自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

終於開到啦 發表於 18-7-19 00:36
求介紹

我都係呢度的Jm介紹
從心養生館
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

freshrose 發表於 18-5-13 03:10
佢睇唔係好痛架,因為個脊醫幫佢做紅外線同推腰……但睇完腰愈來愈痛,到後期轉身,行斜路落樓梯都痛到飛 ...

可以介紹我嗎,我老公就黎痛到返唔到工

大宅

czl115 發表於 18-5-13 10:45
係唔係肌肉勞損呢?我試過有類似經歷,肌肉僵直,好痛,郁唔到,吃消炎止痛藥好。但我並不是體力勞動者,經 ...

同我老公一樣咁訓,我老公條腰又係勁痛

男爵府

家家公主 發表於 18-7-19 00:37
我都係呢度的Jm介紹
從心養生館

謝謝!請問復位時痛唔痛?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

topyy 發表於 18-7-19 10:11
謝謝!請問復位時痛唔痛?

做機會少少痛,復位一啲都唔會痛
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

honeylovepig 發表於 18-5-13 08:52
唔好再睇脊醫,你可能同我一樣係全身勞損。試搵個推拿,係肌肉勞損唔係骨有事。
...

可以介紹嗎?thx

公爵府

回覆樓主:

轉醫生

子爵府

醒目開學勳章

sms1982 發表於 18-6-4 21:46
你個脊醫唔得,我之前扭到盆骨睇左一次,好返兩日內同小朋友沖涼再樓多次,幾嚴重第二日落唔到床返工,去 ...

可以俾啲資料我嗎?我有腰痛問題,謝謝

翡翠宮

psyche0306 發表於 18-5-12 13:39
瞓覺轉唔到身腰痛到個人僵值痛到大叫。睇脊醫照x光脊骨彎同盤骨歪。係脊醫矯正過7次,次次禁背脊都痛到我大 ...

我之前又係腰痛,瞓覺轉身要手脚並用 最後睇左一個元朗老鉄打,話我盆骨高低,捽药油+推拿,一次搞掂

大宅

回覆樓主:

我都7月頭同你差不多,扭親右邊腰。第一日去咗個跌打師傅係用紅外線推咗一陣,再揾部機震咗一陣,之後手按咗都唔知有無5分鐘。第二日我即刻揾第二個師傅,師傅用藥熱敷,一路敷一路推,最後鬆咗先會拉一拉跟,睇咗三次好咗7成。因為我皮膚敏感,敷藥d膠布搞到我生粒粒,諗住停幾日再睇。師傅話最好平瞓。我瞓時用張毛巾對摺放係腰度,會舒服d。另外,有隻叫701跌打鎮痛膏,黄色罐,都可以頂得一陣,我係國貨公司買。

侯爵府

回覆樓主:

我最近睇77台的健康原因就在X, 有一集係講腰痛, 原來有好多長期腰痛係因為仙腸關節炎,或者叫做薦腸關節, 節目內的醫治方法係打一枝針就搞掂, 痛左十幾年, 一打完就冇事了!
大家可以google一下相關的資料看看有沒有幫助

伯爵府

freshrose 發表於 18-5-13 03:10
佢睇唔係好痛架,因為個脊醫幫佢做紅外線同推腰……但睇完腰愈來愈痛,到後期轉身,行斜路落樓梯都痛到飛 ...

請問你先生轉睇邊個醫生好返,可介紹嗎?
我近幾日又是腰痛到瞓唔到,起身,轉身用腰力動作便痛到標汗。
都晤知睇邊個醫生,怕遇着個越醫越差的!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bb2 發表於 18-7-19 10:37
我之前又係腰痛,瞓覺轉身要手脚並用 最後睇左一個元朗老鉄打,話我盆骨高低,捽药油+推拿,一 ...

伯爵府

瞓覺轉唔到身腰痛到個人僵值痛到大叫。睇脊醫照x光脊骨彎同盤骨歪。係脊醫矯正過7次,次次禁背脊都痛到我大 ...

Seach到妳早前有腰痛,我現正因上周扭傷腰部, 之後痛苦與你所講差不多。
我睇咗三次跌打中醫,手法復位,針炙紅外線,敷藥。但到晚上睡在床上,轉身,特別是起身,痛到像抽筋,成身標汗。
所以,想請教你的醫路歷程,最近你的身體已康復了嗎?十分期待你的分享。謝謝!

水晶宮

honeylovepig 發表於 18-5-12 22:29
我年頭時右邊腰痛,痛到訓唔到坐唔到,之後去睇中醫推拿(不在香港)。佢完全無按過我條腰,佢係按我二邊小 ...

