婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

DingDingB 發表於 18-5-15 17:15
身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
我同男友父母宜家關係都幾好, 客客氣氣
個 ...

我同6299關係算唔錯,當正佢地係我父母。佢地同我爸媽關係都好好。。
我估最重要係尊重,有時見到老公對佢地態度唔好,反而我會串老公,將來要教個小朋友咁對番佢。
簡單d講。。做到將心比己就得。
我好感激我9266

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

有架, 我6299住在我隔離座大廈, 每星期五日去99家食飯.
做新抱少出聲, 有事叫老公出口, 過時過節送禮俾99(海味), 食飯前後幫下手, 大家客客氣氣, 我十几年了, 完全無問題.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

回覆樓主

一齊住,又有細路。都仍然覺得6299 好就真係好好。

大宅

我暫時只聽過一位朋友大讚奶奶。
另外,親眼見過有人婚前同男友媽媽關係好好,婚後關係變差。
結婚前相處到,婚後可能相處唔到。
什至,聽過唔少人係傾緊結婚/籌備緊婚事時,未來奶奶先發功。

翡翠宮

回覆樓主:

一齊住,聖人都變壞人
吾單係指奶奶,身抱一樣
住埋一齊根本吾 work

別墅

其實我6299都算好咖喇,平時煲湯花膠都夾比我先,佢個仔都未有得食,大肚果時無咩訓教衫著得落,又買埋訓教衫比我,坐月又當我女咁,日日三餐,日日煲薑水比我沖涼,日日煲補品,仲有埋糖水,不過有時我覺得有d煩,因為我不嬲都唔係同媽媽住,亦都無人會煩到我咁,出街又迫你著多件衫咁,係我唔係好慣

伯爵府

回覆樓主

我妹奶奶對佢好好

大宅

回覆樓主:

我99好好,一齊住我ftm佢返工,但家務不要求我一人做,佢仲做得多過我。。

平時佢幫我開支票比我對孖寶時,我比返錢佢都唔收(我堅持比,一定要收),話就話送比個孫但實情係怕我唔夠用。

好鼓勵我返外家,等我有得休息下。。從不爭正日做節(但兩邊都唔做正日)

我結婚周年一定拎假幫我照顧小朋友,等我出去慶祝。。平時想同朋友出去,同佢講請假,大部分都會幫手

複式洋房

身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
個 ...

有好既奶奶,但唔一定夾姐...

男爵府

mini1204 發表於 18-10-22 09:35
一齊住,聖人都變壞人
吾單係指奶奶,身抱一樣
住埋一齊根本吾 work

唔住埋一齊都出事架唉
最好有咁遠住咁遠

翡翠宮

個 ...

我奶奶好好,好錫我,知我慳佢會買衫比我(當然係著唔到出街架啦)
我初初生咗bb佢每日都會買午餐畀我 佢仲要 行得唔係太好我叫咗好多次唔好再買 但係佢都好堅持 每次 佢買嘢畀我又或者佢知bb需要嘅嘢買咗都唔會肯收返錢

不過會激到你噴血
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

男爵府

我唔係同奶奶住,大家相處融洽。我地住得近,我同C6要返工少煮飯,佢會住好曬拎過嚟比我地食,等我地食完洗埋碗先走。我之前有段時間唔舒服無返工,自己概嘆無收入,佢叫我養好身體最重要,唔夠錢佢有。我亦時常請佢旅行或者買嘢比佢,其實老人家同小朋友都一樣要人氹嘅,每一個人都有缺點,諗下佢好嘅時候囉!不過始終覺得同住會令所有嘢改變

珍珠宮

王國教室勳章

我父母係超好的6299....
對新抱好過對親生女,所以個新抱打死都唔肯搬要一齊住。
因為我父母成日覺得人地嫁俾佢個仔,無得日日見自己父母好慘又話勁錫佢等佢勁錫自己個仔

公爵府

Ashleycorina 發表於 18-11-15 01:20
我父母係超好的6299....
對新抱好過對親生女,所以個新抱打死都唔肯搬要一齊住。
因為我父母成日覺得人地嫁 ...

我與你父母應該是同一類人 因為大家的思維方式很一致

珍珠宮

王國教室勳章

美之選468 發表於 18-11-15 02:16
我與你父母應該是同一類人 因為大家的思維方式很一致

做你新抱好幸福

公爵府

Ashleycorina 發表於 18-11-15 02:42
做你新抱好幸福

哈哈,你爸媽的新抱也很幸福呀!

首頁

尾頁

跳至