如果昨夜失眠或失眠幾天會否請病假?

sabun
|
讓自己在家休息吓嗎?但看醫生直說失眠能開假纸嗎?
chuiyeebird
|
醫生講得啱喎!
chill-out
|
唔會
甜甜兒
|
會請AL
每日瞓唔夠無工作表現
不如請日補眠充電
tsung
|
未試過
sabun
|
我都未試過,但心諗如果請日假都冇用,因若在家補眠,晚上咪仲難入睡!
clarawuwu
|

del
tester5
|
sabun 發表於 18-5-16 06:27

你可以睇下醫生,直接講個情況比醫生知,睇下佢開唔開病假比你?開咪放病假,唔開咪放AL囉。我地都唔知你情況去到幾嚴重,好難判斷。

puitan
|
唔洗咁誠實,下次同醫生講唔舒服感冒就有假紙
八婆仔@
|

失眠不能開假紙...

但失眠引起頭暈頭痛就應該可以請痛假....

但我失眠第二日,我會請AL
ChloeMa
|
回覆 sabun 的帖子

無,我仔升中,再加上當時面臨失業。 連續4 個月每晚只瞓1、2 個鍾,第二朝又起身返工,我都奇怪原來咁係唔會死。
whywhywhywhy
|
睇中醫可能攞到病假紙,因為瞓唔好應該都係病來
siuba
|
咁失完一晚眠,第二朝係咪好眼瞓,瞓得着先,如果係我會請假。如果唔係請假都冇用,不如返工。
廷廷媽
|
話明失眠,第二日都係瞓唔到啦,我會返工,我試過連失一星期,照返工,終於攰到瞓得著了
sunnymama2
|
明呀明呀!

我星期一失眠,瞓左每幾鐘,嗰日番工根本就係walking dead 的感覺!

如果唔係公司有野趕,我會攞sick leave.
|

我諗不會
leobabyissmart
|
一日唔會,連續幾日就會
金金人
|
解決失眠先係最重要,雖然失眠好痛苦~但我自己唔會因為咁而請假,正如你問我,失戀可唔可以唔返工咁。。。

不過如果你真係好辛苦,你都可以休息一日,放鬆下
sabun
|
廷廷媽 發表於 18-5-16 08:17
話明失眠,第二日都係瞓唔到啦,我會返工,我試過連失一星期,照返工,終於攰到瞓得著了
...

幾正面喎
Poyau
|

失眠假 有就好