自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lily233242 發表於 18-6-21 19:15
Working mom就有可能!

是你個人經驗?還是你個人認為是這樣?當你認為是這樣,你要放開這樣的想法,因為你放自己入一個框框,覺得好多野好困難同唔可能。

子爵府

Jameskey 發表於 18-6-21 22:47
有呢種感覺,所以呢兩年去讀書,好多人都問我點解要駛錢讀啲無乜用嘅野,好似好上進咁,其實唔係,只係太悶 ...

好方法! 我都係!
近來難讀長course, 搵短嘅嚟讀都好開心,好充實,好似眼界闊咗人都開朗啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

lily233242 發表於 18-5-12 20:47
有時想同c6傾訴吓,但佢工作好繁忙,加上他爸爸近日出入醫院,c6有空都去探望他,雖然有大姑奶和姑仔share ...
唔好介意我講, 如果你老爺健康有問題, 我相信你老公壓力都好大, 其實你可以將精神一齊照顧你老爺, 一來分擔你老公壓力, 二來施比受更有褔, 好多時係你付出的時侯, 你的得著可能更多

大宅

回覆樓主

我o岩o岩睇左 youtube 一個 video, “How to Find Your Purpose | Jay Shetty on Impact Theory”, Tom Bilyeu channel。 好有意思,有時間可以去睇睇。

子爵府

lily233242 發表於 18-6-21 22:58
讀書?都係好主意喎!

我諗我退休後會有時間都會去進修一些不用攞黎搵食自己又中意的課程,令自己眼介擴 ...

唔好佩服,真係只為打發時間,唔想自己無聊。
你唔想駛錢可以讀啲有持續基金果啲,我上年就讀左一個一年期嘅英文班,完左有一半資助,今年就學現代漢語文法。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

FJmom 發表於 18-6-22 06:59
唔好介意我講, 如果你老爺健康有問題, 我相信你老公壓力都好大, 其實你可以將精神一齊照顧你老爺, 一來分擔 ...

我老爺出咗院了,在家休息亦康復得好理想,多謝你關心!我有去探望他老人家但不是每天,因為女兒都須要照顧,佢開始青春期好須要愛和關注,加上功課超忙,我每天放工後都要飛撲回家和她晚飯、跟功課和傾訴心事...所以有啲JM話叫我參加咩興趣班,我那有時間?係都等我女大點or我退休先發展我個人興趣

況且我和姑仔發生過一些不愉快的事情,我不會和她計較,但盡量避開佢,不見面是最好的方法令我舒服啲

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

幸福要自己細味

首頁

尾頁

跳至