婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 藍尾巴 的帖子

係呀, 我都成日拎網上D CASE 同男友傾
咁樣傾下都幾好, 分享多D 唔同方面既觀點

大宅

DingDingB 發表於 18-5-15 17:15
身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
我同男友父母宜家關係都幾好, 客客氣氣
個 ...

其實天下間大把好嘅奶奶,好嘅新抱。最重要係夾唔夾,好嘅奶奶同好嘅新抱,唔夾都係冇用。例如阿奶奶熱心想幫新抱,但新抱感覺奶奶生活習慣,處事方式唔啱,但好多時候都忍讓唔出聲,就算出聲都係婉轉,出聲之後奶奶可能短期有收斂,但過後又繼續自己嗰套,怕講出黎奶奶唔開心,自己屈下屈下屈到有情緒病。其實大家都係想為大家好,但唔夾就好痛苦。如果話點樣相處好d,應該就係多唸下人地嘅好處,同尊重人地嘅決定囖。我自己都好困擾,我奶奶本意係好,但唔係好尊重我地決定,佢覺得佢唸嘅先係對我地好。

別墅

回覆樓主:

其實都有好多好老爺奶奶!
你平日上男友屋企會做家務,又有買嘢去,好大體。
人與人相處,要互相欣賞,體諒,有時又人夾人緣,我老爺奶奶對我真係當亞囡咁照顧。我記得第一次去男友家吃飯,當時伯母煮了好多餸,我係唔揀飲擇食的人,乜都會食,連湯渣都會食埋。伯母話你咁好,乜都食?我好奇怪佢咁問,原來佢仔女(即男友兄姊媳婦)好揀飲擇食,佢每次煮餸都會煮各人所好,所以每餐都好有心機去買餸,咁佢對我就好有好感!
我同老爺奶奶住過,放假會做家務,尤其厨房,好努力洗油積,老公又會抹地,放假會帶老人家去玩,所以一齊生活都好開心。

不用太擔心,不會一定有問題的。

別墅

身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
個 ...

我覺得我自己老爺奶奶好好,不過我同奶奶相處唔黎(emoji)雖然大家忍讓,但我真係好唔中意返去,成日都盡量減少大家見面交談嘅機會。其實好唔好雖然好重要,但始終同住真係好難

伯爵府

我同6299關係都幾好,我哋唔同住,但住得好近,一個星期最少都見兩次,一晚佢來我家吃飯,逢星期日一定一齊飲茶。我99係個好有智慧嘅女人,佢好清楚要同媳婦和女婿保持良好關係,佢D仔女先唔會做夾心人,所以佢對我同姑9個老公都好好,因為佢係好錫自己D仔女。好多年前我老公曾經有諗過同父母一齊住,我都問過我99,但我99唔想,佢話相見好同住難,佢都想有私人空間,我都算好彩有個咁嘅99。

我62個人少出聲,老人家實有D怪誕思想同行為,例如佢好緊張D交通費,會問長問短,其實真係幾煩同無聊,因為無論我地同6299經濟環境都好好,但佢偏偏會好執著好細數目的交通費,但老人家性格好難改,老公有時聽到會忟憎,而我就盡量會講D嘢啱我62聽,等佢無咁肉赤。

我99女人嚟講都算係異類,佢唔講人是非,成日滿口都係人哋點對佢好。所以佢性格係好好。我仔初出世都有段時間同佢有少少衝突,佢成日要干涉湊仔嘅嘢,例如唔比我在BB喊時抱BB,話BB會成日扭抱,但我根本唔介意成日抱。又例如成日嚟到都係咁管我仔呢樣嗰樣。我後來同佢講,佢做嫲嫲嚟同孫玩就好,管教有我同老公,否則小朋友會無咁鍾意見到佢。佢聽完之後,諗咗兩日,竟然同我講覺得我好有道理,自此之後,佢就無咁多意見,嚟到就同我仔玩。所以佢真係算通情達理。

我99又會特登在我老公和62面前讚我慳(其實我自己都知唔係),去旅行我帶工人佢會特登在62面前講其實真係有需要,最近我有第二胎,閒談間話差不多已經買齊嘢,佢無端端拉我入廁所塞咗成萬蚊比我,仲有佢話執嘢時搵到兩隻舊鑽石介子,於是佢就比一隻我姑9,一隻比我,仲比我揀先。所以我99真係算好好,我覺得自己好好彩。