深圳? 需要預約嗎?
天空之城, 快樂之地

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 momososo 的帖子

最後我轉左去睇中醫。

差不多用左個半月飲中藥調理我既情緒安神止痛既中藥,係瞓好左,因為瞓到先可以令身體肌肉放鬆。但仲會無緣無故腰位爆痛扯硬晒個人,轉身壓到痛點又係痛到扯硬晒個人。

除左中藥,還有做針灸,但我只做到電子針灸個種。因為肌肉太過崩緊(懷疑有黏連)而且我係非常敏感個種所以做唔到落針個種針灸。

睇左三個月中醫,整體上算舒解左我個腰痛7-8成(但間唔時仲有瞓係床,個人一想郁條腰就扯到成個人硬晒,不過無再痛到慘叫),去到M到腰攰腰痛會好明顯。我算係醫得慢,連復位都做唔到。

8月去埋政府睇物理治療,叫我唔好成日坐,坐15分鐘要起身郁下,唔好繞腳,唔好盤腳坐,唔好拎重野。每朝每晚做個幾款運動。自己一得閒會落去公園吊下自己,都係呢兩三星期平瞓無再無啦啦個痛點扯到個人硬晒,但轉身仲會感覺到個痛位,日常只要一郁動行得多企得多條腰會好快梗同攰,但唔郁唔行腰又會有少少痛。

伯爵府

psyche0306 發表於 18-8-31 19:06

最後我轉左去睇中醫。差不多用左個半月飲中藥調理我既情緒安神止痛既中藥,係瞓好左 ...

我初時都是睇中醫,因腰肌痛起來像扭毛巾及抽筋式痛到入心入肺,精神和胃囗當然不好,睇了4次中醫,包括拔罐針灸,但好得很慢,每天仍忍受痛楚。後轉睇政府普通科,可取止痛消炎藥及排期做物理治療。
之後又到元朗容鳯書醫療中心看由廣州中山醫學院來港駐診的醫師,始終都是復原得慢,4劑中藥之後,仍無大進展!
現在又轉睇肌骼科陳國維醫生,都是䦕止痛和消炎藥,和打枝不帶藥嘅針留針約十分鐘,好像針灸,佢話是矯正錯位的関節。希望能止住痛之下慢慢復原吧! 這個西醫都説要瞓得好才可令身體復原得快。

男爵府

減齡達人勳章

講過經歷你知,如想試下可pm我,真心分享。

幾年前,我日日坐office,坐到腰痛,痛左2年,坐唔到硬既椅,地下更加唔得,坐得耐起身都好痛,彎小小腰洗碗都痛,試過好多次落床都落唔到,睇左2年睇過跌打都醫唔好,(我冇睇脊醫,骨科果D) 怕貴,果時自己有冇咩錢。
後來有個朋友介紹左我去一間(佢話係尊同人拍骨的)冇跌打牌。
因為太痛,朋友話5舊水,睇一次包攪掂,因為佢都睇開,所以我就試左,一趴上床,佢就話我尾龍骨最尾果折歪左,要從我肛門伸隻手指入去New返直佢,會痛5秒左右,我就頂硬上試下,跟住聽到(啪)一聲,其實好明顯感覺到啪果下,之後就攪掂,再同我拍晒成身既骨頭(話我坐姿唔好,攪到成身都歪晒)
到宜家6,7年,(仔都生埋)Touchwood冇再痛

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

如果係肌肉,可能需要再長時間去治療。我睇左接近四個月中醫,一星期兩次。
最初我係有恐懼症連床都唔敢趴上去,所以我係坐係到做治療,第一二次用拔罐走罐,之後就電子針灸,而每次完左針灸有幾分鐘穴位按摩,個時我係勁驚,因為醫師用好細力我都好很痛,但治療左幾次係有改善。而最近感覺好左加上本身自己要湊小朋友,無時間,醫師又無異議,我改左一星期一次治療。

至於政府物理治療做既運動反而會扯番個腰痛位,尤其夜晚只係做得幾下。

無影響到夜晚瞓覺,只係需要時間放鬆個身體就得,動作唔大免強都可係床到左碌右碌。

仲有我換左床褥。

伯爵府

psyche0306 發表於 18-9-1 01:25

如果係肌肉,可能需要再長時間去治療。我睇左接近四個月中醫,一星期兩次。

走罐是很痛的,我也捱不住,叫醫師留罐勿走!
我本睇開西醫,食咗2天止痛藥,但早上起來仍覺腰痛。
今天朋友説西醫只開止痛消炎薬,未能根治,所以今天她催促我轉去睇中醫,拔罐,針灸和敷藥。希望甩掉止痛藥,找到正確診治之方!
其實經過三個多星期,我已比初時好了一半,但剩下一半希望能根治,否則很易復發!
我亦打算換床褥,有何推介嗎?

首頁
23456...7

尾頁

跳至