自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

依家樓價貴,分分鐘買樓要考慮埋兩代人的居住需求,一定3房煩少D。

伯爵府

貪靚麥芽糖 發表於 18-5-16 06:51
一家三口無工人,返工一定搭鐵路,
兩間屋價錢差不多,
一間鐵路上蓋,兩房四百八十幾尺,兩房

咁3房嗰面樓下買野方便嗎?我都係鐵路上蓋物業,行分半鐘到去到入閘機,不過樓下無商場,行5-10分鐘有超市,食店.不過日日行去,我都覺得好遠,而落雨行過去實濕哂.以前住過個屋苑,樓下大型商場真係勁方便.

大宅

貪靚麥芽糖 發表於 18-5-16 06:51
一家三口無工人,返工一定搭鐵路,
兩間屋價錢差不多,
一間鐵路上蓋,兩房四百八十幾尺,兩房

一定揀鐵路上蓋,我住過幾間屋都係鐵路上蓋,真心超正超方便,唔好睇小行嗰5-10分鐘路程,呢D天氣甘行真係呢
除非你諗住生多個先會諗三房

琥珀宮

貪靚麥芽糖 發表於 18-5-16 07:33
20(三房)
10(兩房)

因樓齡,揀兩房。

三人住兩房好ok,廳房相信大過三房果間,而且住地鐵上蓋真係舒服方便好多,日日出入方便受惠,好過日日係屋企對住間吉房。

男爵府

Are you sure when you pay the asking price and you can buy it?

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

睇埋管理費幾錢呎

好老實,我要三房,唔會為咗唔想執屋而住細啲,呢個年頭只會越黎越難買樓,換樓我都唔係咁樂觀,我會以長住去計。

同埋十分鐘腳程真係唔遠,比個機會自己郁下啦,我日日唔止屋企行去車站要十分鐘,落咗車都一樣要行十分鐘先到公司,但以返寫字樓黎計,一日其實都仲係行得果六七千步,相當之少。

男爵府

回覆 貪靚麥芽糖 的帖子

會考慮埋樓層,高層、中層、低層,同埋座向。仲有實用率、間格。
我會睇埋公家地方嘅環境,問埋看間住客情況。
如果兩者相約,我會選擇樓齡新一點的,始終兩間相差十年,廿年樓好多嘢都陸續要換。
不過最重要係感覺,入屋覺得邊間舒服。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實得咁小資料好難講邊間好. 買樓唔同買菜.

管理公司係邊間
管理費貴唔貴
附近環境清潔
有冇club house
一家三口係咪有小朋友, 雖然只隔十分鐘路程, 但同唔同校網
本身層樓保養得好唔好
街市又近邊間多尐

仲有好多因素, 唔係只係計距鐵路站幾多同間屋幾多尺. 如果各樣都差不多就有大買大啦.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

dlee_ca 發表於 18-5-17 08:35
Are you sure when you pay the asking price and you can buy it?

首頁

尾頁

跳至