但話說回來,樓主要記住,無論99有幾好,佢最錫的始終係自己個仔,唔好有不切實際的期望,大家相敬如賓,互相尊重就好。如果執著比較佢對自己定個孫定佢個仔好D,係好傻同自尋煩惱。就算我99咁好,我都知道如果有朝一日我老公做咗錯事,對我唔住,我99都一定會企我老公嗰邊,呢D係人之常情,尤其我自己有個仔,我更加明白做阿媽對個仔嗰種愛,係無條件的,所以都要識咁嘅角度去睇99。99對我好,好大程度係因為佢個仔,唔想個仔難做,佢會咁諗已經係一個好好的99。

christineww    發表於 18-8-2 16:53

大宅

回覆樓主

我果個係幾好既
算唔煩
不過都唔想一齊住。。。
始終多個人無甘自在

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

奶奶當然有好,首先要不同住,如果同住都唔緊要,最梗要屋企夠大
同埋仲有一樣嘢好重要,就係有錢,好似家燕媽媽咁,個心抱一定話奶奶好

如果有利益衝突,就算奶奶本身性格挺好,但是你都會覺得佢唔好,例如佢好好人,但不同住一定要收你仔一萬話係孝心但其實唔等錢用,但你c6可能只是賺3-4萬,咁你有錢銀緊張時個心一定有怨

別墅

我老爺奶奶對我好好, 而我父母都對我老公好好。

大宅

個 ...

我6299都好好:唔同住,但平日願意幫手接送阿孫放學;去旅行必定買手信送俾我地,試過買俾我嗰份禮物係仲靚仲貴過俾佢d 仔女的;有時對我和c6 或小朋友的事情也會有意見,但只會止於善意地表達,不會強烈要我地跟住做,令我感覺佢地關心但不操控

大宅

aquaQ 發表於 18-5-15 18:21
唔一起住,已經大大減少摩擦

大宅

個 ...

我99都超好..
但我覺得一段關係係相對既..
你尊重佢錫佢..
佢自然亦會待你好..
加上自己父母都會有令你勞氣既時候..
一家人只要包容同唔記仇就會好容易相處

大宅

DingDingB 發表於 18-6-6 15:28
回覆 藍尾巴 的帖子

係呀, 我都成日拎網上D CASE 同男友傾

應該有,不過我無咁咖福氣。

別墅

Holidaykiki 發表於 18-5-15 19:08
我不是同她們住的。
之前我生完為左bb邊個湊而有d面阻阻,不過時間沖淡了,我生第二個佢幫我湊左幾個月(最 ...

有錢係唔同啲

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我6299對我幾好架,
大前提唔好一齊住

子爵府

Bbpighaha 發表於 18-9-5 08:38
有錢係唔同啲

同下面jm 所講,一定唔可以一齊住。

男爵府

個 ...

自問我6299唔同住,我都覺得佢地ok,對佢地我會關心但亦都唔算上心,佢地又唔會講好多野,更加少講d衰野。。。又或者講咗比佢地親戚聽我都唔知,因為佢地成日講鄉下話 又或者因為其實就算講我我都唔care,c6算孝順但唔會愚孝更加唔系媽寶,所以做新抱黎講我算輕鬆。最緊要都係唔同住,唔好成日見,咁有乜野都可以忍可以唔理

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

有,我99好好人,當我女甘,雖然、好鍾意認叻,又長氣,成日話我唔夠细心,又呢樣果樣,但無傷大雅,我亦會尊重他老人家

複式洋房

回覆 jacobkit 的帖子

大宅

我老爺奶奶都好好,好錫我,做未來新抱或新抱時都不錯,只是一旦小朋友出世了,關係開始變,因大家睇法太大分別,好多時為了小朋友而嘈.

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我同99同住,99 辭左職幫我們湊女,也湊得好好。我覺得關係是相對的,對人好別人才會對你好,當然也要睇99本身是什麼性格的人,也要實際D 比多D 家用。最初一定需要時間磨合,之後就慢慢經營,最重要尊重同坦白說出感受,唔好死忍。

首頁

尾頁

跳至