自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

瞓覺轉唔到身腰痛到個人僵值痛到大叫。睇脊醫照x光脊骨彎同盤骨歪。係脊醫矯正過7次,次次禁背脊都痛到我大叫,而腰痛個位無改善。未俾脊醫禁之前只係瞓係床轉身痛,禁左脊骨之後轉身都會痛同埋每次瞓完起身腰背痛到斷咁個人企唔到連去廁所‘休’褲都會突然痛到個人要冧...
有啲掙紮係咪要經歷咁既過程?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

咁醫生點講??? 睇左7次愈黎愈嚴重咁我唔會再睇...

我個盤骨都係歪左....之前係日日都腰痛又酸
上星期去做復位...唔痛喎....
做左呢幾日條腰10幾年來未試過咁舒暢....
以前一到晚上老公同我按摩下都痛爆...
呢幾晚好左8成.....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 家家公主 的帖子

脊醫講唔痛,但我第一次俾佢禁我已經痛到大叫,只係捱到兩下...
因為堅痛,個人放鬆唔到,所以佢講過可能要十次或廿次先唔痛。

好既點都有地方好,好似伸展時脊骨無再卡住痛。
但重點係腰痛完全無改善更加怕左瞓覺。

唔知係咪壓到神經線所以咁痛?

翡翠宮

回覆 psyche0306 的帖子

如果唔係肌肉痛就一定係神經線壓到痛....
你都話你盤骨有問題..你不如去試下做復位...

利申: 我不是打手.只試過好想分享比人...我都係晌呢到既JM介紹..

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 家家公主 的帖子

脊醫個度都有矯正緊個盤骨...係咪都係復位?
本來都想睇下中骨醫,但我睇緊個脊醫真心令到我好驚,覺得就算睇另一個脊醫中骨醫,我都會諗到過程痛。

翡翠宮

回覆 psyche0306 的帖子

復位唔痛的....如果整返好又點會仲壓住神經線令到你痛呢?
你仲要做左咁多次都仲係痛.....我上星期做左一次已經好返8成..

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我年頭時右邊腰痛,痛到訓唔到坐唔到,之後去睇中醫推拿(不在香港)。佢完全無按過我條腰,佢係按我二邊小腿,膊頭。再針灸我二邊小腿+大腿,腰,膊頭。之後做埋拔罐。佢話,我條腰痛,唔係腰問題,係膊頭緊,拉扯到落小腿,令到我條腰痛。好神奇,做左一次,已唔痛,都唔洗睇第2次。有時我腰攰,我會訓底背向天,之後叫老公幫我接小腿,係由下而上咁接。接完條腰會鬆好多。
我只講出我個人經歷比你參考下。

大宅

回覆樓主:

正常應該一次比一次好先啱喎,點會仲衰過之前㗎 我覺得轉個睇第二個仲好啦,我之前都做過復位,真心唔痛喎,做完成個人鬆曬就真

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

唔係個個都適合做 manipulations

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

做咗咁多次都重咁嚴重,你應該轉第二個,呢個同你唔夾

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 18-5-13 00:46
唔係個個都適合做 manipulations
請問點解?

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

honeylovepig 發表於 18-5-12 22:29
我年頭時右邊腰痛,痛到訓唔到坐唔到,之後去睇中醫推拿(不在香港)。佢完全無按過我條腰,佢係按我二邊小 ...
我都係右腰痛,過左新年突然有次瞓瞓下覺條腰閃痛。睇脊醫之前睇過骨骼但無乜幫助,加上湊小朋友,所以拖到4月中先睇脊醫。

剛才瞓覺左側瞓突然脊骨位啪一聲痛醒,好辛苦轉右側(腰痛位)瞓,瞓左一陣又係條骨突然啪一下痛到個人僵硬左。唉。😞

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

wahhwahh 發表於 18-5-13 00:54
做咗咁多次都重咁嚴重,你應該轉第二個,呢個同你唔夾
明白....但我對脊醫實在太驚恐到一諗就會喊。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

patpatchan1986 發表於 18-5-13 00:44
正常應該一次比一次好先啱喎,點會仲衰過之前㗎 我覺得轉個睇第二個仲好啦,我之前都做過復位, ...
復位 同唔同脊醫?

侯爵府

回覆樓主:

個人經驗,我覺得脊醫係醫唔到腰骨,我老公就係俾個脊醫睇到行唔到路,好彩後來轉左睇骨科西醫+骨科中醫好返咋

我建議你真係唔好再睇脊醫啦

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

freshrose 發表於 18-5-13 02:52
個人經驗,我覺得脊醫係醫唔到腰骨,我老公就係俾個脊醫睇到行唔到路,好彩後來轉左睇骨科西醫+骨科中醫好 ...
咁你老公睇脊醫過程痛唔痛?每次睇完都差過未睇?因為之前5次我都痛到只可以禁到胸椎腰椎,到第6,7次脊醫見我頂到就做腰位,打側禁,真心痛到大叫,出返黎成個人梗左,坐好耐,最後要行下先免強鬆,但自己好感覺到變左豆腐,唔想俾人痴埋黎,近少少都驚。

大宅

psyche0306 發表於 18-5-13 02:49
復位 同唔同脊醫?

以我所知,其實喺中西醫嘅醫學範疇裏面,冇一科係叫脊醫,只不過嗰個醫生佢專係幫人整脊椎,啲人就叫佢做脊醫,理論上脊醫應該都識復位,因為通常脊椎有事多數都係移位,如果佢唔識復位,咁唔知佢做乜嘢可以幫到你,如果食藥,針灸就更加嘥氣,食藥只係幫你止痛消炎,但你啲骨移咗位,根本冇可能自己走返去正確位置,必需要係靠外來嘅力量先可以幫佢移返位

大宅

psyche0306 發表於 18-5-13 03:04
咁你老公睇脊醫過程痛唔痛?每次睇完都差過未睇?因為之前5次我都痛到只可以禁到胸椎腰椎,到第6,7次脊醫 ...

如果咁樣你啲肌肉應該僵硬勞損得好犀利,掂一掂都痛

侯爵府

psyche0306 發表於 18-5-13 03:04
咁你老公睇脊醫過程痛唔痛?每次睇完都差過未睇?因為之前5次我都痛到只可以禁到胸椎腰椎,到第6,7次脊醫 ...

佢睇唔係好痛架,因為個脊醫幫佢做紅外線同推腰……但睇完腰愈來愈痛,到後期轉身,行斜路落樓梯都痛到飛起就無再睇。佢足足有幾個月訓唔到行唔到,好彩佢肯聽我轉醫生先醫返好條腰骨

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

patpatchan1986 發表於 18-5-13 03:07
如果咁樣你啲肌肉應該僵硬勞損得好犀利,掂一掂都痛
應該係,因為我有問過脊醫佢其實好細力禁...但我已經痛到似生仔陣痛。而且佢叫我放鬆個人,我完全放鬆唔到,一來怕痛,二來條腰痛,痛搞到成個人都好緊張。

其實我唔睇呢個脊醫,轉另一個或中骨醫,會唔會都係同一狀況?

首頁
12345...7

尾頁

跳至