自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

appledai 發表於 18-5-11 23:30
其實今天我打電話給學校社工,社工同個女傾,個女說是不中意我每日大聲勞。我自問每件事開頭都好聲好氣,比 ...

如果叫咗佢半個鐘佢都唔郁試下由佢,反正唔擦牙唔訓覺唔使死,我有時都係咁樣安慰自己,費事傷大家感情,han返啖氣好過。

子爵府

回覆 appledai 的帖子

You are a good mom. Your daughter might feel grateful when she grown up. That is almost all the mothers and daughters do in this world!

公爵府

smellycat 發表於 18-5-11 23:49
如果叫咗佢半個鐘佢都唔郁試下由佢,反正唔擦牙唔訓覺唔使死,我有時都係咁樣安慰自己,費事傷大家感情,h ...

理論上可以咁講,但我唔係好同意呢種觀點,如果每一次認為係小事都得過且過,累積落嚟,就變成一種好差勁嘅人生態度。我會好堅持,但會嘗試改變處理方法,找出突破點

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

教小朋友真係好難,樓主,you are not alone

珍珠宮

appledai 發表於 18-5-11 23:47
不刷牙,是在玩或是畫畫。一畫就不肯停,要畫完,直到我火來發脾氣。我都不想每天發脾氣,但小朋友如果聽 ...

咁睇你囡對畫畫有一定興趣,什至去到唔想中途停止。 通常認真的人做自己喜愛的事都會咁。 我恭喜你就真,你囡咁細已睇到佢認真一面!

反而,你想佢佢指定時間做指定行為,真係只為佢好?定只係你自己太執著?遲左刷牙又點?影響好大?定反而可就住佢畫緊嘅畫同佢傾下個幅畫,了解佢多d.

事實試成日大聲勞嘈及成日ee哦哦真係好鬼煩,我家老人家都會成日ee哦哦,真心煩到顛。

readymama    發表於 18-5-12 07:15

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

不刷牙,是在玩或是畫畫。一畫就不肯停,要畫完,直到我火來發脾氣。我都不想每天發脾氣,但小朋友如果聽 ...

你都承認自己發脾氣。。。

如果你見到老師因為小朋友唔聽話, 發脾氣罵小朋友, 你見到會點諗

唔好把自己的失控合埋化, 咩佢唔激我我就唔會發脾四等等, 慢慢教吧

大宅

回覆樓主

樓主,唔使傷心,個個細路都覺得阿媽煩。唔代表佢唔鍾意阿媽,7歲10個有9個都遊雲催下催下就大

伯爵府

BK Milk勳章

我並不是怪大女,我是怪我自己,我是個好硬頸的人,她遺傳我的硬頸。我錯在生了她。

珍珠宮

畀面勳章

我明白箇中感受嘅。曾經我的情況同你差唔多,現在好了很多。慢慢來,小朋友始終需要媽媽好多的愛和關心。唔系你做得唔好,媽媽1個人精力有限,要慢慢學識兼顧各方面,會改善親子關係。唔好灰心。

大宅

appledai 發表於 18-5-11 23:18
曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨 ...

我同你一樣情況, 真係唔識點樣教我個仔

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

比心機,人與人之間要講緣份,加油

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你女7歲已令你咁氣餒,到佢青春期時你抑鬱都有份,放鬆啲啦!

大宅

回覆樓主:

教小朋友有時真係好勞氣,我都成日俾個女激到好嬲,好明白你既心情
不過成日鬧真係好影響親子關係,不如你同佢定一啲規則,例如同佢商量每日定一個時間刷牙沖涼,做到就有獎勵,等佢建立定時定侯沖涼既習慣,你咪唔駛成日勞氣,不過你都要有心理準備,唔係定咗規則佢就一定做到,總之做到就有獎勵同讚下佢,我諗對你地既關係會好啲
無人係完美架,每個父母都總有自己既優點同缺點,小朋友都係,我有時俾個女激到好嬲就會走入房聽下歌煲下劇,等自己冷静下先,冷静完先再處理
我諗番自己細個時有時都激到阿媽好嬲,細個唔識諗係咁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

appledai 發表於 18-5-12 00:11
我並不是怪大女,我是怪我自己,我是個好硬頸的人,她遺傳我的硬頸。我錯在生了她。 ...

我同你一樣都係好硬頸,
生左個囡又係好硬頸
我都有試過同佢硬碰,
鬧完後大家都唔開心,
我都知嬲既時候火遮眼,
而家我會等下左啖氣後,
或者佢乖時,
用雙倍愛氹返佢,
俾佢知媽媽都有愛錫佢既時候,
至少希望可以彌補返鬧佢既傷害
加油呀!
仲未遲的!

珍珠宮

回覆樓主

如果你都唔識接受自己你係唔會接受到任何野,包括你個女既一切好與不好。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 18-5-11 23:55
理論上可以咁講,但我唔係好同意呢種觀點,如果每一次認為係小事都得過且過,累積落嚟,就變成一種好差勁 ...

同意

男爵府

我都算係畫畫好,畫到唔想停好正常的,真正喜歡畫畫的人是一定要畫完,一氣呵成嘛!

寶石宮

2023年兔年勳章

appledai 發表於 18-5-11 23:18
曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨 ...

加油

子爵府

2024年龍年勳章

轉個方法, 下次食完晚飯跟手刷牙, 咁幾時畫完都得啦, 一係同佢講數, 要幾點刷牙, 然後可以繼續畫, 話知佢第2 日吾夠精神俾班主任罰, 當然也要講明吾刷牙有咩後果, 要見牙醫左陣無人會幫到你, 甩晒牙俾同學笑都無人可憐。

你個女都應該醒目型, 但硬頸, 不能常常硬踫, 在安全的情況下由得佢撞板, 領個教訓就會合作些, 現在要做好關係, 否則青春期就攞你命3000, 另外, 自己知自己脾氣吾好都要改下, 這世代吾係家長大晒, 孩子會有樣學樣的

首頁
12345...6

尾頁

跳至