婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想切左子宮內的瘤, 睇過聖保祿話大做唔到微創, 莫醫生究竟好唔好? 其實我唔係睇過好多婦科, 上網見有JM大都做到, 見到JM介紹好幾個, 有好評有劣評, 思緒好亂, 又唔想花費太多錢係出面周圍搵婦科睇, 其實我係咪應該相信個醫生話做唔到就做返傳統開刀算? 微創同開刀唔差好多? 雖然唔急切做, 但知道遲早都要做, 而家仲未知點攪到自己好苦惱, 唔想呢D心情影響到佢..更新#20/6/2018 出面睇左婦科醫生, 可選擇微創同開刀, 而家頭痕做邊樣, 醫生話微創可能會做唔清, 但無咁辛苦.

大宅

我剛做完卵巢割瘤2星期, 不過我個瘤得3CM, 搵忻財敏醫生做的, 我覺得佢手勢好好, 傷口冇點痛過!! 建議睇多幾個醫生拎意見

別墅

oscar528 發表於 18-5-15 10:34
想切左子宮內的瘤, 睇過聖保祿話大做唔到微創, 莫醫生究竟好唔好? 其實我唔係睇過好多婦科, 上網見有JM大都 ...

你好,我也有肌瘤問題,曾看兩位醫生,一位説太大(照到6.5cm),做唔到微創;另一位是忻醫生,他照到是8cm, 話做到微創,仲話好容易!
我下月會再看一位女醫生,姓林,朋友介紹,是在聖保祿做手術,朋友話佢好好,但上網就毁譽参半!
我看完後可再分享情況,给你参考一下。

大宅

2RRMUM 發表於 18-5-15 19:10
你好,我也有肌瘤問題,曾看兩位醫生,一位説太大(照到6.5cm),做唔到微創;另一位是忻醫生,他照到是8cm, ...
thx, 照我所知, 照到嘅size同實際可能唔同, 我同你差唔多size, 仲有好多細粒, 有jm介紹忻醫生, 不過我又係見有劣評, 所以有d猶豫...大家加油.

大宅

靠自己 發表於 18-5-15 18:05
我剛做完卵巢割瘤2星期, 不過我個瘤得3CM, 搵忻財敏醫生做的, 我覺得佢手勢好好, 傷口冇點痛過!! 建議睇多 ...
thx, 祝 健康

男爵府

2RRMUM 發表於 18-5-15 19:10
你好,我也有肌瘤問題,曾看兩位醫生,一位説太大(照到6.5cm),做唔到微創;另一位是忻醫生,他照到是8cm, ...

我也有類似遭遇,一位婦科醫生說開大刀,同時割子宮,可以一勞永逸。另一位說微創康復快,(因他自詡微創技術是他引入香港)。
我覺得醫生各自有不同強項,有些醫生比較有信心傳統開刀,如病人勉強他用微創,豈不更危險?相反亦一樣呀!

別墅

vnice 發表於 18-5-15 21:33
我也有類似遭遇,一位婦科醫生說開大刀,同時割子宮,可以一勞永逸。另一位說微創康復快,(因他自詡微創 ...

是呀!
每位醫生强項不同,''做唔到'',同"做唔好''係兩回事,醫生只講全割的好處,但又唔講可能有的併發症,咁就太片面,我其中一個醫生就係咁!
所以大家要睇多些資料,問下意見,再決定點做啦!

別墅

vnice 發表於 18-5-15 21:33
我也有類似遭遇,一位婦科醫生說開大刀,同時割子宮,可以一勞永逸。另一位說微創康復快,(因他自詡微創 ...

請問你最後選擇了什麼手術來做?

男爵府

2RRMUM 發表於 18-5-16 06:23
請問你最後選擇了什麼手術來做?

未做。會再睇多個醫生,聽聽意見。

大宅

靠自己 發表於 18-5-15 18:05
我剛做完卵巢割瘤2星期, 不過我個瘤得3CM, 搵忻財敏醫生做的, 我覺得佢手勢好好, 傷口冇點痛過!! 建議睇多 ...

3cm甘細都做?

大宅

oscar528 發表於 18-5-15 20:41
thx, 照我所知, 照到嘅size同實際可能唔同, 我同你差唔多size, 仲有好多細粒, 有jm介紹忻醫生, 不過我又係 ...

你有幾多粒,我都好多細粒,越照越多,好惊呀。

大宅

回覆 20171107 的帖子

係呀, 因為都另外睇多左個醫生都係建議做, 雖然只係3cm算係細同冇迫切性, 不過就唔會自己消失, 而且如果將來有bb既話, 盤腔會充血會養大個瘤, 亦多會增加機會流產, 而且個瘤越大就會壓壞更多卵巢細胞, 到時卵巢都壞曬冇作用. 割係會保護卵巢. 所以反正遲早都要割, 不如趁個瘤細既時間割, 減小對卵巢既傷害, 同埋趁後生早D復原

大宅

回覆 2RRMUM 的帖子

忻醫生手勢好好

大宅

20171107 發表於 18-5-16 17:20
你有幾多粒,我都好多細粒,越照越多,好惊呀。
實際唔知呀, 講到加埋十幾粒

大宅

vnice 發表於 18-5-16 15:14
未做。會再睇多個醫生,聽聽意見。
我好怕自己睇多兩個會攪到自己心亂/心煩

複式洋房

oscar528 發表於 18-5-15 20:41
thx, 照我所知, 照到嘅size同實際可能唔同, 我同你差唔多size, 仲有好多細粒, 有jm介紹忻醫生, 不過我又係 ...

我都是搵忻醫生幫我開刀切除子宮及卵巢手術的, 他是一個非常好的醫生。

首頁

尾頁

跳至