旅遊保險,大家有無仲過伏?

chanying198
|
今日新聞:旅保索償投訴飆68%收費最貴≠保障最大
我覺得除左睇清楚保障內容,仲要搞清楚間保險公司咩格。。。

話包姐,到時又話文件要咁咁咁。。。煩到唔想claim

大家有無試過中伏?

seaheart88
|
chanying198 發表於 18-5-16 11:26
我覺得除左睇清楚保障內容,仲要搞清楚間保險公司咩格。。 ...

我見到呢度呢jm話中伏係因為冇醫療時原來寫醫生報告嗰部份嘅錢係claim不到。。。
TABOU
|
seaheart88 發表於 18-5-16 11:34
我見到呢度呢jm話中伏係因為冇醫療時原來寫醫生報告嗰部份嘅錢係claim不到。。。
...
所有保险都要醫生報告,只有注冊醫生証明才算數,唔通求其話意外,有病就claim到醫療咩?如果外地睇醫生,多數醫療報告都唔收費.

試過意外入院手術,旅保不包醫院膳食,話此仍非必要的,

Poyau
|
我覺得除左睇清楚保障內容,仲要搞清楚間保險公司咩格。。 ...

之前有po講AIx旅保要先claim自己醫保
mayuenhk
|
TABOU 發表於 18-5-16 11:55
所有保险都要醫生報告,只有注冊醫生証明才算數,唔通求其話意外,有病就claim到醫療咩?如果外地睇醫生,多數醫 ...

入咗醫無膳食必要?!
佢預你吊鹽水呀
TABOU
|
mayuenhk 發表於 18-5-16 12:15
入咗醫無膳食必要?!
佢預你吊鹽水呀
但係當日連鹽水都冇吊過,住左2晚共食左$200蚊,claim自己份醫保
EasYGo1818
|

我買左全年成千幾蚊
最後架機delay左兩日,因為我只收到email話delay
就print啲email,點知銀行職員叫我放入個claim箱,之後覆左我句,要我問飛機公司拎原因....點問,果陣買大陸機廣州出發,大陸成日都delay嫁啦,之後冇左件事
所以要睇淸楚啲條款,有啲只包內亂/天氣嘅delay
wmkcnw
|
EasYGo1818 發表於 18-6-13 02:52

我買左全年成千幾蚊
最後架機delay左兩日,因為我只收到email話delay
有些真係唔包空管 delay 因為太多時發生
Charlotte_mom
|

我買左全年成千幾蚊

呢個要求非常正常wor,flight delay不嬲都要睇原因
mamasprits
|
所有都要有文件作為依據,咁都算好正常。好似唔見野要去當地報案作紀錄架
ChloeMa
|
試過 claim flight delay, luggage delay 都無問題。
木土土
|

我買左全年成千幾蚊

淨得個email做support,claim唔到好合理

Flight Delay 問航空公司拎proof去claim保險好common ,點會拎唔到
Evildada
|
seaheart88 發表於 18-5-16 11:34
...

如果係私家醫院,出院前比醫生填埋一般冇收$,如果出咗院先返轉頭叫醫生搷咁醫生才收$,保險係陪醫療洗費medical needs,哩d admin费用唔係medical needs lor
Evildada
|

Claim $ 要文件好正常,唔係講下就算,其實同audit 道理是一樣的
就算同自己公司claim 的士$都要有proof同填form la, 點解覺得claim保險唔洗?
mmya
|
木土土 發表於 18-6-14 08:26
淨得個email做support,claim唔到好合理

Flight Delay 問航空公司拎proof去claim保險好common , ...

係囉, 其實email好易做假
Rilakkuma12
|
Evildada 發表於 18-6-14 08:31
如果係私家醫院,出院前比醫生填埋一般冇收$,如果出咗院先返轉頭叫醫生搷咁醫生才收$,保險係陪醫療洗費m ...

外國有啲另收錢的