屯門70區有邊D學校好,小女今年K2, 就快要揾學校

megfan
|
因不熟悉屯門區學校,之前去過天水圍李宗德同屯門圓玄都好似幾好,諗住報呢兩間直資,但聽人講要面試4-5次,咪即係機會好微,我又問咗有啲人話如果我個女讀書坐定定做功課冇問題嘅話就叫我揀保良局嗰啲,佢哋話志豪同莊啟程都好好,不過功課量有好多好谷,其實邊間好D?大家可否比D意見我或者還有其他選擇?謝謝(emoji)

beautymimi
|
留意每間小學開放日,自己去睇去問最好!
angellate
|
圖玄好過李宗德好..多。。唔好將兩間比較,根本冇得比
Yubi.T
|
碼頭區好多間都唔錯,要谷嘅有谷,要輕鬆嘅有輕鬆,你近唔近碼頭區?
megfan
|
beautymimi 發表於 18-5-15 16:29
留意每間小學開放日,自己去睇去問最好!

依家自己湊返阿女,冇人幫我接放學,所以好難去參觀學校
megfan
|
angellate 發表於 18-5-15 16:33
圖玄好過李宗德好..多。。唔好將兩間比較,根本冇得比

多謝你的回覆,可否講一講圓玄有幾好,之前見到圓玄登報請校長,謝
namnamnamlolo
|
正常點都可以參觀到
有d就星期六日
可帶埋小朋友去既
一係join fb or whatsapp group
bk比較少資料啦
megfan
|
Yubi.T 發表於 18-5-15 17:02
碼頭區好多間都唔錯,要谷嘅有谷,要輕鬆嘅有輕鬆,你近唔近碼頭區?

多謝你的回覆,我住藍地
megfan
|
namnamnamlolo 發表於 18-5-15 17:07
正常點都可以參觀到
有d就星期六日
可帶埋小朋友去既

多謝你的回覆,咁我試吓喺Facebook搵啲組群,thx
無話可說
|
保良局莊啟程最好最谷,之後係方王錦全,志豪麻麻!你諗下小朋友性格先,唔一定直資同谷既叫做好架
megfan
|
無話可說 發表於 18-5-15 17:15
保良局莊啟程最好最谷,之後係方王錦全,志豪麻麻!你諗下小朋友性格先,唔一定直資同谷既叫做好架
...

多謝你的回覆,其實我都唔知乜嘢學校啱我女,平時見佢學乜嘢都好專心,做功課也很專心,但性格比較慢熱,我唔係要揀谷嗰啲,但問親啲人都係講保良局嗰啲好跟住就話會好谷,所以我都唔知點揀好
|
megfan 發表於 18-5-15 17:08
多謝你的回覆,我住藍地

藍地係70/71區?
09729loklok
|
801 發表於 18-5-15 17:44
藍地係70/71區?

babe2010
|
megfan 發表於 18-5-15 17:06
多謝你的回覆,可否講一講圓玄有幾好,之前見到圓玄登報請校長,謝

你攞吓料啦,道聽途說,玄圓interview都幾顛
dordorcat
|
megfan 發表於 18-5-15 17:06

因為校長退休

我係71區 你得15分?有冇宗教?
beautymimi
|
megfan 發表於 18-5-15 17:04

開放日係星期六,點會去唔到?
唔好比借口自己啦!聽人講不如自己睇!
angellate
|

我只可以講李宗德語境冇圓玄咁好,家長方面李比較多大陸人揀。。自己都要做下research..兩間interview都唔會易。。
馬爾太
|
真心建議:去學校網頁睇校曆表。睇吓學校教學安排先再做決定。二測二考同三考已經好唔同。學校安排放假前定放假後考試已經係一個天一個地。唔好以為 A學校入多學生入 band1中學就仆到去,因為你個小朋友未必係學校嘅band1學生。亦唔好以為升中派到9x%係第一志願中學就以為好勁,呢個數據話你知學校非常保守,唔建議學生博高一個 band嘅學校。
馬爾太
|
megfan 發表於 18-5-15 17:04

個個都係逐間學校上網揾 open day資料架啦!
angellate
|
揀直資學校預咗陪太子讀書,如果你想舒服其實揀政府仲好,直資比較多活動,要帶出帶入陪訓練,額外加操。。仲要顧功課。。功課唔係抄抄寫寫,係要做project..大人陪同子女做個隻project..如果你enjoy就very good,否則入到都追得好辛苦..