咩叫寂寞?

lily233242
|

人到中年,我有好多親、友、同事,也有老公和囡囡,但跟本冇人會在意我諗什麼?須要什麼?咩感受?傷心?失意?什至想要找一個人跟我說說話也沒有!

唯有去shopping,sales妹妹會努力討好我、稱讚我,熱情招呼我…,比錢找了點存在價值不,應該比錢買“比人氹的快樂”

pinkiesalbe
|
因為家人好忙?定你冇主動同人講野?你吾講係冇人知你想點。
sales當然會睬你,因為你肯買野,但長期咁不是辦法!
dder
|
第一,你自己有冇在乎自己先? 第二,你有將心聲講出來嗎?

20150618bb
|
lily233242 發表於 18-5-12 17:59
人到中年,我有好多親、友、同事,也有老公和囡囡,但跟本冇人會在意我諗什麼?須要什麼?咩感受?傷心?失 ...
所以家裡好多垃圾,無朋友可相談?咪多的上來
cinda72.
|
咁其實你想聽歡呼聲啫,
歡呼聲就要問下,有邊方面值得歡呼喎
呀紫CANDY
|
人到中年,我有好多親、友、同事,也有老公和囡囡,但跟本冇人會在意我諗什麼?須要什麼?咩感受?傷心?失 ...

Sorry !以為蚊姐!學下嘢或做下義工!
小可愛11
|
cinda72. 發表於 18-5-12 18:54
咁其實你想聽歡呼聲啫,
歡呼聲就要問下,有邊方面值得歡呼喎

lily233242
|
dder 發表於 18-5-12 18:42
第一,你自己有冇在乎自己先? 第二,你有將心聲講出來嗎?

有時想同c6傾訴吓,但佢工作好繁忙,加上他爸爸近日出入醫院,c6有空都去探望他,雖然有大姑奶和姑仔share睇住老爺,c6每天回家同囡囡傾和玩一陣,便沖涼倒頭大睡,我就完全被遺忘了似的
mantak
|
lily233242 發表於 18-5-12 20:47
有時想同c6傾訴吓,但佢工作好繁忙,加上他爸爸近日出入醫院,c6有空都去探望他,雖然有大姑奶和姑仔share ...

多體諒你丈夫吧!現階段他要工作,又要照顧他父親,暫時忽略你的感受是情有可原,丈夫這時極需要你在背後的支持,自動波幫他打理好頭家。至親患病,要承受很大壓力,試吓多體諒丈夫,不要過份放大自己不滿的情緒。
RAA    發表於 18-6-21 14:30
狐朦
|
討好你 讚你。咁假會開心咩?
happyb_happyb
|
有時想同c6傾訴吓,但佢工作好繁忙,加上他爸爸近日出入醫院,c6有空都去探望他,雖然有大姑奶和姑仔share ...

自找娛樂
妳都識講老公忙,又要探老爺
呢個時候更加要幫輕佢
同個女玩下、整下老公鍾意食既野
支持下佢啦
flower姐姐
|
老爺病左,幫手探下、照顧下,又點會覺得寂寞呢?
ash_yehyeh
|

其實好多呀太去名店shopping買嘢,去做facial都係咁,俾錢人傾計

樓主真係無朋友?

口水包包
|
我想答你無敵
Poyau
|

lily233242
|
ash_yehyeh 發表於 18-5-13 01:16
其實好多呀太去名店shopping買嘢,去做facial都係咁,俾錢人傾計

我不是沒朋友,facebook有幾百個friend,周末朋友約我出街我得多時都會推了。

人到中年有很多現實際遇會令你抖唔到氣,例如父母身體唔好、子女反叛、事業唔如意、自己年華老去、什麼事情都冇心冇力。你們若未到我這個年齡關卡未必會知是什麼感覺。

本想向友人傾訴,誰知他們的狀況比我可能更差,越講越悲涼,更多負面情緒所以我都唔想與他們相見!

花自己賺的錢買吓嘢氹自己開心,最不求人,有咩唔好?況且我不只淨係買衣衭鞋襪首飾比自己,我也會買家居用品,老公、囡囡的衣衭鞋襪、參茸海味,總之買嘢我是最有心得!跟不同類別sales們傾講說笑不著邊際沒一點壓力,專注討論每件商品…
micsin
|
自己價值 自己定 點解要人地比 我有時都會感到寂寞 去番工 去運動 做義工 學琴 教小朋友 煮野食 去旅行 買樓 唔怕寂寞 只怕無錢啫
lily233242
|
micsin 發表於 18-5-14 08:18
自己價值 自己定 點解要人地比 我有時都會感到寂寞 去番工 去運動 做義工 學琴 教小朋友 煮野食 去旅行 買 ...

我其實好忙,返工要衝鋒陷陣,返到家裡要幫跟阿囡功課,冇咩時間剩出來hea。但係忙住地寂寞,你哋有否試過這樣的心情?
yingho78
|

成日去shopping
micsin
|
lily233242 發表於 18-5-14 08:24
我其實好忙,返工要衝鋒陷陣,返到家裡要幫跟阿囡功課,冇咩時間剩出來hea。但係忙住地寂寞,你哋有否試過 ...

生活充實 心存感恩 就唔會有寂寞了