1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

12個月bb好鍾意掉玩具,越掉越遠,有試過話過但似乎晤係好明,佢應該知晤好,但就係繼續做
我已經掉完晤執反俾佢,但當一有細件玩具係手就掉,而家大件啲既玩具都想掉,應該要點應對?

另外近派好鍾意尖叫,晤鍾意既野就叫,可以點處理?(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

回覆樓主

同我個個一樣,鬧又鬧過,慢慢同佢講又試過,都係一樣

伯爵府

blytheda 發表於 18-5-14 18:35
12個月bb好鍾意掉玩具,越掉越遠,有試過話過但似乎晤係好明,佢應該知晤好,但就係繼續做
我已經掉完晤執 ...

其實鬧都無用嘅,佢一樣自己想點做就點做

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

佢可能想吸引你地注意吖,如果你話佢 佢仲係唔改既話 試下咪理佢。佢哋見吸引唔到人地就唔會玩喇

複式洋房

hamsterma 發表於 18-5-14 21:59
其實鬧都無用嘅,佢一樣自己想點做就點做

係囉,都晤知攪,我試過用其他野分散佢注意力,過一陣佢又掉過

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-5-14 22:05
佢可能想吸引你地注意吖,如果你話佢 佢仲係唔改既話 試下咪理佢。佢哋見吸引唔到人地就唔會玩喇
...

試過下,無用,晤理一段時間佢就會叫, 日抖姐姐湊,可能都未必會完全晤理佢

大宅

回覆樓主:

其實都係必經的學習過程,亦係佢地遊戲的一部份,唔影响安全的情況下,可以由得佢掉

大宅

回覆樓主

其實掉野係佢學習距離同地深吸力的一種方式,佢會知道自己用幾多力先掉到去某個距離. 如果吾爛,我會由佢甚至陪佢掉,反正佢都吾明,話佢都曬氣

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

唔好幫佢執,講明拋就收由得佢喊

珍珠宮

有可能系想吸引大人嘅注意
不過都唔好養成咁嘅習慣~~可以嚴肅少少

回覆 blytheda 的帖子

Hello blytheda,BB有可能因為物件落地有唔同聲響,令佢覺得有趣,喜歡做投射動作或者練習大肌肉,媽媽可以買個玩具籃球架俾佢練習投籃,滿足BB需要,亦可以試下換一種方式,當佢掉野時候,媽媽去接住然後再返俾佢,變成一種有趣輕鬆互動遊戲,試下有冇幫助呀。正如JM 分享,都是小朋友成長一個階段,媽媽唔駛太擔心呀!

另外,一歲小朋友表達能力未係好叻,忍耐能力亦有限,有時會大叫黎引起大人注意,先留意BB嘅需要,用簡單字句同佢溝通,就算唔能夠滿足佢要求都要即時俾回應,避免BB失去耐性,養成尖叫習慣,令佢知道呢D係唔受稱讚嘅行為。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我細B14個月都系,可能系練習發聲學講嘢,有時屋企人傾計,佢都會哇哇叫,引人注意。

珍珠宮

回覆樓主

bb掉嘢都係想引人注意,我就唔理佢,唔會幫佢執,等佢無癮

大宅

回覆樓主

我BB依家6個月已經成日掉野同尖叫。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 happyvc 的帖子

若小朋友尖叫, 試下立即上前抱緊佢, 同佢講媽咪唔鍾意咁樣

男爵府

回覆樓主

唔係好識表達發盟爭係正常噶。

複式洋房

回覆樓主

1.5-2歲前我好少同我囡 say no, 咁細個小朋友要有一個「出口」去表達佢自己,一直同佢地講「唔可以xxx」只係 deny 緊佢地。試吓引導佢地另一個方法去表達自地,例如佢掉嘢我會叫佢地 「擺」,佢地尖叫我會叫佢地「細細聲」,第一二次當然唔會成功,但久而久之佢地會知呢啲掉嘢/尖叫嘅 behaviour 係唔啱。
仲有就係對唔鼓勵嘅行為唔好俾反應,特別係bb第一次發現嘅新技能,你俾得第一次反應,佢就會將嗰個行為同得到別人關注畫上等號

大宅

小菜豆 發表於 18-5-17 10:25
回覆 happyvc 的帖子

若小朋友尖叫, 試下立即上前抱緊佢, 同佢講媽咪唔鍾意咁樣 ...

如果佢玩得太開心而尖叫呢?
求教
我仔成日玩得好肉緊就會尖叫,太high會咬自己手/咬人。

侯爵府

2024年龍年勳章

ccjelly 發表於 18-8-16 01:07
如果佢玩得太開心而尖叫呢?
求教
我仔成日玩得好肉緊就會尖叫,太high會咬自己手/咬人。

玩得太開心, 都係先攬實BB,
然後捉住佢拍手講"好野",
教佢以拍手和說話表達開心,
好快BB開心就會識用拍手取代尖叫

大宅

stewie_griffin 發表於 18-8-16 00:20
1.5-2歲前我好少同我囡 say no, 咁細個小朋友要有一個「出口」去表達佢自己,一直同佢地講「唔可以xxx」只 ...

哦,原來係咁,
因為我唔識,佢尖叫,我平時都係同佢講:「哦,你好開心係咪?唔洗咁大聲既~o殊!」
跟住姐姐話,有日爺爺好大聲講野,阿b咁樣

我唔鍾意佢整跌d坐墊,之前我有講唔好,我見佢無理我,所以後來我試下叫佢擺,做一次俾佢睇擺,佢就跟住一齊擺。

首頁

尾頁

跳至