自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

樓主請問介唔介意講下女兒起初有什麼徵狀讓你們有這個懷疑?

大宅

回覆樓主

睇左醫生先啦
專注力不足係因為腦部分泌少左種物質(多巴胺),所以活躍/專心唔到
食藥作用是減少多巴胺吸收/分解,咁腦部就會有多d多巴胺運作....
所以食藥係一個主要醫治方法
不過睇左醫生先等醫生決定啦,未睇醫生都未確定到係咪專注力不足

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

my_bride 發表於 18-5-15 19:29
樓主請問介唔介意講下女兒起初有什麼徵狀讓你們有這個懷疑?

幼稚園高班成績可以,升到不錯小學。
小一還可成績可接受,小二突然數學不及格。初次感到不妥,因為健忘,考試明明懂的題目,總漏幾條沒做或抄錯。
到小三一時可以,一時跟不上。考試又是抄漏抄錯,但女兒文靜乖巧。
到小四情況依然,但她不是蠢或笨,但仍然雲遊。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

Manwah 發表於 18-5-15 20:06
幼稚園高班成績可以,升到不錯小學。
小一還可成績可接受,小二突然數學不及格。初次感到不妥,因為健忘, ...

謝謝回覆!
咁我又想請教一下你女兒現在小四,考試時是每一科也出現這問題?還是只有數學科?
那麼如何分別只是小朋友不小心,還是有專注力不足?

子爵府

my_bride 發表於 18-5-15 20:19
謝謝回覆!
咁我又想請教一下你女兒現在小四,考試時是每一科也出現這問題?還是只有數學科?
那麼如何分 ...

學校5科主科。中、英、數、常、宗教。
中英數及格但成績欠佳(已經補習)。常及宗教還可。
最弱中英文作文(雲遊)和數學(唔集中,計錯steps)

水晶宮

好媽媽勳章

Manwah 發表於 18-5-15 15:31
其實一直都覺得阿女有這個問題,但老公唔信唔接受。
現在阿女小四成績真係好一般。
社工話可以選擇食藥

其實專注力不足無乜大不了,我地以前叫心散唔專心。
食藥又無乜大不了,有副作用,但都有唔少正面作用。
只做訓練唔食藥,不如唔好做,浪費時間浪費金錢,佢都專注力不足,遊晒雲咁,同佢做訓練吸收到幾多。

我2個仔女都專注力不足,為左唔影響課堂秩序,唔影響老師教學,一確診就食藥,但我初時只食醫生建議份量一半,再加魚油,效果都 ok.
大仔今年都中三讀緊b1英中,細女小六,成績由p2開始 keep到級頭10名。
無補習。

禁止訪問

畀面勳章

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

淘寶 發表於 18-5-15 15:39
我覺得唔係社工話係專注力不足就判斷阿女一定係,首先要做係做咗評估先。 政府要等得耐啲,可以考慮私家做 ...

子爵府

patpat234 發表於 18-5-15 20:32

請問你點發現仔女專注力不足及去邊度評估確診?thanks!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mao2008 發表於 18-5-15 15:53
其實有好多誤判嘅case 因為成績差 遊魂 其實小朋友好多都係咁 個個都咁操得咩
搵醫生check下先 ...

中英數老師有同感!

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-5-15 20:56

水晶宮

好媽媽勳章

torotoro 發表於 18-5-15 21:21
請問你點發現仔女專注力不足及去邊度評估確診?thanks!

健康院專介
大仔先係評估佢自閉傾向,到p3 ,瑪麗精神科醫生話有專注力不足。
細女6,7個月已經比同齡小朋友無時停,由2歲開始同健康院講要評估,排評估中心排到5歲先評估,再轉介上瑪麗跟埋哥哥個醫生。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

請問你食邊隻魚油呀?

大宅

patpat234 發表於 18-5-15 23:23
健康院專介
大仔先係評估佢自閉傾向,到p3 ,瑪麗精神科醫生話有專注力不足。
細女6,7個月已經比同齡小朋友 ...

2歲排到5歲先有得評估呀,咁如果要在等排期做訓練咪過曬6歲前嘅黃金治療時間?
咪政府要等咁耐嘅咩!
我仔依家都係專注力不足,可能都有過度活躍,因為都係比同年齡嘅小朋友無事停,依家私家做訓練,未評估,健康院已經轉介睇醫生啦,等緊,都要睇左醫生先有得去排期做評估,如果要等3年咁咪有排等

大宅

Manwah 發表於 18-5-15 20:24

學校5科主科。中、英、數、常、宗教。

咁唔系有病wo,成績差的者。

公爵府

Manwah 發表於 18-5-15 16:01
回覆 Charlotte_mom 的帖子

會盡快處理....

快啲跟進,我識人小時候父母唔接受現實冇幫佢睇醫生,後來越來越唔掂,又係四五年級咁上下,終於頂唔順接受現實,食藥後,細路專注力改善,成績特飛猛進,最後升中入到band 1.

我仲鬧鬼佢亞媽,點解唔一早聽人意見,人地醫生會睇住架啦,自己又唔識醫,點解要耽誤個女?好彩最後都有睇醫生,如果唔係個女比佢誤一世!

子爵府

回覆樓主

我自己小朋友都係番學後老師反映左d問題我馬上帶佢去評估同做therapy, 宜家個問題已大大改善。我當時既心態係評估左先冇野就當然開心有既我都可以盡早幫佢。

每次見到呢d post都好為個小朋友揼心。如果聽老師上年建議樓主小朋友可能已經接受左治療至少半年,半年可以令小朋友有大進步。希望家長唔好心存僥倖或做鴕鳥,我地既決定可以影響小朋友一生。

子爵府

可否告訴我你孩子吃的是那類魚油,是什麼產地?
如果不方便就PM我。謝謝
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

好媽媽勳章

jaemiya 發表於 18-5-15 23:49
2歲排到5歲先有得評估呀,咁如果要在等排期做訓練咪過曬6歲前嘅黃金治療時間?
咪政府要等咁耐嘅咩!
我仔 ...

ADHD一般都要6歲先可確診
見過有啲4,5歲已確診的,真係無時停,直頭可以用恐怖形容。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

回覆樓主

無論食藥定做training都係要做咗評估先,到時醫生會建議你點做,因為要睇佢既程度去到邊先可決定做邊樣治療。有d case可以靠做training, 但有d case一定要食藥先幫到。
淨坐喺度諗唔會解決到問題,快d帶佢去做評估先。

首頁

尾頁

跳至