自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

freshrose 發表於 18-5-13 03:10
佢睇唔係好痛架,因為個脊醫幫佢做紅外線同推腰……但睇完腰愈來愈痛,到後期轉身,行斜路落樓梯都痛到飛 ...
我無紅外線,只係禁骨拉腰就完。而呢家情形都係行斜路會有少少痛,推BB車路唔平有高低條腰背痛。
瞓唔到呢家野好大鑊,日頭變左無精神,夜晚又驚瞓

別墅

家家公主 發表於 18-5-12 16:32
咁醫生點講??? 睇左7次愈黎愈嚴重咁我唔會再睇...

我個盤骨都係歪左....之前係日日都腰痛又酸

可唔可以告知邊度可以做復位?thx

家家公主    發表於 18-5-13 11:24

侯爵府

psyche0306 發表於 18-5-13 03:19
我無紅外線,只係禁骨拉腰就完。而呢家情形都係行斜路會有少少痛,推BB車路唔平有高低條腰背痛。
瞓唔到呢 ...

但你痛到咁,建議你睇一次骨醫,儘快對症下藥

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家家公主 發表於 18-5-12 18:21
回覆 psyche0306 的帖子

如果唔係肌肉痛就一定係神經線壓到痛....

請問復位資料?要做幾多次同幾錢?thx

別墅

回覆樓主:

快啲轉醫生,如果有料就算幫你整個時會痛,整完一次都會好好多!香港太多無料嘅人!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我又係背脊扯住痛走去做復位
依家好似有d倦
玩到冇电果種
但背脊係即時鬆哂
做果陣實在有d驚
不過冇辦法吾去吾得

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 YY1101 的帖子

如果只有驚 沒有痛,返到屋企無痛或減輕,我都無咁驚恐。由第一次到呢家我禁完都係痛,瞓唔到。每到睇脊醫個日個腦都有第一次禁到好痛既畫面,驚痛到要食埋止痛藥都唔掂,好似受死刑咁,但每次都頂硬上完成。
脊醫話因爲錯位,所以開頭禁完啲骨會好快返番去錯位,加埋我老公見我Xray條骨歪晒,想我矯正番條骨先。
有啲問題係有改善,但腰問題完全擴大嚴重左我真係無勇氣再去睇,連瞓覺都無勇氣,因為會突然間痛到大叫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

psyche0306 發表於 18-5-13 06:36
回覆 YY1101 的帖子

如果只有驚 沒有痛,返到屋企無痛或減輕,我都無咁驚恐。由第一次到呢家我禁完都係痛 ...

完全明白
佢都叫我要去多兩次
執返好先可以維持

侯爵府

好媽媽勳章

psyche0306 發表於 18-5-13 02:45
明白....但我對脊醫實在太驚恐到一諗就會喊。

明白你的恐懼,你睇咗咁多次覆位,D痛楚應該有所減輕,但你冇就應該轉,因不知係呢位脊醫同你唔夾定冇料到

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

sytckm 發表於 18-5-13 03:30
請問復位資料?要做幾多次同幾錢?thx

我暫時只做左一次 已經好左8成 下星期再去
睇幾多次好個人的,師傅話唔痛就唔使再去
我睇腰同埋手臂 原本加埋$900 ,現在有八折
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

開心吸收勳章

psyche0306 發表於 18-5-13 02:43
我都係右腰痛,過左新年突然有次瞓瞓下覺條腰閃痛。睇脊醫之前睇過骨骼但無乜幫助,加上湊小朋友,所以拖到 ...

唔好再睇脊醫,你可能同我一樣係全身勞損。試搵個推拿,係肌肉勞損唔係骨有事。

水晶宮

2024勳章

回覆樓主

係唔係肌肉勞損呢?我試過有類似經歷,肌肉僵直,好痛,郁唔到,吃消炎止痛藥好。但我並不是體力勞動者,經仔細觀察,係自己睡覺時成日打側彎腰睡,就象娘胎裏的姿勢,後來注意改善睡覺姿勢就少發作了

複式洋房

psyche0306 發表於 18-5-12 13:39
瞓覺轉唔到身腰痛到個人僵值痛到大叫。睇脊醫照x光脊骨彎同盤骨歪。係脊醫矯正過7次,次次禁背脊都痛到我大 ...

真係慘!我我係你我會轉一個醫生睇囉,冇可能睇咗七次都係咁痛

複式洋房

回覆樓主

其實隻脊醫本就唔係醫生,高永文話佢地係另類療法,咪以為有個「醫」字就系醫生,比人呃了。(唔信你可google 下:高永文立法會脊醫另類療法)

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

你試下用熱毛巾熱敷, 每日三次,

熱敷能放鬆肌肉, 又無副作用, 我之前整傷腰, 什麼針灸, 正骨, 都不及敷熱毛巾

子爵府

回覆樓主

我都試過,睇中醫痛症醫生,好快幫你鬆番腰的肌肉,中醫比較有效好多。

珍珠宮

psyche0306 發表於 18-5-13 02:43
我都係右腰痛,過左新年突然有次瞓瞓下覺條腰閃痛。睇脊醫之前睇過骨骼但無乜幫助,加上湊小朋友,所以拖到 ...

你係咪應該去睇下西醫骨科照下,睇清楚係發生咩事先呢?會無端端啪一聲,唔似只係壓住神經線嘅痛。

我自己都試過神經痛,真係痛到企唔直。有朋友試過腰痛,結果嚴重到要做手術。我覺得唔好自己估,搵骨科睇清楚咩事先。

大宅

psyche0306 發表於 18-5-13 03:15
應該係,因為我有問過脊醫佢其實好細力禁...但我已經痛到似生仔陣痛。而且佢叫我放鬆個人,我完全放鬆唔到 ...

呢樣好難講喎,'你要試過先知

琥珀宮

畀面勳章

psyche0306 發表於 18-5-13 02:35
請問點解?

即係好多人口中既復位吧!有時手法太猛反而仲會傷左,而且就算移位都有原因,唔解決復左都會移番位

大宅

我都試過腰痛好多年,幾年前試做瑜珈拉筋,有一次拉腰聽到尾骨響左一聲,感覺條腰鬆哂,到而家都未復發

首頁
12345...7

尾頁

跳至