自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

子爵府

回覆樓主

留係公司但唔同部門都要重新適應⋯ 不如去新公司重新適應。老闆真係想留人,好快就比方案你。隔咁耐都無⋯ 即係門面功夫吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

想走就冇藉口要留
佢開囗係吾想煩
ㄡ要請人
跳出去望下外面世界啦
係好的話其實你都吾會去見其他工

我都跳出自己長大地方
見吾到前景好快d走
出面有更好的等你

侯爵府

回覆樓主:

我本人辞工就無回頭, 去意坚定果种. 最憎D人辞工為咗ar野, 年年都辞但今日仲未走. 有乜矛盾啫, 妳想就得啦.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

當日係你自己辭職,咁老闆挽留你,話調你去另一部門……而家老闆冇聲氣,咁即刻表佢考慮清楚,唔出聲應該等你到期離開……你再問只會令對方睇你唔起囉!人走茶涼,返唔到轉頭,壘埋心水返新公司啦
主 賜 平 安

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

門面功夫, 唔需要太認真!!!!

伯爵府

回覆樓主

如果係我就唔會問喇……果斷轉新工

男爵府

小金名 發表於 18-5-15 07:54
留係公司但唔同部門都要重新適應⋯ 不如去新公司重新適應。老闆真係想留人,好快就比方案你。隔咁耐都無⋯ ...

講得好岩呀!!有心留就會即刻同你deal 好晒d 野,點可能1個月仲未confirm 呢?我都支持樓主向前看,如果年齡不是大,應該去闖下,good luck

公爵府

回覆樓主:

老闆冇進一步行動我不會主動問
決心走吧!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

係我就唔問。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

老闆無再主動deal, 即係話留你嗰句係客套說話咋,同街上撞見人講「得閒出黎飲茶」一樣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一間公司冇左你唔會唔得, 同埋又係你辭職在先, 梗係唔問, 太尷尬啦, 跳草裙舞唔係咁跳.

有邊個老闆把口係想留人?? 門面說話啫, 佢既新安排可能係登報請人. 你同 老闆講感情, 有感情就一早係要求另組, 唔係話辭職.

伯爵府

回覆樓主:

唔會問,佢有心留你就一早幫你轉左部門,既然新工offer好過而家份工,無需要留係度。如果你今次出聲問,佢可能認為你好需要份工,咁下次可能好難再resign

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

人工、 福利都好,仲肯等你2個月,正!

呀老闆話留你,有冇實質表示? 升職加薪? 無就算吧啦!

mushroom    發表於 18-5-15 12:35

珍珠宮

bosch 發表於 18-5-15 08:19
一間公司冇左你唔會唔得, 同埋又係你辭職在先, 梗係唔問, 太尷尬啦, 跳草裙舞唔係咁跳.

有邊個老闆把口係 ...

珊瑚宮

小菜子 發表於 18-5-15 07:51
份工做左多年,差不多一個月前resign (2個月通知期)老闆話好想留我,但我因為不想再留在同一部門,老闆話 ...

諗多左 , 門面功夫, 一個做左N年同事走, 正常都會出面留吓。
真心留就即時行動, 成個月, 大家都明啦。
樓主都唔係第一日出來工作, 好來好去都唔明, 禮貌啫。
辭得職就唔好諗住可回頭,公司無話無左邊位係唔得的, 安心等handover吧。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

係 挽留, 輓係奠儀先用
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆樓主:

上樓講得啱,真係想就就即時幫你安排,而唔係拖。

我都有呢個經驗,我俾咗辭職信hr,老細即時叫我入房留我,第一句問係咪做得唔開心,第二句問對方出乜offer?第三句問如果佢俾到對方一模一樣,你考慮吓留低。我話好。第四句就call hr叫佢入黎加我人工,之後俾好多機會我上位。我感覺我老細真心想留,亦覺得自己好幸運遇到呢個老細。

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

好多所謂留人真係得把口。。。有心啲會講2次,真正在意既會好快有 update / feedback

既然新工樣樣都好啲,唔好留戀了,祝順利

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老闆冇進一步行動我不會主動問

首頁

尾頁

跳至