工人姐姐用我家地址收郵件

mameme
|

佢今朝問我, 我回覆有收到, 現在我手.

但先生話我唔應該幫佢收, 回郵地址係香港但搜地圖無呢個地方名, 郵件係香港平郵, 請問有經驗知會有咩問題嗎? 應該如何處理? 求意見, 謝謝.

回應各位一下:

我無扣住姐姐信件, 係今早返工前收信, 然後返工回覆佢whatsapp已收到, 並會今晚回家後交俾佢.

我無認為唔可以, 但因我先生朋友有已被炒姐姐出現財仔上門事件而有此擔憂, 所以原文亦係問有經驗的知唔知會有咩問題.

回應完, 請各位繼續提出各樣幻想...令大家呢個下午都好有趣.另外話做姐姐好慘嗰幾位請放心, 你地見工時小心啲揀顧主就得喇.

update: 確認咗…輪到我喇,呢封根本就係借錢時做地址證明,前日收到好兄弟追還款信喇! 距離依家應該只供咗一個月就無再還,份約只剩6個月,我估佢都立心唔還
馬霸
|
mameme 發表於 18-5-16 15:33

但先生話我唔應該幫佢收, 回郵地址係香港但搜地圖無呢個地方名, 郵 ...
連用個地址都吾得,係香港做工人真係好慘
bmuimami
|
唔用你屋企可以點?
c1h2a3u42018
|
我家工人會問過可唔可以先!
因為聽過有人用僱主地址黎借錢, 所以要問清楚會好D
kkttssng
|
咁工人係你屋企住,梗係用你地址啦
廷廷媽
|
如果工人姐姐要用僱主地址, 必須得僱主先行同意才可以用, 未問過就用左, 點知會唔會用地址黎借財仔, 雖然可能用左黎借都唔知, 但起碼要比姐姐知道要用地址先問下你先, 如果你覺得OK咪比佢用....
kkvicky
|
c1h2a3u42018 發表於 18-5-16 15:37
我家工人會問過可唔可以先!
因為聽過有人用僱主地址黎借錢, 所以要問清楚會好D ...

要借錢嘅話,合約上都已經有僱主地址!
howmuch
|
用都冇計, 確實是她的住址, 她完全沒有不誠實.
ar_mak
|
廷廷媽 發表於 18-5-16 15:39
如果工人姐姐要用僱主地址, 必須得僱主先行同意才可以用, 未問過就用左, 點知會唔會用地址黎借財仔, 雖然可 ...
同意。我成日都同姐姐講,就算你要偷野,都要先得到我同意。我唔同意而你去偷野就係唔岩!
pi0219    發表於 18-5-16 17:06
tansyneko    發表於 18-5-16 16:43
焦糖媽
|
應該無得唔比? 佢合約上印左地址, 極清楚
超級特務
|
ar_mak 發表於 18-5-16 15:46
同意。我成日都同姐姐講,就算你要偷野,都要先得到我同意。我唔同意而你去偷野就係唔岩! ...

brindlewin
|

但先生話我唔應該幫佢收, 回郵地址係香港但搜地圖無呢個地方名, 郵 ...

佢住係你度,你覺得佢應該用咩地址呀?!
brindlewin
|
同意。我成日都同姐姐講,就算你要偷野,都要先得到我同意。我唔同意而你去偷野就係唔岩! ...

Ashleycorina
|
kkvicky 發表於 18-5-16 15:39
要借錢嘅話,合約上都已經有僱主地址!

係囉,佢其實可以用邊個地址?
Jane1983
|
佢真係係度住,合約亦有寫地址,可以唔比嗎?
DoReMi媽媽
|

聽過講法,係要哩個信封(有郵戳,工人攞返去俾財仔核實證明工人地址)證明佢工作嘅地址,情況同借意打電話揾工人證明佢喺度工作一樣,多數都係財仔核實佢工作地址同電話,留將來追數用,以前曾經有菲姐(為我工作的外傭)提醒我,佢話而家外傭個個都用電話,無論親人同朋友,幾何仲會寄信? 寄得信,多數都係借錢。
brindlewin
|

其實扣住人地信,本身可能犯咗法先,等同偷野
mok239
|

廷廷媽
|
有D工人唔係諗住用黎借錢, 可能係申請D私人會藉, 個地址係僱主, 要工人通知聲都好正常.
PrettyWife2013
|