自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

水晶宮

畀面勳章

angellate 發表於 18-7-19 14:56
有朋友個囝讀緊,老師幾有愛心,唔駛卜都知架麻
...

老師幾有愛心並非此校獨有 但 校政未穩,老師流失率高,課程常有調整,家長時有投訴......收生程度參差......仍然有待解決 此校未來是好是壞,需要睇第一屆畢業生升中時的情況 現時唯一可以肯定的,就係升中去宏信有優勢

伯爵府

angellate 發表於 18-5-15 16:33
圖玄好過李宗德好..多。。唔好將兩間比較,根本冇得比

點解呢?

禁止發言

禁止發言

水晶宮

畀面勳章

angellate 發表於 18-7-19 15:20
你啱,有愛心冇用架,最緊要業績。。為咗業績操死d仔女入名校先係主導。。大家千祈唔揀啟信讀。。等佢執。 ...

我只講事實俾新家長參考,我 唔會隨便推薦任何學校 大把老師有愛心又有責任心,學生學業/品德有一定保證的學校!未清楚學校方針及前景未明朗,唔好一味唱好
仲有,我幾時有講老師有愛心無用
放心,信義會辦學,唔會咁易執,我識幾十個宏信/啟信不同年級的小朋友,佢哋有些已轉校,但大部份仍然留校升班,好喜歡返學

男爵府

lovelybaby2015 發表於 18-5-18 11:33
咁本身保良局呢個辦學團體,又真係幾出色
老實說,保良局無論資助丶直資,各區都有好學校
反而樂善堂丶東 ...

西環有間樂善堂中學,都係寶校,以前banding黎講係band 5!

伯爵府

朱古力妹妹 發表於 18-7-19 15:43
西環有間樂善堂中學,都係寶校,以前banding黎講係band 5!

所以佢咪話樂善堂辦學無咁出色⋯⋯
Band 5係最差啊~

禁止發言

禁止發言

水晶宮

畀面勳章

megfan 發表於 18-5-15 16:20
因不熟悉屯門區學校,之前去過天水圍李宗德同屯門圓玄都好似幾好,諗住報呢兩間直資,但聽人講要面試4-5次 ...

即管報幾間直資/私校,試下小朋友能力先 到時收咗再諗都未遲 圓玄/李小其實係可以比較的,視乎你個人考慮因素,李小在天水圍,你住屯門,返學路程會遠少少!圓玄方便D!校舍方面,兩校都有多用途體育館及泳池,但李小校舍大過圓小!英普語境,圓玄的確好過李小 但唔代表中英文總成績比李小優勝
其實元天屯好多人都會同時報圓玄及李宗德,好多人兩間都成功取錄之後再考慮個人喜好而入讀其中一間,兩間都係好學校

伯爵府

樓主...最重要係你自己去下開放日..了解下學校...帶埋呀女去...睇下佢鍾意邊間...

唔好只在呢度問..因為每位家長睇法都唔同...出黎答案也唔同....鍾意嘅會一面倒唱好...唔鍾意嘅會一面倒唱衰...

你自己親眼睇...親自了解下會好D架

別墅

megfan 發表於 18-5-15 16:20
因不熟悉屯門區學校,之前去過天水圍李宗德同屯門圓玄都好似幾好,諗住報呢兩間直資,但聽人講要面試4-5次 ...

70區嘅話,可以諗下道教青松小學,呢間口碑都好好,今年小六全級考60,70名之內果啲,平均分都over80分,佢地大部分都入保中

首頁

尾頁

跳至