跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因老公係akl 準備下個月返去住了,bb4個月大,想搵當地媽媽交流下嗰邊住嘅心得,始終我係香港大,又係新手媽媽,嗰邊打針搵學校乜都唔識有媽媽可以和我交流一下嗎

複式洋房

Nicolecwaiii 發表於 18-5-12 18:47
因老公係akl 準備下個月返去住了,bb4個月大,想搵當地媽媽交流下嗰邊住嘅心得,始終我係香港大,又係新手 ...

Hi Nicole,

你小朋友幾大?基本上小學你住邊區就可以入讀嗰區的政府學校,幼稚園一般要排隊,但你上網Google Auckland Kindergarten 應該有些資料可以參考。呢邊醫療跟香港有啲唔同,每人都會register 一個Family Doctor, 你登記時要提供小朋友香港針咭資料,護士睇完會話你知要補哪些針。

複式洋房

Father-K 發表於 18-5-16 05:33
Hi Nicole,

你小朋友幾大?基本上小學你住邊區就可以入讀嗰區的政府學校,幼稚園一般要排隊,但你上網Goo ...

小朋友依家4個幾月咋
Thankyou 你呀
係咪好多外國爸爸媽媽都未必會比小朋友讀幼稚園架??一般NZ係幾歲讀幼稚園呢?

複式洋房

Nicolecwaiii 發表於 18-5-21 23:46
小朋友依家4個幾月咋
Thankyou 你呀
係咪好多外國爸爸媽媽都未必會比小朋友讀幼稚園架??一般NZ係幾歲讀 ...

呢邊政府3歲開始資助小朋友幼稚園學費,所以一般3歲先開始讀,而課程亦有別於香港般學術性,踏入5歲會上小學。有部份幼稚園亦接受2歲小朋友入讀,但提供托兒服務為主。

複式洋房

Father-K 發表於 18-5-22 12:04
呢邊政府3歲開始資助小朋友幼稚園學費,所以一般3歲先開始讀,而課程亦有別於香港般學術性,踏入5歲會上 ...

唔該哂你呀 可以同你做個朋友嗎?你住akl?

複式洋房

Nicolecwaiii 發表於 18-5-24 20:49
唔該哂你呀 可以同你做個朋友嗎?你住akl?

我都係Auckland,請看PM.

首頁

尾頁

跳至