冇JM都好似我咁有 ...

我都有呢個問題,已食左4.5個月藥