0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

ftm 2年,阿女越大越惡湊
無工人無長老幫手
阿女超痴身+唔鍾意瞓/或要陪瞓
好彩老公體諒,家務只能做最基本的,一星期請鐘點上嚟一次幫手
每日任務就係帶住阿女呢度去嗰度去,公園playgp迪士尼圖書館活動室……
雖然辛苦但enjoy

大宅

回覆樓主:

宜家湊一大5歲半早上番半日幼稚園,妹妹10個半月。

其實湊一個好輕鬆,只要你願意,揹住佢去邊都得。
買送可以兩日一次,食唔死嘅,即日食可以新鮮魚,蝦,豆腐,蔬菜煲/滾湯,翌日食可以外豬牛雞 瓜類。
唔駛買送果日就可以出街玩。

回望湊大仔嘅日子,輕鬆好多。
宜家,一頭煙。
我禮拜日買送for 一二,禮拜三湊完仔番學再買送,揹住20磅妹,膊頭都斷!
禮拜四晚番奶奶家食。
禮拜五有時煮(朝早買)有時唔煮。

家務,洗衫無得走雞,大人大仔妹妹,分3機。
吸塵,隨時。
拖地,隔日/更耐。兩兄妹都食細菌大嘅,我有時間都唔係話下下要乾淨消毒嘅人。

珍珠宮

回覆樓主

全職媽媽真係好多嘢做架…家頭細務,永遠似做不完

別墅

chanyinling0313 發表於 18-5-14 14:05
我一個人湊b,bb三個月努力適應緊全職湊B,天氣咁熱,心情有得煩躁,又多家務要做,又熱,又要買餸…… ...

我都是自己湊

禁止訪問

別墅

Yanlau886 發表於 18-6-23 17:26
我坐月自己坐,一直凑到依加10個月,半年後先好凑小小,你都加油,好快就好開心
...

同我一樣,由出生湊到宜家10個月⋯除左坐月個月有家人幫手湊吓⋯
我都覺得好悶,d 野重覆⋯但見到bb不斷長大和有唔同既表情反應都幾開心既⋯

大宅

回覆樓主:

我半佰歳湊個孫仔,六個半月仲未戒到夜奶,十二點餵完,半夜三點幾又醒,有時氹得番佢瞓,有時要飲奶先肯瞓,晚上已經食了一碗米糊,奶照依時食,我瞓到五點九,又要起身叫細女返學!之後做家務,跟住孭個孫,帶買餸車,搭小巴去買餸,唔計bb一家五開飯,日日如事,攰到死! 希望bb早日戒夜奶,我好奈未識過一覺瞓天光啦!

男爵府

chanyinling0313 發表於 18-5-14 14:05
我一個人湊b,bb三個月努力適應緊全職湊B,天氣咁熱,心情有得煩躁,又多家務要做,又熱,又要買餸…… ...

我都全職湊B,家務既野你減得就減,一日三餐其實我會簡單食,早餐食包或者出街食,午餐同晚餐都係求其食D野或者出街食!
天氣熱係比較辛苦,慳電費就唯有沖個涼吹風扇

複式洋房

回覆樓主

可以叫老公幫吓手呀!我而家陀住第二個,未有前大仔都係daddy湊多。大果個bb果時唔係好扭抱唔算痴身又訓得。沖涼,半夜會醒一次餵奶都係老公餵,到大左返學亦係佢送呀。

我大仔而家9歲會同daddy一齊做家務。5歲教識左佢用洗碗機,洗同乾衣機。所以比佢負責。

佢地比較早起身會去做吓運動,我好多時間都係10點起身。

首頁

尾頁

跳至