請教 -香港特區護照網上申請 - 照片scan

JAlove
|
我想網上申請香港特區護照, 但唔知點解照片meet 唔到 requirement. 我又試過用相機record, 又用過scanner都過唔到. 有冇jm 試過 apply? 到底我邊度出錯?!
wyl
|
我啱啱先幫我女申請完,就咁用手機喺白牆前面影(不能有陰影),再用小畫家edit 相片 size到入境處pixel要求就搞掂了。
lovelybaby2015
|
我係出街影,然後scan,包無錯
tintinlam
|
JAlove 發表於 18-5-10 10:09
我想網上申請香港特區護照, 但唔知點解照片meet 唔到 requirement. 我又試過用相機record, 又用過scanner都 ...
小畫家幫到你.
Poyau
|
wyl 發表於 18-5-10 10:15
我啱啱先幫我女申請完,就咁用手機喺白牆前面影(不能有陰影),再用小畫家edit 相片 size到入境處pixel要 ...

JAlove
|
回覆 wyl 的帖子

請教点樣相片 size到入境處pixel要求?

or just the size?

CLING261021
|
自己影,攪唔掂,到最後都係要去相鋪影先可以
howmuch
|
我想網上申請香港特區護照, 但唔知點解照片meet 唔到 requirement. 我又試過用相機record, 又用過scanner都 ...
我上一本passport都搞到一頭煙, 搞了好耐, 岩岩續passport, 都搞唔惦, 最後用返十年前上一本passport的file.
JAlove
|
wyl 發表於 18-5-10 10:15
我啱啱先幫我女申請完,就咁用手機喺白牆前面影(不能有陰影),再用小畫家edit 相片 size到入境處pixel要 ...

Completed, thx u so much
JAlove
|
CLING261021 發表於 18-5-10 11:04
自己影,攪唔掂,到最後都係要去相鋪影先可以

I used the photos took outside ar
333s
|

yes, same as me.

搞到一頭煙, ..... 唔識
舊 passport 今年 expire. 親自去辦, 得唔得?

叫工作人員幫我??
howmuch
|
333s 發表於 18-5-10 12:19
yes, same as me.
郵遞申請最 easy.
芒果小妹
|
上網搞仲煩過郵遞,試過一次怕怕
Poyau
|
JAlove 發表於 18-5-10 11:24
Completed, thx u so much

恭喜
eeyorepigpig
|
芒果小妹 發表於 18-5-10 12:29
上網搞仲煩過郵遞,試過一次怕怕
我上次又係.......諗住上網快靚正, 點知搞咗我成朝先掂
ry
|

樓主,我想問你最後係点攪掂張相呀,我喺出面影咗相,但upload 又話唔啱
greenpea
|
ry 發表於 18-6-20 14:23
樓主,我想問你最後係点攪掂張相呀,我喺出面影咗相,但upload 又話唔啱
...

除非你有講明個 file 係要網上申請 passport 用,如果唔係唔得㗎

自己用上面有 jm 教的方法,以小畫家改返個 pixel 要求,跟返入境處個要求,再 save as 另一個 file,upload 呢個 file
JAlove
|
回覆 ry 的帖子

去”小畫家”, edit到入境處pixel I found a step by step on web: https://www.wikihow.com/Make-Simple-Pixels-in-Microsoft-Paint
1010mum
|
我用呢個

https://www.irfanview.com/

操作簡單

resolution / pixel 都可以調較

又可以 cut 走啲邊位令人像大啲/置中......
ry
|
JAlove 發表於 18-6-20 14:34
回覆 ry 的帖子

去”小畫家”, edit到入境處pixel I found a step by step on web: https://www.wikihow.c ...

唔該晒,睇完 D 圖嘅step 後終於明白点攪
成功了