自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨我。多年的付出是這樣的結果。這真是我今生難忘的母親節。我知道都是我不識教,才得到這樣的果。如果可以再來一次,我寧願不生,如果可以再選擇,我寧願從來不曾為人,不曾來過這個世界。
我只是覺得自己每日大聲的stop她的misbehavior。她覺得我煩。有了細女之後,對大女時間肯定少了。但是我想不到會這樣。
其實今天我打電話給學校社工,社工同個女傾,個女說是不中意我每日大聲勞。我自問每件事開頭都好聲好氣,比如要她刷牙洗臉睡覺,要叫半個鐘到一個鐘都不動,怎能不勞氣。我脾氣是不好,遺傳個女脾氣也不好,不聽教。我想是我基因不好,不應該有小朋友,我根本就不應該來到這個世界

公爵府

appledai 發表於 18-5-11 23:18
曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨 ...

明白你傷心,你需要嘅係冷靜、瞓一覺、再食餐好、離開你個女同個家(一小段時間),心情平復咗,你就知道點做架喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛咁灰呀? 得7 YRS , 大把野可以改善, 轉變, 搵到一個相處/管教模式, 咪可以突破而家僵局!!

話你煩? 咁你主要管佢邊D野多? 定樣樣都管?

珍珠宮

曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨 ...

你係咪因為“得來不易”而太緊張,樣樣要管到銖絲不偏?!
角色調換,你接受嗎?!試玩半日role play可能明白哂。

好好傾下啦。

子爵府

回覆樓主:

冇人天生就識做呀媽,邊做邊學啦。諗吓自己狂 loop邊啲說話,諗吓點解呀女有呢個感覺。星期日去食個靚 tea慢慢傾啦。
我成日同大女去哈根大師食 tea架,兩個人一杯大雪糕,一路食一路傾,幾好架。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

20020116 發表於 18-5-11 23:22
明白你傷心,你需要嘅係冷靜、瞓一覺、再食餐好、離開你個女同個家(一小段時間),心情平復咗,你就知道 ...

係... 同埋小朋友可能冇其他字眼識得表達所以先咁講,放鬆小小,平復心情

大宅

回覆樓主

你懂得自我反省一定唔會太差,教小朋友總會有氣餒的時候!間中自我調節一下~或者你地之間嘗試一個大改變,可能會有得著。

男爵府

7歲啫,唔洗灰住,
啲細路係咁,童言無忌。
其實對任何人都好,
上心得黎又要唔好太上心,
唔係盞自己痛苦。

大宅

回覆樓主:

找個機會,同個女坐低好好傾下

伯爵府

BK Milk勳章

其實今天我打電話給學校社工,社工同個女傾,個女說是不中意我每日大聲勞。我自問每件事開頭都好聲好氣,比如要她刷牙洗臉睡覺,要叫半個鐘到一個鐘都不動,怎能不勞氣。我脾氣是不好,遺傳個女脾氣也不好,不聽教。我想是我基因不好,不應該有小朋友,我根本就不應該來到這個世界

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔好咁灰,佢先七歲,仲有時間令佢对你改觀。佢有冇講因咩事恨你?点.解話你煩?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

個個細路都咁講架啦,唔洗咁上心喎。聽日又係一條好漢,洗咩唔開心呢?佢地最想就係媽媽咩都唔理,比佢食零食、睇電視、玩。好,想下好了。

琥珀宮

你女仲細,足夠時間比你補救,做番個女女喜歡的媽媽。

你應該慶幸咁早發現呢件事,可以補救到

水晶宮

回覆 appledai 的帖子

無一個人一生下來就識做人父母,唔好咁快灰成咁啦~你情緒低落,小朋友其實都唔會係開心既小孩,想辦法放鬆一下,再慢慢搵出點解個囡咁對你咁負面
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

我都係。。個仔對我好差!媽媽好的不記得!駡他一次記成世!

水晶宮

我都係。。個仔對我好差!媽媽好的不記得!駡他一次記成世!

伯爵府

回覆樓主

小朋友就是咁直接,唔鍾意媽咪都聽過,都係因為我做左唔鍾意嘅事情,轉頭又說最鍾意媽咪。咁佢都係唔鍾意你話佢唔係你本人!

佢唔做刷牙咁去做左咩?先了解原因再著手處理!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

公爵府

appledai 發表於 18-5-11 23:30
其實今天我打電話給學校社工,社工同個女傾,個女說是不中意我每日大聲勞。我自問每件事開頭都好聲好氣,比 ...

明白、個個細路都係咁架啦,好聲好氣叫又唔聽,到你發惡又話你煩,總之責任永遠喺人地度唔係自己度………

有一種細路,其實佢好心水清,佢識分對錯,不過永遠會先將個波拋比人,你越緊張佢咩咩,佢啲嘢就越唔關自己事……

我好狠架架,我好聲好氣教咗佢嘅嘢,佢唔緊張我都唔會理,佢唔執書包咪唔好執囉,唔刷牙咪唔好刷囉,我會自己去瞓先,你冷待佢,試得幾次,佢搞唔掂,佢會求救,到時先入佢都未遲吖。

伯爵府

BK Milk勳章

Supertalkative 發表於 18-5-11 23:39
小朋友就是咁直接,唔鍾意媽咪都聽過,都係因為我做左唔鍾意嘅事情,轉頭又說最鍾意媽咪。咁佢都係唔鍾意你 ...

不刷牙,是在玩或是畫畫。一畫就不肯停,要畫完,直到我火來發脾氣。我都不想每天發脾氣,但小朋友如果聽話,哪個會發脾氣

公爵府

Supertalkative 發表於 18-5-11 23:39
小朋友就是咁直接,唔鍾意媽咪都聽過,都係因為我做左唔鍾意嘅事情,轉頭又說最鍾意媽咪。咁佢都係唔鍾意你 ...

細路未必有原因,只係習慢拖下拖下,佢中意拖就由佢,我會瞓先,我會同佢講,我夠鐘就要瞓,我瞓咗你唔好叫我,that's it

首頁
12345...6

尾頁

跳至