懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

bablovebaby 發表於 18-5-16 17:50
回覆 tinker1212 的帖子

我家人都好支持我, 經濟上冇压力

力不從心,會唔會令到自己有hard feeling 好似覺得自己蠢呀咁都做唔嚟個啲。如果有,即係都係令自己唔開心既野嚟。
我個時係身心俱疲係舊公司,又易亂諗野,所以老公都支持辭職。
講真,每個月得個幾日中得到,仲有之後好多唔同關卡好似打大佬咁先生到個b,心理質素好緊要。唔使理啲外人講咩,如果呢一刻,你覺得生仔最緊要,咁咪試咗先囉,可能過一排你嫌悶好快又搵工,好似我咁搵到份正既工可以entitle埋產假福利呢

唔好畀太大壓力自己,開心先生到個開心b架嘛

複式洋房

我份工初頭做既時候好悠閒,好悶但覺得冇乜厭力就keep著做適應左半年沈悶而悠閒既節奏後,工作量以年月一直增加
而且我呢個位唔會有升職加薪
但要求就愈來愈多,唔多下下同人嘈話我唔做咩
最近有同事走要我食埋佢d工作,走一個食一個,宜家一個人做幾個既工作
最近仲有其中一份功課做左好耐都做唔到kick著左
可能之前hea慣宜家有d做唔黎, 一有新野就覺得力不從心
同埋呢份工好多攀高攀低, 有左做會有一定危險

最近個人好大压力仲會失眠
唔知係多左野做 定係老公想我辭職養身體
我自己分唔到压力邊度黎

複式洋房

Pykung 發表於 18-5-15 21:50
辭職去生B, 你可能仲大壓力難有B
可以放工或放假去做運動, 咁你唔會咁大壓力。
...
係呀,要睇自己點handle壓力。如果辭職為生B,但又未有到,會人都癲。如果工作太辛苦,或者考慮搵份輕鬆啲,有寄託,分散注意力。

大宅

bablovebaby 發表於 18-5-23 01:20

我份工初頭做既時候好悠閒,好悶但覺得冇乜厭力就keep著做適應左半年沈悶而悠閒既 ...

你份工唔似無壓力喎,又要勞動,有加辛無加薪唔得喎,仲要失眠,辛苦野嚟,不如真係辭職抖抖,為自己身心準備好啦。雖然我認同生仔唔使突登辭職既,但如果唔開心又有壓力係好影響,我絕對係人辦,係舊公司試咗好耐都唔得,連個bonus都唔要走埋啦,跟手真係3個月就得咗喇,唔好諗太多,兩公婆同意咗既咪試吓囉

複式洋房

回覆樓主

我最近都苦惱梗辭唔辭,但同老公傾咗幾次都冇共識(emoji)唔知可以點

大宅

回覆樓主

有經濟能力我都希望做半職
因為返工好攰,放工仲要去針灸做運動(emoji)(emoji)‍♀️
想請假去做檢查呀ivf 都難
所以我係無得辭職
但講真如唔洗供樓養父母,我都只會選擇半職,唔會完全唔做嘢,一定好悶,成日諗住生仲大壓力

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果屋企經濟條件好寬鬆,加上自己準備咗好耐都仲未有bb既話我系會考慮既,但係如果經濟已經好緊喇,我就唔會考慮喇

大宅

我是因為份工離家太遠,而且經常加班熬夜,所以辭掉。但辭掉後發現自己有了,有去求職,但根據勞工法,未做滿40週無法享有有薪產假,而我也考慮到僱主未必喜歡我常常產檢覆診,加上自己懷孕後很疲倦,所以只能在家做些散件的工作。

因為我住新界西,以我的行業,大部分都在港島區,再加上我的行業基本上一定加班熬夜,我又不接受請傭人,家人也無法幫手,所以都好難回到職場的了,決定自己帶孩子。可能等幾年孩子上學後才再作打算。

至於是否要辭工備孕,如果你的工作是很不規律,作息飲食不定時,會比較難懷上,我覺得可以在有了孩子後才辭掉比較好;但如果你本身也想轉工,可以在找工作和懷孕兩方面嘗試。

大宅

回覆 bablovebaby 的帖子

你意思是轉工還是轉行呢?

大宅

bablovebaby 發表於 18-5-14 17:22
大家如果有份穏定既工作
會唔會辭職多D時間做運動來備孕
如果辭工幾年都同BB無緣, 咁咪又浪費時間又冇左收 ...

我之前份工好忙好大壓力。同老公備孕多年都唔成功。加上佢丁丁差我輸卵管又有小量積水。我3月尾辭職,4月做一個月運動,蒸身,中醫,去旅行。4月尾去台灣做ivf . 而家陀緊Twins .

如果你份工工作壓力係好大既話係會有影響既。如果擔心收入問題,或者可以考慮轉下工。

複式洋房

如果經濟冇壓力,屋企人又支持,我覺得辭工專心備孕都好,因為香港嘅工作始終唔多唔少都有壓力,壓力都係難避孕嘅其中一個重要因素,養好身體,調理好子宮,心情愉快,祝早日懷孕!

大宅

bablovebaby 發表於 18-5-14 17:22
大家如果有份穏定既工作
會唔會辭職多D時間做運動來備孕
如果辭工幾年都同BB無緣, 咁咪又浪費時間又冇左收 ...

唔會啦, 除非經濟上好ok本身想做全職煮婦既je, 咪一個月未中, 幾個月都未中的話壓力會超大,到時仲難有, 我平時都係收咗工做運動, 星期六日同c6做運動咁~

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主

妳份工都大壓力,同事走又唔請返個人,妳只會越來越忙,既然屋企無經濟問題,想生b就搵份輕鬆啲嘅工,身體又好啲。
人生本是苦

大宅

回覆樓主

我諗都無諗過唔撈而備孕、生bb

年紀唔輕,婚後六年不設防都沒中。

終於今年中左,更明白香港是現實的。生活沒錢不行,生仔想ivf 沒錢都不行。

慶幸兩公婆有穩定收,打公仔。有了bb生活只會過得更好。例如:我發現懷疑6週開始,已經無坐過公車,出入都打的,老公亦買車做埋司機。出入食飯只去有車泊的商場、人流少既酒店。自住樓亦更積極搵錢希望快快兩房變三房。

我們兩公婆更充滿動力返工,因為要搵錢養家。

大宅

回覆樓主

你可以試下搵份輕鬆d又近家既工作,我就係咁,日日準時放工,仲有時間去做運動,我之前就係做左一排個d岩盤房做運動,身體好左,人暖左,而家仲有左tim

男爵府

我都有咁諗過, 不過其實咁樣一抖就起碼一年..
因為如果咁好彩一 resign 就有左, 咁有左呢10個月就唔會做野.
如果經濟許可都可以, 不過就悶D, 怕無事都會自己諗諗下有事....

大宅

係啊。

首頁

尾頁

跳至