自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主

我囡當年升小一都係咁,好忙好多嘢做,適應後就好好多

水晶宮

lily233242 發表於 18-5-12 17:59
人到中年,我有好多親、友、同事,也有老公和囡囡,但跟本冇人會在意我諗什麼?須要什麼?咩感受?傷心?失 ...
你諗什麼?需要什麼?為什麼傷心失意?試下講出黎聽聽......
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

SandyWu 發表於 18-6-21 21:03
thx

我囡高中了,好獨立,老公工作好忙,我要自己享受人生!

心態正面

伯爵府

好媽媽勳章

lily233242 發表於 18-5-14 08:24
我其實好忙,返工要衝鋒陷陣,返到家裡要幫跟阿囡功課,冇咩時間剩出來hea。但係忙住地寂寞,你哋有否試過 ...

嘩,好一句 "忙著地寂寞'
我曾經都有這感覺
很孤單的
到夜蘭人靜時,暗自神傷的

大宅

樓主妳情況同我有d類似。我雖然冇返工但系忙屋企野同仔女,日日忙完又一天。冇人同我講野。

不過哩樣野好睇自己性格,我唔知幾時開始訓練到自己冇乜感受,所以亦冇咩需要同人傾,亦冇乜社交需要。我什至有時中意一個人諗吓野。这點同樓主唔同,樓主需要人關心、需要社交。

我好同意樓上有jm話發展一d興趣。妳都試下,話唔定會重新識到d志同道合嘅朋友呢⋯⋯。我都有自己興趣,投入嘅時候直頭好似同興趣談恋愛,好有生機

男爵府

我其實好忙,返工要衝鋒陷陣,返到家裡要幫跟阿囡功課,冇咩時間剩出來hea。但係忙住地寂寞,你哋有否試過 ...

明明地,我就會自己搵嗜好例如唱下歌,做下手工,調劑下自己
學識自己欣賞自己就不lonely

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

你呢種唔係叫寂寞,叫落寞,無存在感,個人感覺好空洞。

有可能係情緒有問題,正面d諗,你要為自己尋找新動力新方向!

男爵府

我明!

伯爵府

回覆 lily233242 的帖子

其實唔小都市人都係咁,就算識N咁多朋友,都會因唔同理由,唔會隨便同人講心事。
寂寞既點止樓主一個??

大宅

身同感受
但係我唔會覺得呢啲係寂寞

水晶宮

回覆樓主

無病呻吟冇人幫到你

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

明你感受,有同樣困擾!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

jojojojom 發表於 18-6-21 22:21
無病呻吟冇人幫到你

我唔使人實質幫我,我亦沒有晒的意思,我只想在這裡找吓知音人傾講吓唧,我諗我同你就道不同不相為謀。

幸好樓上都有大把志同道合者

子爵府

回覆樓主:

有呢種感覺,所以呢兩年去讀書,好多人都問我點解要駛錢讀啲無乜用嘅野,好似好上進咁,其實唔係,只係太悶無乜重心,讀書好似有人同你講一啲社會上無乜人講嘅野,聽老師講野好似聽故仔咁,返去自己諗下温下,好似有啲做人嘅意義。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Jameskey 發表於 18-6-21 22:47
有呢種感覺,所以呢兩年去讀書,好多人都問我點解要駛錢讀啲無乜用嘅野,好似好上進咁,其實唔係,只係太悶 ...

讀書?都係好主意喎!

我諗我退休後會有時間都會去進修一些不用攞黎搵食自己又中意的課程,令自己眼介擴闊啲!例如心理學...
佩服你有這份毅力你讀咩呀?辛苦嗎?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

寂寞,係因為心靈空虛
忙,朋友多 =/= 心靈充實

伯爵府

I9528 發表於 18-6-21 23:00
寂寞,係因為心靈空虛
忙,朋友多 =/= 心靈充實

100%中!

回想後生嗰陣,和朋友坐海皮傾心事,傾通宵傾到會一起笑一起哭;還是男朋友的c6我一個call話唔開心就即刻飛的過來安慰...這些光景好難發生喺中年人(女人)身上!

琥珀宮

畀面勳章

lily233242 發表於 18-6-21 23:11
100%中!

回想後生嗰陣,和朋友坐海皮傾心事,傾通宵傾到會一起笑一起哭;還是男朋友的c6我一個call話唔 ...

唔關年齡事,乜年齡層,都有佢心靈失落嘅時間
主要係,唔好靠別人幫自己排解,因為只可以短暫有效
最終,所有嘢都係靠自己去填滿先最實際

公爵府

2018復活節勳章

做吓小手工,煮野食,甚至種植物都會有成功感,入fb相關group, 會發現好多樂趣,又可以同志同道合的人交流。

買太多唔需要物件,佔空間之餘,可能做成財務負擔,會更容易失落。

伯爵府

peonica 發表於 18-6-21 23:28
做吓小手工,煮野食,甚至種植物都會有成功感,入fb相關group, 會發現好多樂趣,又可以同志同道合的人交流 ...

對於Shopping 我沒有失控,我應買才買,買質量好的...但會盡情enjoy 於當其時的快感!

我當然有其他嗜好例如烹任,但我有煮婦手,所以淨係睇烹任書唔落手落腳煮...

首頁

尾頁

跳至