小朋友脊柱側彎

kylieyu
|
你好,我的女兒8歲,剛發現有脊柱側彎問題,屬於S型,最差的地方已有36度。我非常擔心
被安排了六月十一日到大口環跟進。
見到你提到你的小朋友找到吳澍仁醫生,想請問你是如何處理的?請問如何找到他的聯絡?他還收症嗎?
我希望能有方法幫到她漸漸改善過來,不希望要她情況轉壞或要動刀吧。。。好肉赤。
謝謝你,感激。
oocholeoo
|
請問你係點發現架?
kylieyu
|
回覆 oocholeoo 的帖子

經學童保健
kylieyu
|
回覆 kylieyu 的帖子

另見到有D網上話吳澍仁醫生已退休,不知是否真的?請問如何找他看看?
mother904
|
聽講吳醫生已不收新症,只follow舊症,我女去年睇完。但好似嚴重的有時會破例收,你打去問下。

maggiejane
|
我上次個女少少高低膊,老公好緊張,帶佢去中環廖敬樂醫生度檢查,佢專做兒童骨科同脊柱側彎,我覺得佢好細心,個女只係肌肉發展唔平均,教阿女做D動作,同注意姿勢,冇其他問題,唔駛再覆診。之後有電話follow up, 再send email 詳細講解阿女情況。你可以去試下睇,不過唔平,上次收$1500。
kylieyu
|
回覆 mother904 的帖子

請問麻煩你可否比佢嘅聯絡我。感激萬分。
我上網找過,找不到。
kylieyu
|

請問麻煩你可否比吳醫生嘅聯絡我。感激萬分。
我上網找過,找不到。
kylieyu
|
回覆 maggiejane 的帖子

謝謝你
mother904
|
kylieyu 發表於 18-5-15 00:50

請問麻煩你可否比佢嘅聯絡我。感激萬分。
please check pm
tsung
|
maggiejane 發表於 18-5-14 23:52
我上次個女少少高低膊,老公好緊張,帶佢去中環廖敬樂醫生度檢查,佢專做兒童骨科同脊柱側彎,我覺得佢好細 ...

幾好喎
Monkey媽媽
|
kylieyu 發表於 18-5-14 23:14
你好,我的女兒8歲,剛發現有脊柱側彎問題,屬於S型,最差的地方已有36度。我非常擔心
被安排了六月十一日 ...

我睇過一位脊醫師傅系太子,有需要pm我。
ChloeMa
|
30+ 度都好嚴重下,之前無發現有問題。
minlbc
|
mother904 發表於 18-5-14 23:51
聽講吳醫生已不收新症,只follow舊症,我女去年睇完。但好似嚴重的有時會破例收,你打去問下。

...

原來不收新症!
我上網睇到有人話他退休,兒子兩年前睇過,想暑假去給他看看,所以打電話問是否退休。
姑娘答我只有星期一、四兩天睇症,沒告訴我不收新症。
他好好人的!
sambebe
|
kylieyu 發表於 18-5-14 23:14
被安排了六月十一日 ...

你好,我係好多年前喺中環睇吳澍仁醫生,因為以前一次交通意外,背脊痛,我好多年都唔敢用腰力,反而越嚟越冇力,所以喺吳醫生到做咗物理治療,強化返腰背肌肉,反而好咗,冇咁易受傷。而家我係睇王嘉瑜醫生,係吳醫生同一醫務所嘅較年輕醫生,十分細心詳細,我同屋企人都睇咗佢幾年。
sambebe
|
吳醫生係半退休,所以好難約,我要返工所以約繁忙時間,王醫生就好多時都返,午膳時間都睇到1,2點,有次佢外遊,都細心安排咗其他醫生,叫我緊急就聯絡佢。
sambebe
|
你囡囡咁細個就有呢個問題,係唔係坐姿、床褥太輭、或者書包問題呢?要對症下藥。
希望你囡囡早日康復!
mother904
|
吳澍仁醫生搞了個脊骨神經科醫學院基金,佢而家的診所係非牟利,收入扣除開支後全部撥入呢個基金,用黎培訓脊醫同興建脊骨神經科醫學院,收費相宜,我女上年睇都係600元。

上網打吳澍仁脊醫或者脊骨神經科醫學院基金就會搵到資料。
sambebe
|
mother904 發表於 18-5-15 15:59
吳澍仁醫生搞了個脊骨神經科醫學院基金,佢而家的診所係非牟利,收入扣除開支後全部撥入呢個基金,用黎培訓 ...

剛加了價$650
Poyau
|
tsung 發表於 18-5-15 06:49
幾好喎