(有圖刁鑽題) 日本酒店冲涼水龍頭

KTKTKT5
|

日本有d酒店冲涼嘅水龍頭 (向前向後扭個款 - 有寫40度嗰款) , 熱水嗰度有粒灰色或紅色圓形制(按鈕), 到底有咩用? 我起初以為係lock同unlock, 又唔係, 有冇達人可以指教吓

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我係c奶
|
KTKTKT5 發表於 18-5-16 07:37
日本有d酒店冲涼嘅水龍頭 (向前向後扭個款 - 有寫40度嗰款) , 熱水嗰度有粒灰色或紅色圓形制(按鈕), 到底有 ...

鎖定溫度,我屋企都係
lalalalalan    發表於 18-5-16 10:27
KTKTKT5
|
我係c奶 發表於 18-5-16 07:46
鎖定溫度,我屋企都係

many thx
leng1999
|
日本有d酒店冲涼嘅水龍頭 (向前向後扭個款 - 有寫40度嗰款) , 熱水嗰度有粒灰色或紅色圓形制(按鈕), 到底有 ...

呢款超麻煩,我好討厭
Poyau
|
鎖定溫度,我屋企都係

KTKTKT5
|
leng1999 發表於 18-5-16 08:21
呢款超麻煩,我好討厭

呢款中間有個手柄嗰款好用呀, 一提起/放下手柄可開關水, 再開又唔洗再調溫度
mercurycc
|
有指示鎖定溫度,唔怕一開過熱。
MerryMe
|
恒溫用途,鎖住熱水溫度40度,唔怕小朋友自己沖涼淥親
wantaima
|
MerryMe 發表於 18-5-16 09:32
恒溫用途,鎖住熱水溫度40度,唔怕小朋友自己沖涼淥親

有屋企係用鎖定溫度38度,就係for 小朋友自己沖涼安全性,點知唔夠一年就比小朋友整壞左,依家只係永遠鎖定38度,暫時未揾人維修
JD930
|
鎖定溫度,我屋企都係

咬香口膠
|
長知識了, thanks~
leng1999
|
KTKTKT5 發表於 18-5-16 08:57
呢款中間有個手柄嗰款好用呀, 一提起/放下手柄可開關水, 再開又唔洗再調溫度
...

兩邊調溫度個d一樣,不需要再攪,又簡單易用
fanny590
|
初初大鄉里連開水都唔識, 轉黎轉去先開到水
20150618bb
|
有難度?
toyocat
|
我呢幾日在北海道, 最難搞去不同地方嘅廁所, 每一次都要揾沖水制喺邊, 揾好耐, 真係試過一次揾唔到要問人。
hennyyoyo
|
toyocat 發表於 18-5-16 13:07
我呢幾日在北海道, 最難搞去不同地方嘅廁所, 每一次都要揾沖水制喺邊, 揾好耐, 真係試過一次揾唔到要問人。 ...

有時真係要揾好耐
tsung
|
leng1999 發表於 18-5-16 08:21
呢款超麻煩,我好討厭

X2
KTKTKT5
|
toyocat 發表於 18-5-16 13:07
我呢幾日在北海道, 最難搞去不同地方嘅廁所, 每一次都要揾沖水制喺邊, 揾好耐, 真係試過一次揾唔到要問人。 ...

我有時都四圍揾

問人嗰次係邊度冲水? 好隱蔽