婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔好彩懷左空心胎,確實左就通知返99,點知佢就早晚一次打黎,問我有無唔舒服,又叫我唔好返工。我明白佢都出於關心,但太多時都覺得有d煩擾⋯有時都唔知點招架。同c6講太多99又好似唔係幾好

同埋99唔知咩係空心胎,曾經問係咪我做野唔小心搞到咁,或者係咪食d野無營養搞到bb唔識大。唉⋯聽完都多少覺得佢怪我唔錫住個胎咁

明白相比jm的,我呢個好小事,純粹呻下

別墅

回覆樓主

可能99怕你吾開心,諗住開解下你,起碼出於善意。如果想自己靜下可以搵d藉口收線,話食咗藥想瞓下。一係話有電話入,公司/朋友打比你,下次再講。同佢講吾洗擔心你, 叫佢都吾好傷心,咁99聽落會舒服d。

大宅

回覆樓主:

類似既情況我遇過。
我當時同老公講我好怕人過份關心,我又獨立識得照顧自己,所以老公自動波幫我擋左。
仲有,我同老公都問過醫生,知道有啲情況係冇得解釋,所以老公一早出聲話唔係我問題,可能係佢(老公)問題以致胚胎發育不良所致(目的就係想塞住啲三姑六婆把口)。

子爵府

回覆樓主:

辛苦了
俾我會block咗佢電話,然後同老公講佢覆返佢媽,話自己要休息一星期,一星期後再搵佢。咩都由老公自己覆佢。
過咗一星期都唔想的話,就再續一星期

呢件係大事,傷心又傷身,擺自己先照顧自己先係絕對啱的

別墅

回覆樓主

c6都怕左99長氣,所以避到就避
佢都有幫我擋下嘅,不過99直接搵我嗰d佢唔救我架喇~好彩99無話上我屋企照顧我,係就大獲

男爵府

早晚一次問候唔過份, 如果99唔關心你,
你可能又會覺得99唔當你係女不聞不問了,
我反而覺得因為呢次經歷多多少少影響咗自己心情姐,
你99算唔錯了~
祝福你身體健康, 小天使好快再降臨

男爵府

呢啲野未係好穩定唔好講比長輩聽。因為期望愈大失望愈大。
到左下次你就要醒目了。
同你老公講你怕bb好似上次咁, 小氣。
叫佢未夠3個月乜人都唔可以同佢講你有左。
你老公見你今胎咁樣應該會答應。祝你下胎平平安安。

別墅

Solarflare 發表於 18-5-12 11:43
呢啲野未係好穩定唔好講比長輩聽。因為期望愈大失望愈大。
到左下次你就要醒目了。
同你老公講你怕bb好似上 ...

因為第一次bingo,無諗過會發生呢d事,事後先知好常見。我下次一定過埋唐氏,甚至照埋結構先講,佢又唔洗擔心之餘,我又輕鬆d

別墅

pinkochang 發表於 18-5-12 11:32
早晚一次問候唔過份, 如果99唔關心你,
你可能又會覺得99唔當你係女不聞不問了,
我反而覺得因為呢次經歷多多 ...

99比較傳統d,會叫我要好似坐月咁,沖少d涼,唔好亂郁,要用薑水沖涼,要補身。我都會照做下~等佢安心d

平時同99都好少聯絡,一個月先見1,2次,變左一搵我就有種要應酬嘅感覺。好衰女

公爵府

你自己也應該明白,佢唔関心你問候,你又可能話佢漠不關心。佢又唔係日日追魂call, 咪應酬下囉。可能佢都唔想問候你既,怕你又諗埋一邊,咪call下你囉。叫你老公同佢講,唔使成日打比你,話你唔想煩。

公爵府

TLJL 發表於 18-5-12 13:30
99比較傳統d,會叫我要好似坐月咁,沖少d涼,唔好亂郁,要用薑水沖涼,要補身。我都會照做下~等佢安心d

...
你空心胎有冇落胎呀,又有冇刮宮呀,如果有就等同生b一樣,照足坐月,你問中醫都會咁講,但你認為自己新思想,咁咪乜都唔好做,你99都係好心提你啫,你可以問下阿媽或各方好友。

伯爵府

TLJL 發表於 18-5-11 23:37
唔好彩懷左空心胎,確實左就通知返99,點知佢就早晚一次打黎,問我有無唔舒服,又叫我唔好返工。我明白佢都 ...

我99理都唔理我,起碼你99都識d關心你,好羨慕

別墅

Miulo 發表於 18-5-12 18:34
你空心胎有冇落胎呀,又有冇刮宮呀,如果有就等同生b一樣,照足坐月,你問中醫都會咁講,但你認為自己新思 ...

自然排出的。佢之後煲野俾我會照食嘅~盡量跟佢做,等佢安心

公爵府

TLJL 發表於 18-5-12 23:30
自然排出的。佢之後煲野俾我會照食嘅~盡量跟佢做,等佢安心
有d野,你真係唔好諗埋一邊,佢肯煲野比你飲,你就當佢肯為你做d野,你肯飲,想佢安心,呢個都係好識做。婆媳之間盡量互相體諒,問題就自然少,你哋無一齊住,已經少很多問題了。

別墅

Miulo 發表於 18-5-13 14:31
有d野,你真係唔好諗埋一邊,佢肯煲野比你飲,你就當佢肯為你做d野,你肯飲,想佢安心,呢個都係好識做。婆 ...

係呀~如果一齊住,我諗淨係我放假訓到10,11點,應該都睇唔過眼

大宅

好99

男爵府

回覆樓主

你99算唔錯了,係就係煩d不過佢都係出於關心你,不過可能你唔慣,都好過我99對我有左一事不聞不問呀⋯⋯好似個孫唔係跟佢地姓甘如果生左出來都唔要求個孫要見佢就話...至怕生完又要扮哂野要見個孫...

別墅

felixsky 發表於 18-5-14 14:37
你99算唔錯了,係就係煩d不過佢都係出於關心你,不過可能你唔慣,都好過我99對我有左一事不聞不問呀⋯⋯好 ...

每日都提住要著衫唔好吹親,明白係關心,但真係唔慣。好彩唔係一齊住,如果唔係就出事

正常生完都會爭住見個孫,你都要有心理準備

別墅

TLJL 發表於 18-5-14 14:49

每日都提住要著衫唔好吹親,明白係關心,但真係唔慣。好彩唔係 ...

明白既 呢段時間只係想靜靜地處理下自己既情緒
99既關心 會令你覺得好煩 又要應酬佢
其實99都係處理緊失去個孫唔開心既情緒 可能佢既做法係用關心你去舒發
佢無錯 你都無錯 不過如果你真係頂唔順 其實唔好夾硬應酬佢 佢whatspp你 不可以遲d覆 甚至唔覆 或者只回覆 「知道」 「ok] etc

我當時都同你面對同一樣野 但我老公有同99講叫佢唔好再提 不如大家淡化左件事佢
希望你好好養好身體 預備接返小天使返黎

別墅

回覆樓主

99買左支大補酒要我飲,真係招架不住

首頁

尾頁

跳至