自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Howareyou22 發表於 18-5-15 10:57
得老公做野 平養bb 三萬五搞唔搞得掂?
我一家四口月入大概五萬,都諗緊搬出黎住,但係就計落好似掹掹緊咁

男爵府

nsychristy 發表於 18-5-15 15:27
大埔五百呎唔使錢我都唔住........

情願住七千蚊佐敦百幾呎劏房

點解唔住大埔呀?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Howareyou22 發表於 18-5-15 10:57
得老公做野 平養bb 三萬五搞唔搞得掂?

我覺得會吾夠安全

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

交租超過三份一

男爵府

回覆樓主

基本使費都有數得計:

當男既返工帶飯,只比車費+同同事應酬下,最慳點都要2K/月

屋企燈油火蠟、手機、上網、最小1.5K/月(夏天開冷氣未必得)。

柴米油鹽+日用品(衫褲鞋襪、小朋友玩具,用具、家品)+買餸慳慳地一個月點都要5K/月。

租金10K

如果假期想外出食飯睇戲又要一筆娛樂費當$500/月。

以上最保守預算19K/月。如果無公司醫療,又要計埋 睇醫費用。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

平平地ok。我識人兩萬幾蚊都得
不過要睇下租金方面係點
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

eatplayluv 發表於 18-6-3 23:33
我個background 同你差唔多。老公一個搵錢,三萬五左右一個月,小朋友3歲,有返n班。一家三口自己出去租屋 ...
你好犀利,每月仲可以儲到$10000
請教家庭財政點分配?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

一個B, 我OK喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

但如果有第二個B....咁就難度高咗好多

男爵府

回覆樓主

我情況係咁
雖然收入多你少少 我38k左右啦
租$11000(新界私樓高層兩房500呎)
生活冇問題,仲有閒錢儲下

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

tingting2200 發表於 18-6-4 14:29
你好犀利,每月仲可以儲到$10000
請教家庭財政點分配?

唔好意思,可能我表達得唔係咁好,我意思係個戶口平均會keep住大約有$10000左右既餘額。如果去咗旅行,餘額會跌到$5000左右。

老公分量主要分3份,一份交租,一份家用,一份佢自己用。

可能我住個區買餸比較平,自己又冇乜買化妝品/護膚品/衫褲,
出去食飯都係食下茶餐廳,快餐店或者壽司,
特別節日都冇禮物,但係會食好d。

小朋友除咗學費,最多係間唔時起u記買特價衫,玩具起$12店/玩具街買,暫時未有俾錢出去學野。書會上網買2手既。

tingting2200    發表於 18-6-4 15:52

首頁

尾頁

跳至