好想做媽媽- 尋領養同路人

wln
|
領養既媽媽可以分享下嗎?
請問在香港還是國內較理想?又例如申請手續或之後引申既問題等。
choco_soup
|
領養香港孤兒比較好。
bigbighei
|
我之前識2位領養家庭,我可以講佢地真係可以給一個新的生命帶給孤兒.
Abbie_mimi
|
wln 發表於 18-5-13 01:58
請問在香港還是國內較理想?又例如申請手續或之後引申既問題等。
...

認識一個領養家庭,小朋友兩歳幾時加入,保良局的,而家十幾歲了,一家樂也融融,小朋友記得自己住過保良局。
kimberlybaby
|
choco_soup 發表於 18-5-13 03:10
領養香港孤兒比較好。

我都讚成
Poyau
|
choco_soup 發表於 18-5-13 03:10
領養香港孤兒比較好。

讚成香港領養
ctsang1006
|
國内除非你用外國身份申請,如果唔係都幾難,識人係ABC,用美國身份排咗兩年终於收養咗個女,好處係one off service咁,唔洗社工家訪,帶個女走就得,但係去到無得揀,去到就指定邊個bb比你收養,之前亦無得見,你攪掂手續就抱走bb,後面亦無人跟進
333s
|
wln 發表於 18-5-13 01:58
...

先試下...成 寄養家庭。

Duster
|
贊成領養香港小朋友。
wln
|
333s 發表於 18-5-13 11:04
先試下...成 寄養家庭。

寄養的關係可以長遠嗎?我怕唔捨得
|
我只知香港領養好麻煩,要平日約見好多次,你唔洗返工就得嘅,或者你打算啲大假放比哂佢黎約見。

同埋比我嘅感覺係,你最好領養完係親手照顧,唔好係請工人湊,然後自己返工。

呢個係嘅感覺咋,事實可能唔係。
GraceLui
|
去社署問, 我同事剛領養了一個, 他們試了很多次年都冇, 太太身體差了, 壓力大, 後尾就申請領養香港的, 好順利, 見他們一家很開心, 小朋友逗得四長老很開心, 而家小朋友歲幾。

我知同事佢地冇揀性別, 小朋友很健康, 是一個happy boy.
Angel_Rose
|
bigbighei 發表於 18-5-13 09:40
我之前識2位領養家庭,我可以講佢地真係可以給一個新的生命帶給孤兒.
想問下,小朋友大左之後,有無堅持搵返/認返親生父母?
c.vieri
|
大陸領養手續好麻煩,之後又要攪大一輪先可以申請到落香港。
vivian0919
|
Angel_Rose 發表於 18-5-13 12:34

今日蘋果都有講,有個女子四十歲想搵番生佢果個,只係想知道,講佢知道自己係領養之後更加加深左同養父母感情,因為覺得佢地好偉大,生娘不及養娘大
Pulmma
|
母親的決擇。 我有朋友領養咗個有病, 我真係覺得佢好偉大。
bigbighei
|
Angel_Rose 發表於 18-5-13 12:34

唔好意思,我識既佢地小朋友都只得幾歲.
ivycwl
|
要本住依個小朋友係我親生既信念先好做領養,有朋友係由細個月大領養了個女仔,本身冇咩,而家十幾歲開始大個,又壞,父母就埋怨個女仔DNA差,本身個女人係壞女孩未婚大肚生。
miko0702
|
ivycwl 發表於 18-5-13 14:06
要本住依個小朋友係我親生既信念先好做領養,有朋友係由細個月大領養了個女仔,本身冇咩,而家十幾歲開始大 ...

未婚大肚就係壞女孩?咩邏輯
ivycwl
|
miko0702 發表於 18-5-13 14:49
未婚大肚就係壞女孩?咩邏輯

十幾歲冇讀書比人搞大個肚。所以覺得係壞女仔基因差