自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

ivycwl 發表於 18-5-13 14:55
十幾歲冇讀書比人搞大個肚。所以覺得係壞女仔基因差

咁都得青少年踏入青春期大部分都會有反叛期係一件好正常既事,雖然係為人養父母,但都應該比多小小耐性岀黎而唔係怪個女仔基因差,就算怪佢都對現況毫無幫助,相反重會加快破壞大家既關係,無忘初衷阿!希望你朋友有一日會醒覺啦

用戶要求終止服務

建議你向母親的抉擇查詢,他們對領養前後的家長教育和輔導工作做得比較好,你和丈夫可以了解多點。

我大囡是領養孩子,由3個月大回家,現在已10歲了。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

認識朋友在香港领養,BB被領養時只有幾個月大,現在已經十幾歲了。

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

ivycwl 發表於 18-5-13 14:06
要本住依個小朋友係我親生既信念先好做領養,有朋友係由細個月大領養了個女仔,本身冇咩,而家十幾歲開始大 ...

我不會帶有色眼鏡看孤兒!
未婚生子,也不代表是壞人。什麼DNA太差?
太多既計算,其實根本不適合做領養父母吧!

gigisjmin    發表於 18-5-13 16:57
Life must go on

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

認識領養嘅家庭,香港嘅要求係好嚴格嘅,要造訪屋企好多次,覺得適合先比領養,不過對於小朋友來講係好嘅。朋友領養左個剛出世嘅女孩子,而家小朋友已經10歲了,小朋友好幸福。

子爵府

2024年龍年勳章

titanlow 發表於 18-5-13 15:22
建議你向母親的抉擇查詢,他們對領養前後的家長教育和輔導工作做得比較好,你和丈夫可以了解多點。

我大囡 ...

太好了,領養囡囡時心情是怎樣?她是身體健康嗎?聽説健存的小朋友不多,是嗎?
你等了多久才成功領養?

Life must go on

大宅

wln 發表於 18-5-13 01:58
領養既媽媽可以分享下嗎?
請問在香港還是國內較理想?又例如申請手續或之後引申既問題等。
...

在香港可以向社署伸請。上個講座,攞form,做身體檢查,交form,見社工,等配對。成功之後有6個月同住期,定期比社工家訪。之後上家事法庭正式收養。
填form時可指定男或女,不接受某啲身體缺陷。但越揀擇就越等得耐。社署會以小朋友利益為大前提,不會為領養父母方面諗太多。
識得有對領養父母由交form到成功配對,只是6個月就搞掂。他們兩夫婦沒子女,後生,學歷高收入高且穩定。條件好就快啲配對到。亦有啲申請者等幾年都未有。有心想領養就上左個講座,了解吓先囉。

男爵府

ivycwl 發表於 18-5-13 14:06
要本住依個小朋友係我親生既信念先好做領養,有朋友係由細個月大領養了個女仔,本身冇咩,而家十幾歲開始大 ...

我有個親戚都係咁,成日話個養女有體味,其實係冇,可能始終唔係親生好大隔膜

象牙宮

回覆樓主:

考慮清楚,始終有隔膜,你諗得通唔介意,可能被養果個都會介意!由BB養起又好,大D養都好,點都要坦白講明領養,同埋要有忍耐力,唔好以為唔係自己骨肉就可以過份嚴責!亦要有心理準備,被養果個反叛期,會一野話你唔係生佢!據我所知領養手續唔易亦唔難,有穩定收入,居住地方,會面態度覺得適合做人父母,都會批,不過無得指定邊個小朋友

用戶要求終止服務

回覆 wln 的帖子

十年前的領養人數跟十年後已經相差好遠,我們當年是非常年輕的領養父母,等了一年左右啦。知道可以領養阿囡當然是超級感動,終於可以做父母嘛!阿囡的背景當然不是clean,但她出生時沒有健康問題,這十年來也很健康呀!不過當她是你的孩子,健康與否也是心肝寶貝啊!
她兩歲多時我們已把她是被領養的事實當故事講給她聽,經過漫長的時間去消化,她對自己的過去已全然接受,和我們建立很深厚的關係,即使在她一歲多,我們生了細囡,在一個同時有領養和親生子女的家庭生活,她也是很開心的,證明血緣真的不是甚麼,反而人心才是關鍵。

如上面有人說,孩子不聽話就賴基因不好,其實是當孩子係商品嗎?要耐用兼品質好嗎?不不不,孩子是獨一無二的,不論他的親生父母如何,其實一切在乎後天教養。例如:小朋友愛計較,某程度上出於沒有安全感,父母有無關注孩子為何會無安全感呢?還是歸究那是先天性格不好吧?

領養父母的心胸是需要廣闊的,也需要多點同理心,孩子不是為了填補未能懷孕的遺憾而來的,而是雙方都為對方填補了人生那缺失的一塊拼圖:孩子成就了爸媽想當父母的夢,爸媽填補了孩子未能與親生父母一起的缺口。愛是雙方都需要付出的。

每個人的領養故事也很不同,在起步階段的你要察看自己是否有堅定的意志和無盡的愛。

karenlyk    發表於 18-7-12 13:10

子爵府

titanlow 發表於 18-5-13 22:40
回覆 wln 的帖子

十年前的領養人數跟十年後已經相差好遠,我們當年是非常年輕的領養父母,等了一年左右啦 ...

佩服,欣賞

子爵府

回覆 wln 的帖子

十年前的領養人數跟十年後已經相差好遠,我們當年是非常年輕的領養父母,等了一年左右啦 ...

jm,你好偉大
令人敬佩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有朋友領養了一個,幾個月湊返屋企,不過好難湊,食乜嘔乜。 兩夫婦(有工人)拉扯湊大佢,最難得係99都好錫佢。 雖然佢唔係一個開心bb, 始終帶給呢個家庭一種喜樂。 宜家幾歲了,身體好瘦小。 聽說孩子親媽媽是一名吸毒者,可能對胎兒有影響。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

miko0702 發表於 18-5-13 15:02

咁都得青少年踏入青春期大部分都會有反叛期係一 ...

如果當佢係自己仔女,要怪,都怪自己教女無方啦!怪DNA......
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆 wln 的帖子

堅定的意志和無盡的愛
佩服你有這樣的胸襟去對待領養和親生女兒,唔係人人做得到的,令人敬佩。

大宅

回覆 wln 的帖子

JM既心胸同態度,真係令人佩服

男爵府

回覆 wln 的帖子

好令人敬佩,欣賞你

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

回覆 wln 的帖子

你尼番話對所有身為人父母既都好有啟發性
做你女兒真好

首頁
12345...8

尾頁

跳至