老公長期心跳只有56吓左右,擔心他有心跳過慢

sabun
|
他說心臟没有不舒服,但我勸他看醫生他不肯,說我太緊張,唉 呻完
nsychristy
|
你擔心下你自己好過啦,成日搵野黎擔心

我都有焦慮症但睇醫生係可以好返,專注自己先,否則你身邊人照顧你都好累
sabun
|
nsychristy 發表於 18-5-13 20:47
你擔心下你自己好過啦,成日搵野黎擔心

我都有焦慮症但睇醫生係可以好返,專注自己先,否則你身邊人照顧你 ...

我看緊中醫了,多謝關心。
但心跳只得50附近真是有些慢。
koalalee88
|
sabun 發表於 18-5-13 20:45
他說心臟没有不舒服,但我勸他看醫生他不肯,說我太緊張,唉 呻完
...

嗯 要定期檢查一下
nsychristy
|
sabun 發表於 18-5-13 20:49
我看緊中醫了,多謝關心。
但心跳只得50附近真是有些慢。

佢如果做開好多運動,有60下都唔叫好慢

屋企用既心跳血壓計唔準,每年有定期檢查就唔好諗咁多
patpat234
|
...

你老公係咪運動員?

http://www.jiankanghou.com/wenda/11048.html
二世龜
|
我以前讀書老師教慢先好
代表個心肌強,唔使泵咁多下都可以送血液到全身
二小姐
|
唔可以只睇心跳要睇埋血壓。

好多人心肺功能好先跳咁慢,我心肺差,靜止都跳近百下
ctsang1006
|
我c6都係差唔多,不過佢係做運動train番黎,佢話專業運動員都係咁低
virgokaren
|
...

人地話慢至好噃!
|
二世龜 發表於 18-5-13 21:00
我以前讀書老師教慢先好
代表個心肌強,唔使泵咁多下都可以送血液到全身
...

sabun
|
我老公是閒時才做吓運動那些人,但試過有兩位中醫摸過他脈搏後話他身體好不錯好強壯吓咁囉(touchwood)
sabun
|
sabun 發表於 18-5-13 21:12
我老公是閒時才做吓運動那些人,但試過有兩位中醫摸過他脈搏後話他身體好不錯好強壯吓咁囉(touchwood)
...

我自己平均68,但行得快或緊張起來可去到180,痴咗線咁快
Babyeddie
|
慢先好喎
goo_littlebb
|
N年前老公驗身都話佢偏慢,不過N年後既依家都仲好地地。可能係後生打波活動量大。
二世龜
|
sabun 發表於 18-5-13 21:13
我自己平均68,但行得快或緊張起來可去到180,痴咗線咁快

你應該睇精神科

放鬆d
ian723
|
...

你老公有做開運動嗎 ?

我都係咁上下

我有 D friend 4X 添。
jeanne1120
|
...
閒時做運動,即係一星期做幾多次左右?每次做幾耐?係咪後生時成日做運動?

心跳過慢當然可能有問題
不過好多時心肺功能好的人都係心跳慢
我自己有做過帶氧運動超過半年,而家靜止心跳由以前零運動的80幾90下,到而家50幾60下。
世界級運動員可以係得30幾40下。

當然如果你有擔心,可以問下醫生。老公唔肯睇醫生,咁你自己可能有少少病或做body check 時,搭單幫你老公問下醫生啦!
love2talk
|
...

咁你擔心咩?
小金名
|
...

醫生話無野都唔信

你突然升咁高要小心身體呀