醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

肺腫瘤一日一日長大,已80幾抗絕一切checking,等死! 今日雖然還行得走得, 心情很忐忑
flor

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

florflor 發表於 18-5-13 00:20
肺腫瘤一日一日長大,已80幾抗絕一切checking,等死! 今日雖然還行得走得, 心情很忐忑 ...

既然佢咁揀, 唯有尊重佢, 陪多d佢, 有咩親戚未見就見.

如果佢想睇中醫可以一試, 或者從日常保健飲食開始.

其他野唔好想太多, 有多一日就當大家賺左.

大宅

佢根本吾信自己有事,仲話自己好健康
flor

象牙宮

肺腫瘤一日一日長大,已80幾抗絕一切checking,等死! 今日雖然還行得走得, 心情很忐忑 ...

保守治療。
和腫瘤一起生活。

中醫

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

你同佢睇中醫幫佢調理下呀,可能可以頂得一段時間

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

還行得走得, 你心情不用忐忑喎,反而開心先對,起碼佢不用辛苦,
呢個時候多的陪伴,想去邊想食咩想見咩人,盡量滿足佢,等佢有個開心的結局。

大宅

florflor 發表於 18-5-13 11:48
佢根本吾信自己有事,仲話自己好健康
老人家有可能平時心境開朗D,照常咁過番平時既生活會舒服D
一接受D長期治療,就成日困住,好悶

別墅

樓主可以諗下,媽媽到左咩年紀,咩地步
就算樓主媽媽話自己好健康,覺得自己真係健康
好可能都係為左令身邊既人唔好擔心,少個牽掛
所以隨心啦,尊重老人家意願,陪佢做多D佢想做既事

大宅

好媽媽勳章

要加强抵抗力,保護自己注意衞生,如戴口罩。小心感染如感冒,肺炎等病,因為正常人的小病自然康復,对老人家就变得嚴重。

伯爵府

得罪講句,
如係冇得醫,
睇吓有乜心願未了,
趁重行得食得瞓得時做埋去,
如信中醫,
可試吓。

我有親戚有肝Cancer,
醫生同佢講鐘意食乜就食,
唔使戒口,
跟住佢返大陸睇中醫,
又竟然俾佢醫好咗。

不要問我中醫名和地址,
因為我都唔知。
最緊要陪佢多d,
佢哩段時間應該最想親人陪在身边。

洋房

既然已經選擇咗. 媽媽重精神, 緊係陪佢食下行下, 大家開開心心咁渡過, 對媽媽來講係一種支持. 當然佢願意就搵中醫跟進下就更好啦.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MM2005 發表於 18-5-14 09:45
還行得走得, 你心情不用忐忑喎,反而開心先對,起碼佢不用辛苦,
呢個時候多的陪伴,想去邊想食咩想見咩人 ...

非常同意.

樓主媽媽話自己健康, 其實心中有數. 佢唔check 等死, 可能真係咁灑脫, 但亦可能佢係好驚.

我明白樓主心情, 但向好方面諗要慶幸佢仲行得走得, 起碼冇痛苦先. 我阿爸都類似係咁, 佢揀唔醫未期肺癌. 佢走之前果日仲算精神唔係迴光反照, 佢走好急不過唔痛苦, 我覺得佢揀得啱, 亦係佢既福氣.

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

佢想做乜陪佢做
多陪伴多傾談
她想要交代即跟吩咐去做
大家一起不要有壓力
外出1000-1600時段小心高溫,老人中暑可大可小
正常過日子,你不要想太多吧!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Mabellmb 發表於 18-5-15 11:47
樓主可以諗下,媽媽到左咩年紀,咩地步
就算樓主媽媽話自己好健康,覺得自己真係健康
好可能都係為左令身邊既 ...

如果行得走得。可以就同佢食吓野行吓。。。我奶奶而家想同佢飲茶都冇推佢行街都唔得啦!想傾返屋企幾個鐘望吓都唔敢。而家佢肝硬化晚期都响寧養院等時間。好彩仲食到糊餐。唔駛吊奶同營養水。但坐同行都唔得啦!去探佢都係幫佢抺面餵下食同俾歌佢聽吓咋。
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

見多 d, 講多 d 娛樂性野等佢笑多 d 開心 d, 可以的話去下旅行拍低開心片段留念, 接受面對解決放低呢 8 個字在人生很多時有用.

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

just passed. 大家請不要再發信息,謝謝關心
flor

複式洋房

回覆 牛拔雞肉腸 的帖子

陪伴佢多啲!珍惜日子

大宅

回覆樓主

陪伴著佢,親人的關心好重要,尊重老人家的意願,大家保重身體
我們都懂得感恩,因為不是所有事都理所當然的