大家真係唔好俾小朋友自己出去

Ashleycorina
|

日本新聞七歲女孩被鄰居所殺

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/188551/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E6%96%B0%E6%BD%9F7%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E9%81%AD%E6%AE%BA%E5%AE%B3%E5%BE%8C%E6%A3%84%E5%B1%8D%E7%81%AB%E8%BB%8A%E8%BB%8C-%E6%B6%89%E6%A1%88%E9%84%B0%E5%B1%8523%E6%AD%B2%E7%94%B7%E5%AD%90%E8%A2%AB%E6%8D%95?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=news

有感而發,近來呢個月的體會:

1)去九龍某區探朋友,我去到商場見到有個六歲女仔自己一個。奇就奇在响佢後面(十個身位左右)有個5x歲男人望住佢,令我感覺係好奇怪。
我問個小朋友,佢話佢父母好忙照顧new born 弟弟,工人姐姐放假,叫佢一個出嚟玩

個男人仲有跟住我地,小朋友話唔識佢,我啤住佢。我大大聲話帶個小朋友去guard 度,個男人就走左。
最後我送左小朋友返屋企,叫佢同返父母講。

因為睇左六歲小女孩被非禮的新聞,睇到真係好難過

starrymama    發表於 18-5-16 12:51
ilovemytwins
|
六歲叫佢自己落街玩,無野呀?你應該報警等佢爸媽俾警察警戒下,有newborn都要照顧個大㗎!啲父母真係
TAKTAKB
|
Ashleycorina 發表於 18-5-16 12:19
有感而發,近來呢個月的體會:

1)去九龍某區探朋友,我去到商場見到有個六歲女仔自己一個。奇就奇在响佢 ...

個小朋友好彩遇到你
Smallraindrop
|
早得好好

我都係會在街留意下小朋友情況既厚多事人
例如獨行小孩
工人帶小孩
我會望多兩眼,如有可疑,我會出聲
但So Far 冇乜特別事,大家守望相助一下

剩係試過一次有個細路女自己入左MTR,我陪佢下個站落車,等番媽媽

門常開    發表於 18-5-17 09:58
|
ilovemytwins 發表於 18-5-16 12:23
六歲叫佢自己落街玩,無野呀?你應該報警等佢爸媽俾警察警戒下,有newborn都要照顧個大㗎!啲父母真係:sigh ...

我有咁諗過,係怕個小朋友返屋企唔知佢父母會點對佢。
可以俾佢自己出去,都唔知佢父母會點。望就望佢返去同佢地講有個男人跟佢,佢父母會反省下
|
TAKTAKB 發表於 18-5-16 12:24
個小朋友好彩遇到你

我好擔心佢,我有朋友細個俾人呃去廁所,我好自然就諗起個男人唔係好人
唔係怪獸
|
俾個
|
Smallraindrop 發表於 18-5-16 12:24
早得好好

我都係會在街留意下小朋友情況既厚多事人

我發現宜家好多小朋友係自己出街。
我住附近有幾個屋苑,我見有d小學生係自己坐小巴返屋企㗎。
我真係唔放心一個小朋友自己出去。
宜家太多呢類新聞,
我最近睇左日本有個新聞,有個小學生三點幾自己放學,佢媽媽見佢五點都未返,報警。原來係俾人殺死左啦
|
唔係怪獸 發表於 18-5-16 12:29
俾個你

多謝你,我都唔知係咪幫到佢,可能好似其他人咁講,下次可以考慮報警。只係我怕佢父母會點,會唔會小朋友同佢講,佢哋會反省下呢
Smallraindrop
|
Ashleycorina 發表於 18-5-16 12:31
我發現宜家好多小朋友係自己出街。
我住附近有幾個屋苑,我見有d小學生係自己坐小巴返屋企㗎。
我真係唔放 ...

所以我都唔會比個女自己落街之類
太多變態人

happylife1210
|
唔得閒照顧咪唔好生多個囉果個係女黎,咁細個放心俾佢落街玩?佢都痴痴地!啲父母真係唔好害人啦!
早2日我阿囡同我講,佢喺街等過馬路時有個阿叔喺佢前面行過(唔係等過馬路嘅),佢行緊時突登俾個電話我阿囡睇但係係一張放大左嘅喊濕相,個男人目無表情行左去,你話啦,喺街真係好多變態佬架
jazzcode    發表於 18-5-16 18:24
siufung
|
六歲叫佢自己去街玩
湊new born都可以比個大女喺屋企架……
咩道理?
好彩遇到你……唔係比人氹埋一邊唔知做咩小朋友就慘……
焦糖媽
|
樓主做得好

我都有次試過夜晚成 11:00 係屋苑附近馬路邊見到咁上下年紀的女仔, 望左幾次佢身邊無大人, 我膽粗粗行前問佢爸爸媽媽係邊........ 佢好似驚驚地咁講唔知呀...... 佢仲要著住類似睡衣既連身裙.......我帶佢返入商場揾保安, 登記左我電話同名..........

見到呢啲真係放心唔落, 好怕會比壞人有機可乘
門常開    發表於 18-5-17 10:03
losttoa
|
佢父母好有問題喎
crystal媽咪
|
稍為有啲sense嘅都唔會畀小朋友自己一個出街
ilovemytwins
|
Ashleycorina 發表於 18-5-16 12:26
我有咁諗過,係怕個小朋友返屋企唔知佢父母會點對佢。
可以俾佢自己出去,都唔知佢父母會點。望就望佢返去 ...

好彩你睇住佢
tsung
|
losttoa 發表於 18-5-16 12:38
佢父母好有問題喎

認同
|
happylife1210 發表於 18-5-16 12:36
唔得閒照顧咪唔好生多個囉果個係女黎,咁細個放心俾佢落街玩?佢都痴痴地!啲父母真係唔好害人啦!
...

你女幾大?
好賤格
俾兒童睇色情相係犯法㗎賤佬
|
siufung 發表於 18-5-16 12:36
六歲叫佢自己去街玩
湊new born都可以比個大女喺屋企架……
咩道理?

我不安左成日,因為我自己個女差不多大
lalalalalan
|