論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

印尼姐姐5月底到期,問過agent要成$2500,反正當時仲係3月尾,所以上網搵下資料自己試下。

step1:

打電話去印尼領事館,問關於自行續約步驟,要求。接電話的阿姐(識廣東話)叫我去銅鑼灣印尼領事館攞「規則」(其實係guidelines)。我去到佢俾左

文件1: 印傭自行續約不經agent要求與須知

文件2:僱主guaranteeform

12都是英文版

我跟住佢文件step by step 預備文件

step2a:

約工人姐姐驗身 (我網上搵,由400幾至1000幾蚊不等),我揀咗個領事館要求的:驗大小二便,血和xray

預一個禮拜後拿 report $600

step2b:

去入境處(應該好多間多有,我去咗藍田攞)id407 (藍色的僱傭合約)

一份即有4contract,攞多一兩份預寫錯要寫過。我照抄上一份。但唔好有塗改痕跡。我抄咗好多份先ok

step2c:

買工人姐姐保險,時間必須完全fully cover新合約期 (ie 2)

我揀咗個領事館要求的要有住院, 意外,遺體運送。工人姐姐保險可以上網買,因爲有d保單淨係會email俾僱主,所以記得叫保險公司郵寄一份正式的做visa application

step 2d:

僱主,工人姐姐相各1張,白色底,4x6cm

(我自己執,快圖美網上晒)

step 2a-d 可同時進行

step 3: (漫長的等待)

和工人姐姐一齊去印尼領事館交文件 (僱主一方必須一齊出現,因僱主係我老公,但佢要返工,於是我同工人姐姐去,我幾驚唔得),係step1時佢會話俾你聽交表時間。

交文件時會有能講流利廣東話同印尼話嘅職員interview下,問下d問題。佢問我工人有冇同僱主去過邊度旅行,有冇煮印尼餸我食,睇下雙方關係如何。

職員interview強調:

如果break contract/ fire,要立即返印尼* (正常的經agent續約可留港14)

如果唔批,唔會俾原因你。

交齊文件,佢會俾張銀行紙你,話批咗之後會打電話俾你,收到電話後翌日早上憑銀行紙去銅鑼灣印尼領事館對面的銀行交費,交費後上領事館拿會已公證的contract

之前網上有人話一個星期,一個星期後,我打電話,叫我等消息。第二個星期,我叫我工人打去,終於有了,等了2個星期。

跟住就係去入境處申請延長逗留期限

step4:

去政府網上下載id 988a, id 988b 填好,連已公證的合約,及其它文件,網上申請延長逗留期限﹝適用於外籍家庭傭工﹞

其實網上申請好快,我星期一upload晒文件,星期三已收email 可以取,我星期四就去灣仔攞埋!(可能網上已批,所以去到40mins已經攪掂晒!)

自行續約費用:

1. $190 香港入境處

2. $388 印尼領事館

3. $600 驗身

4. $1110 2年保險

Total: $2288

agent的是$2500包以上1-3,但驗身内容係咪一樣就唔知啦。

我去了2次印尼領事館(攞規則+interview)1次灣仔,1次藍田

工人姐姐去了2次印尼領事館 (interview + 取回合約)

3月底開始準備step1,2a-d4月中交文件去印尼領事館,5月頭取回,隨即網上申請延長逗留期限510日拿到label

寫太長,去

男爵府

謝謝分享

水晶宮

lyl 發表於 18-5-11 12:00
印尼姐姐5月底到期,問過agent要成$2500,反正當時仲係3月尾,所以上網搵下資料自己試下。step1:打電話去印 ...

謝謝分享
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆 lyl 的帖子

謝謝分享,之前沒見有人講得咁清楚,即使有想過自己搞手續,不過怕請幾天假也搞不掂,最後見找到中介公司只收$1,180(包1-3項,未包保險)都是經中介續約。

大宅

CheungKeeKee 發表於 18-6-5 16:46
回覆 lyl 的帖子

謝謝分享,之前沒見有人講得咁清楚,即使有想過自己搞手續,不過怕請幾天假也搞不掂,最 ...

可介紹中介嗎?謝謝

別墅

回覆 lyl 的帖子

謝謝你嘅分享,我有個問題想請教,去到印尼大使館,使唔使排隊搞?大概排幾耐?要唔要一早就去排隊?

男爵府

回覆 vickymak1225 的帖子

我帶埋工人一齊去排,等見職員,大概2,3小時完成

別墅

回覆 lyl 的帖子

多謝你嘅回覆

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 lyl 的帖子

謝謝分享,之前沒見有人講得咁清楚,即使有想過自己搞手續,不過怕請幾天假也搞不掂,最 ...

可以介紹中介公司嗎?謝謝

別墅

回覆 lyl 的帖子

可介紹中介同姐姐續约?謝谢!

大宅

回覆 lyl 的帖子

可否介紹 agent? Thanks a lot!

大宅

回覆 lyl 的帖子

can u pm me the agent details,thanks

子爵府

回覆 PigRabbit 的帖子

發了幾次私訊都失敗

子爵府

回覆 pspwong 的帖子

發了幾次私訊都失敗

別墅

請問僱主guarantee form喺咩?要自己寫定喺印尼領事館有得取?

男爵府

回覆 kimchi925 的帖子

#1 有寫。總之一定要去領事館一次問佢攞update 資料/form~

首頁

尾頁

跳至