兒童矯視眼鏡

ireneleecat
|
請問大家知唔知小朋友若配戴矯視鏡,係未最好一年換一對新鏡片?
hellohellojenny
|
ireneleecat 發表於 18-5-14 12:53
請問大家知唔知小朋友若配戴矯視鏡,係未最好一年換一對新鏡片?

視光師無建議你點做?

我睇緊視光師話1-1.5年要換,不過我小朋友現在只是剛開始戴
Benbenmum
|
最好問番視光師,我地每兩年先換
HelloWinki
|
hellohellojenny 發表於 18-5-14 12:56
視光師無建議你點做?

我睇緊視光師話1-1.5年要換,不過我小朋友現在只是剛開始戴

可以幾多歳矯視
月希
|
我仔果間係一年換一對...

第一年要換時..佢有比我睇過新CONS..同仔仔已戴左一年既CONS對比..
真係成個型都唔同晒....
平時單一隻就咁睇唔覺..同全新既放埋一齊就好明顥睇到新舊....

我自己覺得仔仔果間要求高D...
一年一對CONS..(有D話2,3年換都得)
個個星期要除蛋白(有D話2星期至成個月先除都OK)

我自己就覺得..乾淨D好囉...
|
HelloWinki 發表於 18-5-22 19:09
可以幾多歳矯視

我女6歲剛開始戴咗1個月
|
月希 發表於 18-5-22 19:15

第一年要換時..佢有比我睇過新CONS..同仔仔已戴左一年既CONS對比..

我睇果個,要我每日用cleaner,再浸con除蛋白,戴之前用鹽水沖一沖,
我覺得好多步驟,但我都希望乾淨d好d
HelloWinki
|
月希 發表於 18-5-22 19:15

可否介紹我那一間?

月希
|
hellohellojenny 發表於 18-5-22 21:07
我睇果個,要我每日用cleaner,再浸con除蛋白,戴之前用鹽水沖一沖,
我覺得好多步驟,但我都希望乾淨d好d ...

每日除蛋白?除太多對cons會甩色喎??
manman333
|
我用了免捽洗, 藥丸浸洗消毒後, 都唔使除蛋白了。 而且仲要比手洗乾淨
|
月希 發表於 18-5-22 22:20
每日除蛋白?除太多對cons會甩色喎??

其實有無規定用邊d洗鏡同浸鏡?
咩牌子都得?定係一定要跟視光師規定?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
波蘿包1
|
hellohellojenny 發表於 18-5-22 21:07
我覺得好多步驟,但我都希望乾淨d好d ...

你小朋友易適應嗎?有無難道?

hedhed
|
hellohellojenny 發表於 18-5-22 22:37
我每日都要用呢支浸,會甩色嗎?

浸???呢支洗潔精嚟架喎
|
hedhed 發表於 18-5-22 22:42
浸???呢支洗潔精嚟架喎

我用呢支cleaner

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
|
波蘿包1 發表於 18-5-22 22:40
你小朋友易適應嗎?有無難道?

我女自己戴自己除,我負責清洗。
暫時無咩問題
babyck
|
請問各位在那裏配矯視鏡?市面太多,很難選擇
月希
|
hellohellojenny 發表於 18-5-22 22:37

冇,視光師有介紹
再自己揀
波蘿包1
|
hellohellojenny 發表於 18-5-22 23:01
我女自己戴自己除,我負責清洗。
暫時無咩問題

下個月預約左評估可唔可以載,我仔
滴左0.01都有少少加深,我係網上揾到間係荃灣
可以pm我你個間嗎?thx
|
manman333 發表於 18-5-22 22:27
我用了免捽洗, 藥丸浸洗消毒後, 都唔使除蛋白了。 而且仲要比手洗乾淨

請問支野咩樣?
|
波蘿包1 發表於 18-5-22 23:16
下個月預約左評估可唔可以載,我仔
滴左0.01都有少少加深,我係網上揾到間係荃灣
可以pm我你個間嗎?thx

我果間係旺角中心