爸爸專區

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我爸爸是一位的士司機, 記得我讀中學時期, 由於學校離家路程遠,

爸爸每天有客都不接, 就是趕回家送我上學和接我放學, 我的同區同學也受惠,

反而我媽咪就經常為此呷醋, 原來生女真係爸爸的前世情人.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

由細到大爸爸都忙於工作,早出晚歸。有一年父親節,我地三姊弟安排一家去澳門玩,順便慶祝父親節,雖然吾係好特別,但簡單一家人聚埋已經係最開心難忘。

男爵府

2018父親節勳章

回覆樓主

以前年青時候由於工作時間長,收工巳經夜晚9點多,沒有私人時間,所以總是收工約朋友出街食飯,一年都無一次在家食餐晚餐。而我老豆是果欄中做散工,零晨兩點起身返工,可以話可能一個月先見到一次面。有次夜晚食完飯行完街,坐車返屋企途中見到一個中年男人推住一部好大嘅手推車,放上好多箱生果貨,我肯定比我推我一定推不動,大台套果欄戲推d貨只係一半咋,當時從佢背影見到個中年男人好辛苦咁停下休息,再望清楚原來個中年男人係我老豆,當時我好想喊,第一次見到自己老豆原來平時咁辛苦搵錢,最後目送背影離開,呢件事我從無同人講過,其實當時好心痛,不經不覺佢走咗都16年,直到而家我都還記得。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

回覆 中央情報員 的帖子

和爸爸的關係相對沒有媽媽那麼親切, 因為一生都和爸爸聚少離多, 他是一個很勤力的父親, 整天都是工作工作和工作, 他年輕的時候為了一家人的生計日打兩份工, 日間的工作收工, 又趕去夜班上班, 一個月只有幾天在家相聚, 他很重視每一個節日, 每個節日都要一家團團圓圓吃一餐好的。隨著歲月的流逝, 爸爸退休了, 停下來他不並是享受生活, 反而令他衰老得更快, 變成了腦退化, 日漸消瘦, 離我們而去了他的勤勞, 他的慈祥, 他的影子, 永遠留在我的心中。

水晶宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章

最深刻就係大仔出世後和父母親, 老爺99及蝦子餅一起父親節去旅行,溫馨又愉快。
一家人能夠在特別節日一起渡過,真的陪感幸福!
Hello...

複式洋房

2018父親節勳章

記得細個我好痴媽媽,爸爸因為番工好忙所以好少同爸爸出街,關係好疏。有次媽媽同哥哥溫書,爸爸帶左我去公園玩,影左好多相,玩左好多遊戲,漸漸開始接納到爸爸,中意爸爸,後黎慢慢終於同爸爸變得好熟,成日開下玩笑

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小時候,爸爸會騎電單車,總會讓我坐在後面,我就像樹熊一樣抱實爸爸, 電單車在馬路上馳騁,感覺既刺激又非常溫暖安全。 課餘時,爸爸會教我畫畫,畫的是蝴蝶、海馬、金魚甚至龍, 畫的模樣絕不是小孩子的塗鴉,而是能媲美美術家大師級的功架, 所以從小我就很仰慕和佩服爸爸了。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

最難忘的父親是我18歲時,在父親節當天買了一個蛋糕給父親,這是我第一次和父親慶祝父親節。爸爸見到蛋糕很驚喜,很開心,這是唯一一次和他慶祝父親節,所以很難忘
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

我爸爸是一個嚴父.
但絕對比任何人愛我
我知道世界上唯一一個對我不離不棄既男人就係佢
我離婚....爸爸沒有說話...二話不說...把我搬回家...
囡囡出世了....
爸爸說....我第3個情人出現了
佢對我既父愛...同我囡囡既愛都是無限溫暖

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我爸爸離開咗都好耐了 (超過30年),但最難忘係佢離開當日,在車上頂住痛楚往醫院途中,忽然攬住我的果一刻,到現在仍不能忘記,因他在世時,大男人的他,是不會用身體語言來表達對子女的愛。

希望現今的父親,對子女的愛要懂得表達。

大宅

2024勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 開心吸收勳章

爸爸係我細細個便離開了我, 但我好記得爸爸每天的笑容, 爸爸頭圓圓, 身體胖胖的, 笑起上來真的像一個笑佛, 我每天醒來第一件事, 便是擁抱爸爸的大肚腩, 躺在他的懷裡真的很舒服很溫暖, 這是爸爸與我永遠刻在我心中的感覺, 亦永遠埋在我心裡.

現在我已是兩子之母, 老公也是一個很有責任很疼愛兒子的好爸爸, 除了照顧兒子外, 老公平時也好像我的爸爸一樣咁照顧我, 食飯時會幫我盛湯, 又會夾餸給我, 所以老公也像疼愛我的爸爸, 因此我希望藉著父親節向老公說"父親節快樂~!"

老公,爸爸" 我愛你...~!!"

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

最記得小學時由爸爸每天接放學, 都會陪我去公園玩一陣, 有一日放學落大雨, 爸爸仲背著我回家, 等我唔使弄濕雙腳, 當日我靠著的背到今天已經垂垂老矣, 希望老爸身體健康, 永遠愛您 !

