自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

以前阿仔讀幼稚園時,同啲幼稚園家長們都好開心,好到我們媽媽們每一個月總會有一兩次出嚟gathering.

但上到小學,尤其是高小,有d家長都會有私心,有比較,佢哋說話好小心,明明有補習有學野都會話冇。

我仔間學校又超多單/雙非,佢哋有好大野心競爭力,甚麼都要爭第一,但又吾係好識管教自己小朋友, 之前又同個單非媽又有d誤會,同佢哋真係好難相處。

在香港土生土長嘅家長們大多數要返工或者湊小朋友,所以都好難揾到個啱傾的家長

翡翠宮

回覆樓主:

我仔小一了,我從未同任何家長做朋友,冇需要。。。。

小肥楊    發表於 18-5-16 12:21

男爵府

回覆樓主

我仔準備幼稚園,我有入group收資訊,但極少出聲,每次送完翻學約食早餐,我都say no,令願自己一個行遠D自己食,放學一齊約去玩,只去過一兩次,我真係好怕同家長social,令願對客都唔想面對家長。我仔果班d家長比較勢利,一齊排隊接放學不停查家宅,問左我好多次住邊,先生做乜,真係好煩,唔係一兩個,係好多個都咁,我怕左!

facialchung    發表於 18-5-16 23:43
濼濼媽    發表於 18-5-16 13:31
sa2002    發表於 18-5-16 12:09
sa2002    發表於 18-5-16 12:08

男爵府

唔岩傾咪唔好傾......
總有d人係咁.....

siu05    發表於 18-5-17 12:20

翡翠宮

2018復活節勳章

我仔都係高小, 我地好少同佢地接觸, 又冇入谷, 樂得清靜

男爵府

回覆樓主

點解一定要同家長gathering?
返工都唔一定要埋堆啦
小圈子是非一定多,女人小圈子就肯定仲多

piklam1    發表於 18-5-16 13:14

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 fatchu@home 的帖子

我仔小五了,我從未同任何家長做朋友,要返工, 識唔到。。。。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

fatchu@home 發表於 18-5-16 11:45

哈哈,我個仔今年中四,都係一直同其他家長無來往,最多喺學校見到say hi say bye,咪一樣又係咁,其實真係無必要深交,少啲煩惱!

男爵府

回覆樓主

我都試過惡人先告狀,唯有叫自己小朋友小心一點,我亦都唔會同佢地交心,吹水問功課可以,但唔使同我好熟

珍珠宮

回覆樓主

不一定會有知心友

子爵府

991129 發表於 18-5-16 12:00
哈哈,我個仔今年中四,都係一直同其他家長無來往,最多喺學校見到say hi say bye,咪一樣又係咁,其實真 ...

X2 應酬真係曬時間心機!

侯爵府

晴朗ma 發表於 18-5-16 11:16
以前阿仔讀幼稚園時,同啲幼稚園家長們都好開心,好到我們媽媽們每一個月總會有一兩次出嚟gathering.

但上 ...

無同小朋友既家長有任何聯絡,一個小二一個k3,湊返學後我返工,趕頭趕命,hi &bye都係無時間。

其實日日有手冊、知道做d咩功課,漏左咪由得佢,小朋友漏多一兩次自然醒目,仲會提返我漏左d咩,自己著緊返,唔明點解要入谷&要同其他媽媽傾。完全無需要。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我唔會同其他家長深交,保持最普通果隻關係就得,大家舒服。

伯爵府

我同我女的幼稚園某几個家長也做了朋友,她現在上了小學大家也保持聯繫,但小學那些家長就比較安靜,人夾人緣而已。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

親子王國15週年勳章

sillykaka 發表於 18-5-16 11:53
我仔準備幼稚園,我有入group收資訊,但極少出聲,每次送完翻學約食早餐,我都say no,令願自己一個行遠D自 ...
住邊? "總算叫有個瓦遮頭啦"
先生做乜? "牛工一份, 叫做有汗出又有糧出咁啦"
揾幾多? "夠洗, 唔洗揾邦民幫手"

我又唔覺有幾需要同家長 social, 我多數 default hi-bye mode, 除非有啲同事阿仔十分喜愛, 家長又唔太抗拒一齊玩, 咁都會試下啱唔啱傾既.........

不過我仔今年K2咋, 可能無咁大感受到種緊張氣氛

mcyw888    發表於 18-5-16 15:05

珍珠宮

sillykaka 發表於 18-5-16 11:53
我仔準備幼稚園,我有入group收資訊,但極少出聲,每次送完翻學約食早餐,我都say no,令願自己一個行遠D自 ...

我都好怕呢d
我一定唔入任何群組
不過我囡未返學
請教下如果有有人問你私人野,你會點回應?

男爵府

fatchu@home 發表於 18-5-16 11:45
認同

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

咁樣幾好,保持距離。
我仔女幼稚園/小學,無大陸家長,全部香港人/ABC/BBC/CBC,日本人,白人咁,九成係FTM,表面好nice ....
其實之前都幾好,好多play date ,佢哋有叫我地就去。
但慢慢我發現其中有幾個人勁假,扮好人但心地唔好,表面好easy going 實際係想知你小朋友點,狂compare 有d就勁八婆,想同你熟係想八你d事,之後講是非。
好恐怖
其實個個地方都會有呢種家長。再有得揀我會選擇唔同任何一個家長friend

珍珠宮

焦糖媽 發表於 18-5-16 12:03
住邊? "總算叫有個瓦遮頭啦"
先生做乜? "牛工一份, 叫做有汗出又有糧出咁啦"
揾幾多? "夠洗, 唔洗揾邦民幫 ...

你轉數好快
答得好~答得妙

珍珠宮

回覆樓主:

我性格比較內向喜歡我行我素,不喜歡同其他人一齊。

首頁
12345...9

尾頁

跳至