自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

可以試比痰罐佢試坐,然後先比佢坐廁所

大宅

cattz288 發表於 18-5-16 08:51
係咪想你閂廁所門自己去呀?唔好催佢, 話佢知大個仔自己去
之前fd個仔都係要匿埋一角痾落片度!
...

我仔都係著片匿埋痾poo poo. 佢都係岩岩呢一兩個月先戒到片(尿尿only)。之前試戒片,佢唔肯,停左一輪,早排用朋輩壓力,話個個同學仔都識得自己去廁所,之後再試就即OK。其實嗰時佢未 ready,點搞到唔得。

水晶宮

回覆樓主

我仔之前都係呀!3歲仲要痾片片,明明已戒片,每次開大大,就一定要著片企係度痾,最後買個幼兒坐廁放係廳痾,等佢慣咗先入廁所就ok

子爵府

teresayan07 發表於 18-5-16 09:17
請問沖廁會 come 廁板嗎?沖水時 d 廁所水花會彈好多出來...
小朋友既高度企係廁所前面係食晒...
...
我屋企係come埋個廁所板先沖廁,長期關閉,去時先打開

男爵府

camanbi 發表於 18-5-16 00:26
係都要痾落片!三歲男孩子點都唔肯坐廁所去大便,鬧呀打呀都試過點都唔肯痾係廁所,坐左係廁所都唔痾落去:t ...

點解三歲一定要廁所柯?片唔得?
介片係要小朋友ready,明顯佢未ready,你再迫都係浪費心機,用用下佢ready就一take過啦。
我仔k1仍要片褲,但從不濕,只係安全感,如果勉強佢,佢真係濕褲,自信咪重差。
放心,佢必定介到,只不過唔係這一刻

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

試過好多廁所仔,都係舊式果啲最好座,$17個,開始時陪佢1齊座下,唔座就放係當眼方便嘅位置,唔駛迫佢座(我開頭都迫佢嚇親佢)放1段時間佢會自己攞黎座下玩下,攞啲玩具扮下去廁所
想認識多啲屯門友

侯爵府

camanbi 發表於 18-5-16 00:26
係都要痾落片!三歲男孩子點都唔肯坐廁所去大便,鬧呀打呀都試過點都唔肯痾係廁所,坐左係廁所都唔痾落去:t ...

我好記得阿仔2歲幾,死都唔肯去廁所。果年暑假去星加坡,要喺啲唔靚公廁帶住個大女同佢換屎片,好論盡,牆又有小強,個女又嚇到大叫,但我又一定要佢幫手頂住門果啲,我燥底講咗句,你返香港一定要介片! 佢好似識聽咁,唔出聲。 返到香港我真係唔比片佢著,佢又無扭喎,只係頭兩次嗌vv時其實已經超急,瀨咗。 之後就無瀨過了。

侯爵府

回覆樓主

媽媽唔好鬧(雖然我明白好難忍住度氣,真係好忟),留意下佢習慣幾時痾,到時到候就陪佢坐potty,真係要陪佢坐隔離,俾本書仔佢揸住睇,等佢習慣坐一陣,未必即刻有得痾,但要俾佢知道同習慣坐potty既感覺。

如果只係鬧,久而久之佢會更抗拒,唔敢同你講poopoo。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

佢好急時要佢坐馬桶,唔比佢落黎直到痾完,我仔果時係咁,不過果時2歲左右,比較好控制。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

我女細個都係咁架,慢慢黎啦,
唔係你小朋友特別麻煩,我諗係我地大人唔理解佢地

首頁

尾頁

跳至