自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

titanlow 發表於 18-5-13 22:40
回覆 wln 的帖子

十年前的領養人數跟十年後已經相差好遠,我們當年是非常年輕的領養父母,等了一年左右啦 ...

Well said! 好佩服你!

用戶要求終止服務

回覆 wan_sosin 的帖子

Hihi, 我地又「碰面」,以前都有一齊傾過。祝福你身體健康,可以陪伴孩子長大,雖然生命不在我們手裡,無人保證還有明天,最重要今天你與仔仔快樂度過,轉眼間我們的孩子都十歲了!加油!

珍珠宮

titanlow 發表於 18-7-12 15:10

Hihi, 我地又「碰面」,以前都有一齊傾過。祝福你身體健康,可以陪伴孩子長大,雖 ...

是的!小朋友都長大了!

我慶幸有這個兒子,以往我照顧他,他現在照顧我,以前我陪他玩,今日我身體差,他陪返我做運動,我買東西唔夠力攞,他就全部幫我攞晒。

當年申請領養時,都有朋友撥冷水,話小朋友不一定會肯跟領養父母,但人與人之間的關係,絕對可以跨越血緣關係

用戶要求終止服務

回覆 AnEm 的帖子

補充一點,社署的確係將小朋友的福祉放首位,我記得以前社工講過,佢地係要幫小朋友搵一個合適的家,而不是為申請人搵佢地心目中的理想子女,重點係match 並且以小朋友長遠福祉為考慮,始終被領養者本身已經歷過一次分離的傷害,在物色家庭時當然盡量排除不穩定的因素。

用戶要求終止服務

以愛相待,孩子一定會感受到,阿仔好man啊!^_^ 我囡就依然好嗲,出街一定要拖住,又喜歡攬住,不過現在安全感多了好多,人都大膽了。

珍珠宮

titanlow 發表於 18-7-12 17:29

以愛相待,孩子一定會感受到,阿仔好man啊!^_^ 我囡就依然好嗲,出街一定要拖住, ...

女孩子心靈上的需要是大一點的。
阿仔man都嚟都會嗲我架!升小五了開始要諗升中,一日晚飯傾偈,話第日上中學可能喜歡留在學校同同學一齊唔會咁早返屋企,我話咁樣我同爸爸就輕鬆了,跟住阿仔面黑黑,覺得我哋好似唔想佢係屋企,我兜返話,到時你想係學校我都管唔到架,唔係唔想你同我哋一齊,佢個樣先好睇返少少

子爵府

wan_sosin 發表於 18-7-12 16:23
是的!小朋友都長大了!

我慶幸有這個兒子,以往我照顧他,他現在照顧我,以前我陪他玩,今日我身體差, ...

好感動 你要加油維持健康

男爵府

回覆樓主:

有朋友領養孩子的,如果吾講是無人知道的,他們生活如一般家庭。孩子長大是怎麼是靠父母培養,建立感情。只要有愛心,百分百付出,用心培養,我相信與親生無異。相反親生兒女,不好好教育,也會發生不尊重,無感情,不感恩的情況,

珍珠宮

melomelomelody 發表於 18-7-12 18:45
好感動 你要加油維持健康

多謝你呀!我會努力!
一個家庭無論是怎樣的組合,總要珍惜,相愛!

首頁

尾頁

跳至