0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一個人湊b,bb三個月努力適應緊全職湊B,天氣咁熱,心情有得煩躁,又多家務要做,又熱,又要買餸……

水晶宮

chanyinling0313 發表於 18-5-14 14:05
我一個人湊b,bb三個月努力適應緊全職湊B,天氣咁熱,心情有得煩躁,又多家務要做,又熱,又要買餸…… ...

我湊兩個。好彩大嘅返半晝。
有需要就開冷氣。家務減得就減,得過且過,唔使做足十成,習慣咗死唔去的。我只早餐晚餐在家食。午飯過咗rush hour揹住細B出街食然後買餸,順便休息一下。

大宅

回覆樓主

我都係啱啱開始咗全職媽媽嘅生活,女女宜家五個幾月大 家務湊b輪住嚟~

伯爵府

chanyinling0313 發表於 18-5-14 14:05
我一個人湊b,bb三個月努力適應緊全職湊B,天氣咁熱,心情有得煩躁,又多家務要做,又熱,又要買餸…… ...

我女出世一直都係自己一個人凑

子爵府

回覆樓主

我湊左15個月喇,好想快D讀k1

大宅

3個月bi自己一個湊,其實我覺得湊b唔大問題,最大問題係家務,屋企長開冷氣都容易有塵,有啲好難抹嘅位真係冇乜時間抹,真係有空閒時間都想休息下,有諗過請鐘點,但又唔慣外人在家。還有一日3餐問題,多數外賣或煮簡單野,好彩老公冇投訴,但其實自己都想食好啲。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Natalie625 發表於 18-5-14 22:14
我湊左15個月喇,好想快D讀k1

X2

別墅

如果請唔到工人, 我有機會要做全職湊女! 你地enjoy做全職mama嘛? 我怕我做唔來.

複式洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

lunch 太陽好曬唔敢湊呀b落去

複式洋房

回覆 babynetnet 的帖子

好犀利呀我湊左三個月已經好攰

珍珠宮

明白~我唔系全職媽媽,不過我超級佩服你地
全職媽媽真係仲忙過返工~而且自由時間好少~

男爵府

開心吸收勳章

chanyinling0313 發表於 18-5-15 10:18
回覆 babynetnet 的帖子

好犀利呀我湊左三個月已經好攰

到bb六個月後加固後更加攰每日煲粥仔,切切煮煮磨磨洗洗,攪完一輪又未必鍾意食又扭奶飲。

bb 又瞓少了,會扭人陪玩、抱瞓,放床又碌來碌去唔停的

大d識爬更加要多點時間睇住走唔開了

複式洋房

回覆樓主:

我都由阿囡3個月起做ftm, 真係好忙好攰,所以有老公分擔下,間中休息下,唔使要一塵不染,b b生命力好強,唔會咁易病

複式洋房

janede1314 發表於 18-5-15 18:24
到bb六個月後加固後更加攰每日煲粥仔,切切煮煮磨磨洗洗,攪完一輪又未必鍾意食又扭奶飲。

bb 又瞓 ...

冇錯,其實越細仲好湊,識爬識走仲曬精力,又要煮飯仔又要留意BB安全問題,望少陣都唔得。識爬而我又要做嘢時就擺入網床度,比D玩具吸引佢,自己啦啦聲準備食物。經常餵完BB,自己嘅飯都凍曬了。我係唔做清潔,只係簡單洗衫曬衫、吸吓塵、中午煮比BB食、夜晚煮一家三口食,其他家務等老公放工返來做。

大宅

係..又熱又燥, 由早上起身到夜晚仔仔訓左先叫有時間可以坐低多過10分鐘休息下..
發覺對腳經常都企好累..開始有靜脈曲張...

水晶宮

chanyinling0313 發表於 18-5-15 10:15
回覆 EstrellaDamm 的帖子

lunch 太陽好曬唔敢湊呀b落去
我係等晏少少過咗lunch rush hour出去,自己可以就返時間。我幫BB戴帽,揹住佢,唔太怕。其實只係喺屋企附近,曬一陣太陽對BB身體有好處,可畀身體造維他命D協助吸引鈣質。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

最難頂係老公/阿媽/99嘅說話,成日都話放低佢,快快做哂啲野 講就易,阿女好好好鍾意我點姐
想認識多啲屯門友

男爵府

我個囡而家1個月⋯家務就無做過,最多係餵完奶氹BB睡左去手洗幾件BB衫咁,至於食飯就出去食或者求其食D野就算!

大宅

回覆樓主:

做全職媽媽係辛苦d,攰d
但可以睇住佢慢慢一日一日甘成長
你會覺得好開心伽,聽講話陪伴bb係最好
,對佢日後發展身心都好。當初我都係簡自己湊,吾番工。屋企野習慣左就無野,日日都係做果幾樣,做極都吾完。攰就會叫老公放工放假幫吓手,等老公放假又會出街放電。

子爵府

回覆樓主

我做咗ftm8年了,由湊一個變成湊二個,冇工人冇四大長老,我可以講一句"這份工真是好辛苦呀!不過見住自己的小朋友大又真是好開心和好有滿足感"大家努力、加油呀!

首頁

尾頁

跳至