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

從來啲人都話個女係爸爸既前世情人,爸爸通常都好錫女,我爸爸都唔例外。

我有阿哥有細佬,家中得我一個女,我又相對乖啲,所以由細到大,我都覺得阿豆 (我對爸爸的稱呼) 係好錫我的,而我,都好識嗲佢,成日都咋嬌,哈哈,阿豆當然好受落。

阿豆唔多說話,好多時,我喺屋企都係我講嘢多,佢會聽下,笑下,有時比少少回應咁。到我而家結左婚有小朋友,我地係少左見面,但見到面我都會同佢攬下,擁抱下咁,見到佢眼神好憐惜,其實我心頭好暖。

豆,祝福您父親節快樂,要健健康康,繼續享兒孫福呀﹗

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

媽媽在我們很小的時候已病逝了,爸爸身兼母職把我們養大,爸爸曾經有過另一段姻緣,我們當年年紀小不懂事,說不喜歡要新媽媽,爸爸就為了我們放棄了這段姻緣.回想起我們真不孝,令爸爸失去了一段大好姻緣.
爸爸在八號風球冒著狂風暴雨在户外工作,為的是在他有生之年多儲點錢留給我們讀書生活.
偉大慈愛的爸爸,雖然你已離開,但你的慈愛會永遠留在我們心中,願你在天家和媽媽幸福快樂,無憂無慮地生活.

中央情報員  您好!回覆發表後不可編輯或刪除,請詳閱參加方法、條款及細則,謝謝!  發表於 18-6-7 09:12

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

老豆係52歲壯齡身患癌症去世, 我時時刻刻都覺得他的生命太過短.
樹欲靜而風不息, 子欲養兒親不在. 到現在仍是我一大遺憾.

記起他很窮, 仍然會帶一家大細去香港不同的地方遊玩, 雖不是大魚大肉, 但每一個細節到現在都是我美好的回憶.

我相信到我回天家時, 你會和媽媽一起去接我吧?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

我嘅爸爸係一個好嚴肅嘅父親,每一日都奔波勞碌,返到屋企可能因為太攰,所以真係好少同我玩或者傾偈。
細個時,覺得佢都唔錫我、又唔關心我。直至到有一日,我病倒暈咗,濛濛瀧瀧咁,知道係爸爸抱我入院...經醫生醫冶後,我也慢慢醒返,此時見到爸爸在床邊流下男兒淚,不停講「阿囡,妳唔好有事呀!」
喺呢一刻,我先至知道,原來爸爸係咁緊張我、愛錫我。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我與父親中間有好多好多磨擦,在我眼中他是一個不折不扣的大男人,記憶中我對父親美好印象或兩人和平的談話是非常少的;他從不開口說他有多愛我們有多疼我們,我們之間的距離似一條鴻溝,而這條鴻溝是直到他躺在病床上才消失的;那時他的生命已經在倒數,我們兄弟姊姊4人和母親一日兩回的輪流去看他陪他,因為癌症他瘦得很快,不到幾天也就變了個樣,有一回他跟我說:"妳是我女兒,我又怎會不疼妳" "我知道"我說了這一句,然後時間好像停頓了,我們彼此沉默了好久好久............

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平時cool 爆既爸爸, 在我18歲那年生日....很平淡咁在家吃過晚飯後.....突然在房取了一條金手鏈給我....那刻我終於感受到自己在爸爸心目中是存在....佢亦記得我生日, 所以好珍惜呢條金鏈, 亦好有印象呢一件事.....父親節快樂!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

記得細細個爸爸好中意間唔中帶我出去街。

有時係我摟計 有時係我喊的時候,佢哄返我 會去買糖比我食。一粒糖已經覺得爸爸既愛好窩心。有一次爸爸帶小時候的我去釣魚 結果爸爸把上吊的魚放走,但被魚釣勾入手指 不停流血,當時既我驚唔到知點算,但爸爸好勇敢 忍住痛知我驚送完我返屋企先去睇醫生。 但唔知點解依一幕已經變左我最難忘既回憶。

爸爸依家年老了...很想和你說聲父親節快樂 要身體健康!!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

孩提時代,我常常到爺爺奶奶家玩兒。雖然那兒沒有城市的繁華,卻有屬于鄉村獨特純樸的美景。爺爺酷愛園藝,庭院裡的一草一木都是爺爺親手精心栽培的。我最喜歡的那棵風鈴樹,每逢五月花季,風鈴樹就會開滿粉紅色的花朵,風一吹,就在蔚藍的蒼穹,下起了粉紅色的雨,我宛如進入童話世界裡,在粉紅色的世界裡漫游,夢幻極了!

奶奶則喜歡把風鈴樹的花制成各種小擺設。譬如︰風鈴、小掛飾和書簽。任何東西經過奶奶的巧手,就能成“黃金”。有一次我和爺爺給奶奶一個驚喜,偷偷地在奶奶房間布置了風鈴花制成的小裝飾。不出所料,奶奶驚喜萬分的緊緊抱著我們喜極而泣。剎那間,我多希望時間能夠永遠停留在這一刻,永不分開。

我還特意為爺爺奶奶設計了一個節日,稱作“爺爺奶奶日”。記得第一次過這節日,我們以風鈴樹為證,互相承諾對方一起在風鈴樹下聚會,語畢,天真的我露出了幸福的微笑。自那以后,風鈴樹下都有我們笑聲的痕跡。

看啊!風鈴樹開心得為我們洒下祝福的花葉,春風也來湊熱鬧,此時的我們在風鈴樹下享受這美好的一切,共度一生中最難忘的時光。

首頁
12345...6

尾頁

跳至