學校社工打電話來話阿女「專注力不足」要處理

Manwah
|
其實一直都覺得阿女有這個問題,但老公唔信唔接受。
現在阿女小四成績真係好一般。
社工話可以選擇食藥
或做訓練。
想問邊樣好?
淘寶
|
Manwah 發表於 18-5-15 15:31
社工話可以選擇食藥

我覺得唔係社工話係專注力不足就判斷阿女一定係,首先要做係做咗評估先。 政府要等得耐啲,可以考慮私家做咗先
myaisha0435
|
Manwah 發表於 18-5-15 15:31
社工話可以選擇食藥

.....首先應該去睇醫生做評估...
Ytfc
|
評估咗先再諗,報告都未有想食藥都冇得食啦。
Manwah
|
回覆 淘寶 的帖子

會去做評估, 也會找醫生..

其實不同的老師都有跟我講過, 但另一半不太接受........

只是今次係中英數的老師同社工傾, 要求社工跟進......雖不中亦不遠矣.....

一早有心理準備, 而是想知吃葯還是訓練好一點.....

基本女兒平時都算乖巧聽話的, 只是成日雲遊太虛之馬...
mao2008
|
其實有好多誤判嘅case 因為成績差 遊魂 其實小朋友好多都係咁 個個都咁操得咩
搵醫生check下先
Charlotte_mom
|
快手,政府排得黎都升中,私家又貴到暈。唔好再拖喇
當小朋友成日返學做事唔達標,佢成日俾人話都唔開心架
Manwah
|
回覆 Charlotte_mom 的帖子

會盡快處理....

因為不止小四的各科老師, 小三已經有其他老師提及.....只是妄想她會長大, 會自然好的.....但好像沒有改善, 而且情況好像差了....大不了比錢評估吧.
Ytfc
|
如果咁多老師都提出過,可能真係有啲問題。我會先係私人做training,睇下點先決定食唔食藥

我小朋友有其他問題,上training 中我覺得都好快有進步,加油
Manwah    發表於 18-5-15 16:09
vickymok717
|
食藥效果顯著但有副作用,如果唔太嚴重,可以先訓練。但我估老師緊張係因為快小五了,真係要快快處理,祝福你
aptcan
|
其實之前老師跟你自己都懷疑過,當時都唔去跟進,一直拖到現在,就算你老公唔接受事實,你做亞媽既都應該先處理吧,最簡單先要去做評估先啦,起碼早點幫助個女!

tsung
|
Ytfc 發表於 18-5-15 16:06
如果咁多老師都提出過,可能真係有啲問題。我會先係私人做training,睇下點先決定食唔食藥

我小朋友有其他 ...

認同
Manwah
|
回覆 aptcan 的帖子

之前揾左一次資料, 想去, 但又發現未咁差, 所以無再理, 希望有轉機......始終唔想比人標籤左, 而且有少少自欺欺人, 希望阿女無野......
ARabbit
|
aptcan 發表於 18-5-15 16:12
其實之前老師跟你自己都懷疑過,當時都唔去跟進,一直拖到現在,就算你老公唔接受事實,你做亞媽既都應該先 ...

大笨鐘
|
評估後如確診,食藥同訓練同步進行。食藥即時見效,治標唔治本,救成績,救自信。訓練已經過咗最佳訓練時間,成效唔會好顯著,不過學到嘅技巧可以幫到以後生活。
Manwah    發表於 18-5-15 17:54
spikenard
|
去協康嗰d機構先做平估,同時去排政府,政府嗰排好耐的

在私營機構評左情況後先按實際的情況再安排治療方法
Manwah    發表於 18-5-15 17:55
SKB
|

點解社工咁講「選擇食藥」?應該先評估測試見醫生,由醫生決定,雖然社工見得呢Dcase多和藥來來去去都係果幾款,但程序上錯錯地。

Manwah
|
回覆 SKB 的帖子

不是社工說吃葯....

只是說一般做完評估有两個處理方法, 一是吃葯, 二是訓練

但社工同老師一同作出結論, 相信不是順口說的, 一定經過幾個老師和社工討論過的.
sys0135
|
睇左醫生先,一般醫生都會建議食藥控制, 因為adhd 既小朋友精力好旺盛,食左藥就會個人定d, 但一定有side effect, 當然可以同步進行做training
Charlotte_mom
|
Manwah 發表於 18-5-15 16:01
回覆 Charlotte_mom 的帖子

會盡快處理....

你女長大,但同齡小朋友一樣長大,所以除非自己果個突飛猛進,否則都係較別人慢
搵d專注力小組俾佢上,幫下佢啦。佢突然被人「注意」,小四唔細,要好好留意佢情緒呀,多d同佢傾計